onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ezan Okunurken Yemek Yemek Orucu Bozar mı? Ezan Okunurken Su İçilir mi? Diyanet'in Paylaştığı Bilgiye Göre Cevaplıyoruz

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Ezan Okunurken Yemek Yemek Orucu Bozar mı? Ezan Okunurken Su İçilir mi? Diyanet'in Paylaştığı Bilgiye Göre Cevaplıyoruz

Bir Ramazan ayına daha başladık. Tüm Müslüman aleminin Ramazan ayı hayırlı olsun. Bu sene de her sene olduğu gibi merak edilen sorular ile birlikteyiz. Gündemin en çok sorulan soruları arasında ezan okunurken yemek yemek orucu bozar mı geliyor. Biz de Diyanet'in verdiği cevaplara göre sizlerle paylaşıyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İmsak ve iftar vakti itibarıyla bu konunun hükmü nedir?

İmsak ve iftar vakti itibarıyla bu konunun hükmü nedir?

Ezan okunurken yemek yemenin orucu bozup bozmadığı ile ilgili pek çok tartışma mevcut. Özellikle sahur yani imsak vakti yaklaşırken ezan bitene kadar su içen veya yemek yiyen vatandaşlarımız olabiliyor. Bu konu da bu sebeple her Ramazan merak edilen soruların başında geliyor. 

Aynı şekilde iftarı açarken de ezanın okunması ile birlikte orucumuzu açıyoruz.

Ezan okunurken yemek yemek orucu bozar mı?

Ezan okunurken yemek yemek orucu bozar mı?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
2
2
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın