Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Ferguson'da Polise Yargılama Yok
ABD'de mahkeme kararına öfke
ABD'nin Ferguson kasabasında mahkeme, 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı öldüren polis memuru Darren Wilson'ın yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi. Açıklamanın ardından Ferguson'da olaylar çıktı.
Jürinin günlerdir süren değerlendirmesinin ardından St. Louis kentinin Ferguson kasabasında Micheal Brown'u öldüren polis memuru Darren Wilson hakkındaki karar açıklandı. 9'u beyaz ve 3'ü siyahtan oluşan 12 kişilik jürinin kararını St. Louis Savcısı Robert McCulloch birçok televizyon kanalından canlı yayınlanan basın toplantısı ile açıkladı.
Jürinin olayın gerçekleştiği anda ve ardından toplanan fiziki delilleri incelediğini ve birçok görgü tanığını dinlediğini kaydeden McCulloch, detaylı bir sürecin ardından polis memuru Wilson'ın 'kendisine verilen yetkiler dahilinde hareket ettiği ve cezai yargılamaya gerek görülmediğine' karar verildiğini söyledi.
Jüri üyelerinin kararları ve kimin ne yönde oy kullandığı bilgilerinin gizli olduğunu ve açıklanmayacağını da belirten McCulloch, soruşturma sürecinde kayıt yapılmadığını da dile getirdi.
Gösteriler başladı
Öldürülen siyah genç Michael Brown'ın ailesi 'karardan büyük hayal kırıklığı duyduklarını ancak yapılacak protesto gösterilerinin barışçıl bir şekilde gerçekleştirilmesini' istediler.
Kararın ardından başta Ferguson olmak üzere birçok ABD kentinde gösteriler düzenleniyor. Polis, Ferguson'daki göstericileri dağıtmak için gaz bombası kullandı. Gösterilerin başladığı noktalarda geniş güvenlik önlemleri alınıyor.
New York'ta Union Square'da toplanan yaklaşık bin kişilik topluluk, kararın açıklanmasının ardından polis barikatını yararak Wall Street yönüne doğru yürüyüşe geçti.
Obama'dan itidal çağrısı
ABD Başkanı Barack Obama, Ferguson'da jürinin 18 yaşındaki silahsız siyah genç Michael Brown'ı vurarak öldüren polis memurunun yargılanmasına gerek olmadığına karar vermesinin ardından gösterilerin barışçıl şekilde yürütülmesini istedi.
Kararın açıklanmasının ardından Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçen Obama, 'bazı insanların bu karara katıldığını, bazılarının ise çok büyük hayal kırıklığına uğradığını ve bu konudaki reaksiyonların anlaşılır olduğunu' söyledi.
Barışçıl protesto çağrısında bulunan Michael Brown'ın ailesine katıldığını ifade eden Obama, 'Michael Brown'un ailesi herkesten daha çok kayba sahip, onların bu isteklerini onurlandırmalıyız' diye konuştu.
Obama, ABD'nin kanunlar ülkesi olduğunun altını çizerek, karardan öfke ve hoşnutsuzluk duyanlar olsa da Amerikalıların jürinin verdiği kararı kabul etmesi gerektiğini kaydetti.
Ne olmuştu?
18 yaşındaki Michael Brown Missouri eyaletinin St Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson'da polis tarafından 9 Ağustos'ta vurulmuştu.
Görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemişti.
Polis ise bir arbede yaşandığını söylemişti.
Brown'un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.
Ferguson ve St Louis polis güçlerinin göstericilere sert müdahalesi büyük tepki çekmiş ve özellikle gece şiddetlenen polis - gösterici karşılaşmalarında birçok kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınanlar içinde gazeteciler de vardı.
Gösterilerin büyümesi üzerine Ferguson'a sevk edilen ABD Ulusal Muhafızları ise göstericileri dağıtmak için kullanılan yöntemlerin giderek daha fazla tepki çekmesi üzerine geri çekilme kararı almıştı.
Missouri'de olağanüstü hal
Gerginliklerin yaşandığı Missouri’de Vali Jay Nixon, olaylarla ilgili jürinin kararı öncesi 18 Kasım tarihinde olağanüstü hâl ilan etmişti.
St. Louis'de Ulusal Muhafız Birlikleri kritik binaları koruma altına alırken Vali Nixon, halka ''barış, karşılıklı saygı ve itidal'' çağrısında bulundu.
St. Louis Belediye Başkanı Slay de barışçıl protestolara müsade edileceğini ancak özel mülke zarar verilmesine müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.
Polis memuru açığa alındı
St. Louis kentinin Ferguson kasabasında 9 Ağustos'ta Brown'ın, polis memuru Wilson tarafından defalarca vurulduktan sonra ölmesi, ülke genelinde protesto gösterileriyle birlikte ırk ayrımcılığı iddialarını beraberinde getirmişti. Olayın ardından polis memuru Wilson açığa alınmış ancak hakkında herhangi bir dava açılmamıştı.
St Louis Savcısı Bob McCulloch davayla ilgili daha önce yaptığı açıklamasında, jürinin Wilson'ın yargılanıp yargılanmamasıyla ilgili kararını Kasım ayının sonuna doğru vereceğini bildirmişti.
Daha önce de 14 vaka oldu
St. Louis Missouri Üniversitesi kriminoloğu David Klinger'ın yaptığı derlemeye göre bu kentte 2004-2014 yılları arasında 14 vakada siviller polisler tarafından vuruldu ve öldürüldü. Ancak bu olayların hiç birinde polisler soruşturmaya tabi tutulmadı. Soruşturmalara engel olan ise İçişleri Bakanlığı ve bölge savcılığı oldu. Ferguson kasabasındaki bu ölümle ilgili davanın neticesi önceki 14 vaka için de emsal teşkil etmesi açısından önemliydi. Ferguson davasında polisin suçlu bulunması halinde bu soruşturmaların da yeniden açılması ve davaya dönüşmesi bekleniyordu.
Kaynak: Al Jazeera, BBC Türkçe ve AA