Favori İçkileriniz Hakkında Bilmediğinize Emin Olduğumuz 20 Gerçek
'Ne içersiniz?' sorusuna verilebilecek sayısız cevap varken, tercihini hiç düşünmeden alkolden yana kullananlar için geliyor bu galeri.
Jack Sparrow'un elinden hiç düşürmediği rom gibi eminiz ki sizin de favori bir içeceğiniz var, peki bu içki hakkında tam olarak neler biliyorsunuz?
İşte içki masasında arkadaşlarınızla paylaşıp onların da ilgisini çekebileceğiniz, favori içkiler hakkında bilinmeyen 20 gerçek;
1. 1964 yılında ABD Kongresi tarafından “Amerika Birleşik Devletlerine özgü ürün” olarak kayıtlara geçmiş olan Bourbon Viski, ismini Kentucky eyaletindeki Bourbon ilçesinden almıştır.
2. İngilizcede “Brandy” olarak geçen konyağın bu ismi, Hollandaca yanık şarap anlamına gelen “brandewijin” kelimesinden esinlenilerek ortaya çıkmıştır.
Popüler bir hazmettirici olan konyak, şarabın damıtılmasıyla elde ediliyor.
3. 1600’lü yıllarda kullanılan ilk termometrelerde, cıva yerine konyak kullanılmıştır.
4. ABD’de sömürge zamanından beri üretilmekte olan cin, içki yasağı devrine kadar aslında çok da popüler bir içki değildi.
Yasak zamanında, kolay üretimi ve düşük maliyeti sebebiyle yasa dışı satış yapan barların en çok satan favori içkisi olmuştur.
5. Cin, içerisinde bulunan ardıç meyvesinin farklı dillerde birbirine benzer isimleri olan kelimelerden türeyerek bu adı almıştır.
Ardıç meyvesinin Fransızcada karşılığı “genièvre”, Hollandaca da karşılığı “jenever”, İtalyanca da ise “ginepro”.
6. Cin, İngiliz kolonilerinde sıtma hastalığından korunmak için hazırlanan karışımların içinde kullanılmasıyla birlikte popüler hale gelmiştir.
Tropikal bölgelerdeki koloniler, cini, kinin adındaki sıtma ilacının acı tadını gidermesi için kullanmışlardır. İlaç, karbonatlı suyun içerisinde eritilerek şimdi adıyla “tonik” dediğimiz içeceğin formuna kavuşturulup, üzerine cin eklenerek tüketilmiştir. Cin-tonik karışımının tarihi de tam olarak bu olaya dayanıyor.
7. 1800’lerde stilistler; romu, temiz ve sağlıklı bir saç için anahtar olarak görüyorlar, tüm müşterilerine saçlarını bu içkiyle yıkamalarını tavsiye ediyorlardı.
Konyak da bu konuda bir alternatifti fakat daha az etki ettiği düşünülüyordu.
8. Birleşik Krallıkta, her yıl 31 Temmuz günü “Kara Yudum Günü” olarak anılır. Bu özel gün, 1970 yılında, İngiliz donanmasının denizcilere erzak olarak rom verme kuralını yürürlükten kaldırdığı gündür.
Bu erzak, “günlük yudum” olarak adlandırılmış ve miktarı büyük ölçüde düşürülmüştür. Kuralın 1655 yılında ilk ortaya çıkışından kaldırıldığı güne kadar, günlük verilen miktarın 70 mililitre kadar olduğu söyleniyor.
9. Denizciler, romların gereğinden fazla sulandırılıp sulandırılmadığını anlamak için içkilerini barutla karıştırarak ateşe verme yöntemini kullanmışlardır.
Eğer karışım alev almıyorsa, bu karışımın gereğinden fazla sulandırıldığı; hemen alev alıyorsa, karışımın tam istenilen oranda olduğu anlamına geliyordu.
10. Ünlü keşifçiler Ferdinand Magellan ve Christopher Columbus, tarihe adlarını yazdıracakları seferlerine, gemilerinde büyük bir sherry deposuyla birlikte çıkmışlardır.
Magellan’ın, Sherry’i silahlardan daha fazla harcadığı söyleniyor.
11. Gerçek tekila, Meksika’nın spesifik bölgelerinde yetişen, sabır otu olarak da bilinen Mavi Agave’den yapılır ve “solucan” içermez.
Agave bitkisinin diğer türlerinden yapılan içkiler, kötü bir şöhret getirse de, içkinin içinde yüzen, bitkinin üzerinde yaşadığı bilinen larvalarla satılır.
12. Margarita’nın ne zaman ortaya çıktığı kesin olarak bilinmese de, tarihi 1941 yılının Ekim ayına dayanıyor.
Barmen Don Carlos Orozco, Almanya Büyükelçisi’nin kızı Margarita Henkel’e ilk defa bu karışımı hazırlıyor ve kendisinin de onayıyla, hazırladığı bu karışıma onun adını veriyor.
13. Votka kelimesi, Slav dilinde “küçük su” anlamına gelen ”voda” kelimesinden türeyerek ortaya çıkmıştır.
14. Genellikle tahılın damıtılmasıyla elde edilen votkaların, patatesten yapılan çeşitleri de vardır.
Glutene alerjisi olanlar için üretilmiştir.
15. Votkayı milli içeceği ilan eden ilk ülke Polonya’dır.
Aynı zamanda votka ihracatını ilk başlatan ülkedir.
16. Büyük Petro’nun hüküm sürdüğü zamanlarda, yabancı liderlerin, “Büyük Kartal Kupası” olarak adlandırılan, 1.5 litrelik kadehlerden votka içmesi gelenek haline gelmiştir.
17. Votka; hitap ettiği kitle ve yıllık 4.44 milyon litrelik tüketimiyle, dünyanın en popüler sert içkisidir.
Sadece Rusya’da, aynı sene içerisinde kişi başı 13.9 litre votka tüketilmiştir.
18. Viski adını, damıtılmış alkol anlamına gelen İskoç bir terimin İngilizce okunuşundan almıştır.
Bu terim “hayatın suyu” ya da “hayat suyu” anlamına gelmektedir.
19. ABD’nin ilk başkanı olmasının ardından George Washington, Mount Vernon ekim alanına, viski damıtma tesisi yaptırmıştır.
İnşaatın 1797 yılında tamamlanmasının ardından, yıllık 11.000 galonun üzerindeki içki üretimiyle Amerika’nın en büyük damıtma tesisi olmuştur.
20. İçki yasağı döneminde Amerikan Hükümeti, doktor reçetesiyle eczanelerden alınabilen viski dışındaki tüm alkollerin satışını yasaklamıştır.
BONUS: Rakıya aslan sütü denmesinin sebebi ise; su katınca süte benzeyen bu içkinin, Osmanlı döneminde aslan kabartmalı kaplarda verilmesidir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!