onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Faturaları Dillere Pelesenk Olmayan 6 Mimari Yapı

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Faturaları Dillere Pelesenk Olmayan 6 Mimari Yapı

Dilge Timocin
20.11.2014 - 16:29 Son Güncelleme: 22.11.2014 - 19:02

Mimaride yükselen değer yeşil yapılar. Yani ister ev, ister iş yeri, ister köprü, ister saray olsun her yapı çevre dostu olabilir, sudan ve elektrikten tasarruf edebilir. İşte dünyanın dört bir yanından sizin için derlediğimiz, mimarinin yüz akları.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. BMW Dünyası, Münih/Almanya

1. BMW Dünyası, Münih/Almanya

Firma: Coop Himmelb(l)au 

Maliyet: 200 milyon dolar

Ne derler; bir Alman arabası, bir Alman birası bir de Alman binası. BMW merkezinin çatısında en az 824 kilowatt elektrik üreten fotovoltaik paneller mevcut. Çatıda ayrıca yer alan çelik panellerle 73 bin metrekarelik bina yine güneş enerjisiyle ısınıyor. Bu paneller 16.500 metrekare yer kaplıyor. Binanın dış cephesinde kullanılan malzemelerin bir bölümü de bu ısıyı hapsetmeye yarıyor.

2. Bank of America, New York/ABD

2. Bank of America, New York/ABD

Firma: CookFox 

Maliyet: 1 milyar dolar 

366 metre yükseklikteki bu kulenin yapılmasında yağmur suyu ve atık su kullanıldı. Yağmur suyunu depolayan sistemi, yıllık neredeyse 40bin metreküp su tasarrufu sağlıyor. Kule güneş enerjisiyle ısınıyor, pencereler doğal ışığı en iyi şekilde içeri alacak biçimde tasarlandı. İnşaatta kullanılan yenilenebilir malzemenin kaynağı da New York 'un atıkları. Birinin çöpü başkasının hazinesi bu olsa gerek.

3. Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi, California/ABD

3. Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi, California/ABD

Firma: Moule & Polyzoides 

Maliyet: 5.1 milyon dolar

Binanın ismi Robert Redford ise listeye alacaksın.Santa Monica'daki bina ABD'de LEED denen çevre yeşil bina sertifikasını en yüksek puandan alan yapı. Robert Redford, benzer büyüklükteki bir binadan yüzde 60 daha az su harcıyor. Bunu da yağmur suyu ve lavaboda harcanan suyu filtreleyerek yapıyor. Binada elektrik tüketimi de yüzde 70 civarlarında düşürülmüş. Nasıl mı? Gün ışığından en yüksek seviyede yararlanma, enerji tasarruflu aydınlatma, hareket sensörlü ışıklandırma ve doğru izolasyon ile. Bina elektrik ihtiyacının yüzde 20sini de çatıdaki güneş pilleri ile karşılıyor. Binanın yapımında da sadece geri dönüştürülmüş materyal var, bunlar da aynı arazide yıkılan önceki binadan kullanılmış. (Redford'un 40 yıldır konsey üyesi olduğunu da söyleyelim.)

4. Dünya Ticaret Merkezi, Manama/Bahreyn

4. Dünya Ticaret Merkezi, Manama/Bahreyn

Firma: Atkins 

Maliyet: 150 milyon dolar 

Bahreyn'in aşırı sıcak iklimi güneş panellerine engel. Bu nedenle dünya üzerinde mimarisine üç rüzgar türbini de eklenen ilk gökdelen. Türbinler, 240 metre yüksekliğindeki ikiz binalar arasında köprü şeklinde yerleştirilmiş. Yıllık enerji tüketiminin yüzde 15'i rüzgar enerjisinden sağlanıyor. Pers körfezine bakan mimari sayesinde, türbinler yüzde 30 daha fazla rüzgar alıyor. Başka neler mi var? Kirli su ayrıştırma sistemi, güneşten enerji elde eden camlar, termal izolasyon, denizden alınan soğuk suyla yapılan  bina soğutma. Bölge ülkeleri körfezin ismi İran mı, Arap mı Basra mı tartışadursun, bu gökdelelen havasından suyundan gayet iyi yararlanıyor.

5. Kurilpa Köprüsü, Brisbane/Avustralya

5. Kurilpa Köprüsü, Brisbane/Avustralya

Firma: Cox Rayner & Arup 

Maliyet: 63 milyon dolar 

470 metre uzunluğundaki Kurilpa, güneşten enerji üreten dünyanın en büyük yaya köprüsü.  85 güneş paneli ile ihtiyacı olan elektriğin yüzde 85'i karşılanıyor. Paneller, köprünün yıllık neredeyse 40 tonluk karbon emisyonunu da engelliyor. Her güneş paneli yıllık saatte 39 megawatt enerji üretiyor. 2011 Dünya Mimari Festivali'nden ödülalan köprü, tensegrity yapılar denen yeni bir mimarlığın ürünü. Gerilim bütünlüğü anlamına gelen tensegrity, yeşil bir teknoloji.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. William J. Clinton Başkanlık Kütüphanesi , Little Rock/ABD

6. William J. Clinton Başkanlık Kütüphanesi  , Little Rock/ABD

Firma: Polshek Partnership 

Maliyet: 165 milyon dolar 

Kütüphane, karbon salınımını azaltan bir teknolojiye sahip. Ultraviyole ışığı ayrıştıran ve ısı alımını düşüren cam kullanılmış. Binanın tabanı, geri dönüştürülmüş araba lastiğinden. Teras bahçesi, yağmur sularının ziyan olmasını engellemek için oluşturulmuş. Kütüphane,karbon denkleştirmeyöntemiyle çevreci karakterini koruyor. Elektrikli otomobiller için şarj istasyonları mevcut ve elbette kendi enerjisini üretmek için güneş panallerinden yararlanıyor. Bunlar ilginizi çekmediyse kütüphanede Monica Lewinsky skandalı ile ilgili özel bir bölüm de bulunduğunu da söyleyelim.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam