onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Finansal Fair Play Nedir? Uyulması Gereken Kurallar Neler?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Finansal Fair Play Nedir? Uyulması Gereken Kurallar Neler?

pilagetor
10.01.2019 - 16:27

Kulüplerin mali yapılarını düzenlemek için UEFA'nın 2011 yılında başlattığı Finansal Fair Play (FFP), Türk takımlarının özellikle de 'Dört Büyüklerin' borçlarının artmasını engelleyemedi. Peki Finansal Fair Play Nedir? Finansal Fair Play'ın Kuralları neler?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

FFP nedir?

FFP nedir?

UEFA, Avrupa futbolunun genel mali durumunun iyileştirilmesi için FFP  adıyla bilinen uygulamayı 2011 yılında başlattı.

İlk olarak 2010 yılında kabul edilen sistem, UEFA organizasyonlarına  katılmaya hak kazanan kulüplere uygulandı. Bu uygulama kulüplerin başta  futbolculara, vergi dairelerine, diğer kulüplere olan borçları başta olmak üzere  birçok mali kalemi inceleme altına aldı.

Kulüplere oyuncu satışından elde ettiği gelir kadar transfer bütçesi  sınırı ve maaş sınırlandırması da bu sistem kapsamında kulüplerden isteniyor.

UEFA, FFP kapsamında 2013 yılında kulüplerin mali gelir giderlerini  başabaş dengelemek için Mali Kontrol Kurulu kurdu. Bu kurul, UEFA yarışmalarına  katılan kulüplerin mali borçlarının olup olmadığını kontrol ediyor, şartları  yerine getirmeyen kulüplere gerekli yaptırımları uyguluyor. UEFA yarışmalarına  katılacak kulüplerin son üç yıllık mali raporları analiz edilerek değerlendirmeye alınıyor.

Cezalar nasıl veriliyor?

Cezalar nasıl veriliyor?

UEFA, inceleme altına aldığı kulüplerle anlaşma yapıyor ve bu  anlaşmaya uymayan kulüpleri cezai yaptırım uyguluyor.

Eğer bir kulüp düzenlemelere uymazsa, çeşitli disiplin cezaları  uygulanıyor.

Uyarı, kınama, para cezası, puan düşürme, UEFA gelirlerine el  konulması, UEFA organizasyonlarında kadro kısıtlaması ve Avrupa kupalarından men  cezaları olmak üzere çeşitli cezalar FFP'ye uymayan kulüplere veriliyor.

Anlaşmalarla FFP'ye uyulması hedefleniyor.

Anlaşmalarla FFP'ye uyulması hedefleniyor.

UEFA, incelediği kulüplerle yaptığı uzun vadeli anlaşmalarla  kulüplerin mali yapısını ağır cezalar vermeden düzeltmeye çalışıyor.

Buna göre UEFA, kulüplerden her yıl gelir-gider dengesinde belli bir  zararı geçmemesini istiyor. Anlaşmanın son yılında ise söz konusu kulübün  gelir-gider dengesinde zarar etmemesi gerekiyor.

FFP kriterleri nelerdir?

FFP kriterleri nelerdir?
  • Yöneticiler ve Kulüp başkanları kulüp için cebinden harcama yapamayacak. (Örn. Abdurrahim Albayrak - Belhanda)

  • Kulüpler, kendi yöneticilerine veya iş ortaklarına ait borçlarını kaynaklarına iade edecekler. (Örn. Yıldırım Demirören - BJK)

  • 2012-2013’den itibaren kulüpler transferlere gelirlerinden daha fazla harcama yapmayacak. (Denk Bütçe)

  • Sadece kulübe hibe edilen ve kulübe ait gelirler değerlendirmede kulüp geliri sayılacak. (Örn. Başkanın kulübe borç vermesi gelir sayılmayacak)

  • Hiçbir futbolcu, kulüp ya da yasal otoriteye vadesi geçmiş borç bulunmayacak. Gelirden daha fazla borçlanılmayacak. Borçlanılırsa transfer yasağı cezası alınacak. (Örn.Galatasaray-SPK-Vergi)

  • Öz sermayenin eksiye düşmesine izin verilmeyecek.Kulüpler denk bütçe kapsamında ve yıllık gelir-gider tahmininde başa baş noktasını yakalayacak.(Sistemin oturması için ilk yıllarda istisnai olarak belli noktada zarar edilmesine-eksiye düşülmesine izin verilecek.)

  • Futbolculara yapılacak ücret, maaş ve prim ödemeleri, toplam gelirin yüzde 70 ini geçemeyecek.

  • Bütçesi 5 milyon Euro’nun altındaki takımlar kriterlerden muaf olacak.

  • Kulüplerin fahiş yüksek ve fahiş düşük fiyatlarda yaptığı anlaşmalarla kurduğu şirket ilişkileri gelir-gider tablosuna katılmayarak, emsal fiyat esas alınacak.(Örn: M.City’nin Etihad ile olan 10 yıllık 642 milyon dolarlık sponsorluk anlaşması.)

  • Kulüplerin altyapı, stadyum ve antrenman sahası için yapacağı yatırım amaçlı harcamalar başa baş noktası hesaplamalarına dahil edilmeyecek.

En fazla ceza Türk kulüplerine;

En fazla ceza Türk kulüplerine;

FFP kuralları kapsamında şimdiye kadar Galatasaray, Beşiktaş, Bursaspor, Gaziantepspor ve Kardemir Karabükspor olmak üzere 5 Türk takımı Avrupa müsabakalarından men cezası aldı.

FFP'den ve mali kriterler kapsamında Beşiktaş ile Galatasaray, Avrupa kupalarına katılamama cezası alırken, 'Dört Büyükler'in mali durumlarını düzeltmeleri için yaptığı anlaşmalar sürüyor.

Beşiktaş, 2015 yılında yaptığı UEFA anlaşmasının son sezonuna girdi. Beşiktaş'ın durumu sezon sonu UEFA tarafından yeniden değerlendirilecek.

Trabzonspor da UEFA ile 2016 yılında FFP anlaşmasına gitti. Trabzonspor'un anlaşma kurallarını kısmen yerine getirmesi nedeniyle Avrupa'ya bildirdiği futbolcu sayısındaki kısıtlaması sürüyor. Bordo-mavililerin bu sezon sonuna kadar inceleme ve anlaşma şartları devam edecek.

En sıkıntılı Fenerbahçe ve Galatasaray

Fenerbahçe, UEFA'yla 2015-2016 sezonundan itibaren başlayan ve 2019-2020'de sona erecek FFP anlaşmasının zorlukların yaşıyor.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç da yakın zamanda yaptığı açıklamada, şu anki mali durumlarıyla FFP kurallarına uymalarının zor olduğunu belirtti.

Fenerbahçe'nin UEFA'yla 31 Ocak'ta yapacağı toplantı, geleceği adına da oldukça önem arz ediyor.

Galatasaray ise 3 Haziran 2018'de UEFA'yla anlaşmaya gitti. Para ve Avrupa kupalarında futbolcu sayısı kısıtlaması cezası alan Galatasaray'ın denetimi 2021-2022 sezonu sonuna kadar devam ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
3
1
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın