Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Fazla Güneş' Daha Az Çocuk Demek
Norveç'te yapılan bir araştırma, Güneş faaliyetlerinin güçlü olduğu dönemde doğanların daha az yaşadığını ve daha az çocuk sahibi olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar hamile kadınların fazla güneşlenmemesi gerektiğini belirtti.
Norveç'e özgü bir araştırma, Güneş etkisinin en çok arttığı yıllarda doğan çocukların daha kısa yaşadığını ve daha az çocuk ile torun sahibi olduklarına işaret etti.
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (NTNU) Gine Roll Skjaervoe tarafından yapılan araştırmada, 1750 ve 1900 yılları arasında tutulan kilise kayıtları analiz edildi. Skjaervoe, Norveçli kadınların ilk ve son çocuklarını doğurdukları tarihleri, doğumlar arasında geçen zamanı ve doğan çocukların kaçının evlenerek çocuk sahibi olduğunu araştırdı.
Kilise kayıtlarında yer alan 9 bin kişiye ait bilginin kullanıldığı araştırmada, Güneş faaliyetleri gibi çevresel faktörler de değerlendirildi. Skjaervoe ve meslektaşları, Güneş'in en etkili olduğu dönemlerde doğan çocukların diğer çocuklara kıyasla daha az yaşadığını ortaya çıkardı.
11 yıllık döngü
Araştırma, güçlü Güneş faaliyetlerinin geçerli olduğu yıllarda doğan çocukların ortalama 5.2 yıl daha az yaşadığını gösterirken, en büyük fark çocukların 2 yaşına kadar görülen ölüm oranlarında belirdi.
Dahası, Güneş ışınlarının güçlü olduğu yıllarda doğan çocuklar daha az çocuk ve torun sahibi oldu. Güneş ışınlarının neden olduğu morötesi radyasyon ise bu insanların ailelerinde nesiller boyu etki gösterdi.
Skjaervoe, Güneş ışınlarının etkisiyle, 11 yıllık döngüyle yenilenen Güneş lekeleri arasında bağlantı kurmaya çalıştı. Lekelerin ve Güneş faaliyetinin en yükseğe çıktığı 11 yıllık döngünün sonuna işaret eden yıllarda, morötesi radyasyonun da bir o kadar arttığı belirlendi.
Yoksul aileleri etkiledi
Morötesi radyasyon D vitamini seviyeleri üzerinde olumlu etkiler gösterse de, B9 (folat) vitaminin azalmasına etki ediyor. Hamilelik döneminde kadınların B9 eksikliği çekmesi, çocuk ölüm oranını artıran bir etken olarak kabul ediliyor.
Skjaervoe, Norveç'in tarihi kayıtlarına baktığında güçlü Güneş ışınlarından en fazla etkilenen kadınların kırsal alanda çalışan yoksul ailelerden geldiğini gördü. Sınıf ayrımının ileri olduğu dönemlere ait olan kayıtlar, Güneş ışınlarına fazlasıyla maruz kalan kadınların morötesi radyasyondan olumsuz etkilenmelerine neden oldu.
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan araştırmada, geride kalan yüzyıllada birçok çevresel ve sosyal faktörün değişmesine rağmen Güneş'e dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi. Skjaervoe, 'Çok torun isteyen hamile kadınlar uzun saatler güneşlenmemeli' dedi.
Kaynak: Sciencecodex.com ve Al Jazeera