onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Fransa Senatosu Filistin'in Tanınmasını İstedi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Fransa Senatosu Filistin'in Tanınmasını İstedi

adem kara
11.12.2014 - 17:29 Son Güncelleme: 11.12.2014 - 17:31
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fransa'da senato, Filistin'in devlet olarak tanınmasını hükümetten talep eden karar tasarısını kabul etti. Aynı tasarı geçen haftalarda parlamento tarafından da kabul edilmişti.

Senato Genel Kurulu'nda Perşembe günü yapılan tartışmanın ardından düzenlenen oylamada, karar tasarısı 153 oyla kabul edildi. Oylamada 146 ‘hayır’ oyu çıktı.

Görüşmelerde hükümet adına söz alan Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Harlem Desir, tasarıya karşı çıkmadı ancak hükümetin Filistin’i tanıyacağı zaman konusunda bir takvim vermekten kaçındı.

Barış görüşmelerinin vakit geçirilmeden başlatılmasını istediklerini belirten Desir, Fransa’nın barış içinde yaşayacak iki devletli çözümden yana olduğunu söyledi.

Fransa’nın görüşmelerin belirli bir takvim çerçevesinde başlaması için iki tarafa da baskı yaptığını belirten Desir, ülkesinin taraflara görüşmelerin başlaması için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.

Senatodaki girişimin öncülerinden Sosyalist Didier Guillaume, genel kuruldaki konuşmada tasarının kabulünün barış görüşmelerin tekrar başlamasına katkı sağlayacağını söyledi. Ortadoğu’da giderek artan gerilime dikkati çeken senatör, ‘tasarının kabulünün Ortadoğu’daki fanatizme karşı bir mesaj niteliği taşıyacağını’ ifade etti.

Senatör Esther Benbasse ise, oylama öncesi, üyesi olduğu Çevreci ve Yeşil Parti üyelerinin tamamının ‘barışa katkı sağlayacağı’ için karar tasarısına destek vereceğini söyledi.

Tasarıya karşı çıkan ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) senatörü Roger Karaoutchi, Filistin’i tanıma konusunda son kararı cumhurbaşkanının vereceğini belirterek, bu konuda senato veya meclisin değil iktidarın gerekli sorumluluğu alması gerektiğini söyledi. Grup olarak ‘hayır’ oyu vereceklerini söyleyen Fransız senatör, ’Filistin’i tanımanın veya tanımamanın olumlu veya olumsuz yönlerini hükümet temsilcileri gelip burada bize anlatsın’ ifadesini kullandı.

Senatonun kabul ettiği karar tasarısı sembolik bir anlam taşıyor.

Fransa parlamentosu, 2 Aralık’ta hükümetten 'Filistin'in devlet olarak tanınmasını' talep eden karar tasarısını 151 hayır oyuna karşı, 339 evet oyuyla kabul edilmişti.

Avrupa’da 'Filistin'i tanıma' dalgası

Avrupa Parlamentosu (AP) Kasım ayının sonunda, Filistin'in devlet olarak tanınması yönündeki tasarıyı görüşmüştü. Tasarının da AP Genel Kurulu Aralık ayı oturumlarında oylanması bekleniyor.

Filistin'in devlet olarak tanınmasına yönelik girişimler son dönemde Avrupa ülkelerinde artış gösterdi. İsveç'in geçen ay Filistin'i bağımsız devlet olarak tanıma kararının yanı sıra İrlanda ve İngiltere parlamentoları bu yönde bağlayıcılığı olmayan kararlar almıştı.

İspanya'da parlamento, hükümetin Filistin'in tanımasına yönelik tavsiye kararı alırken, Hollanda’da da iktidar ortağı İşçi Partisi, Filistin devletinin tanınması konusunun mecliste tartışılmasını istemişti.

İsrail uyardı

İsrail, Filistin'in devlet olarak tanınması bölgeye yanlış mesaj bir göndereceğini, Filistinlilerle barış sürecini tahrip edeceğini belirterek uyarlarda bulundu.

İsrail Paris Büyükelçiliği, Fransa parlamentosunun 'Filistin'in devleti tanınmasını' hükümetten talep eden kararı kabul etmesine tepki gösterdi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, 'Fransa Milli Meclisi'nde alınan bu karar, İsrail'in Filistinlilerle barış anlaşmasına ulaşmasının imkanını azaltır' söylendi.

İsrail Başabakanı Binyamin Netanyahu, daha önce Fransa'nın Filistin'i devlet olarak tanıma girişiminde bulunmasını 'büyük bir hata' olarak niteledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fransa'nın Filistin devletini tanırsa 'büyük bir hata' yapmış olacağını söylemişti.

Filistin yönetimi memnun

Filistin Yönetimi ise, Fransa parlamentosunun kararını memnuniyetle karşıladığını bildirmişti.

Filistin Yönetimi Başkanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, söz konusu kararın doğru yolda 'büyük bir adım' olduğu, İsrail-Filistin meselesine olumlu etkilerinin olacağı, Filistin'de barış sağlayacağı ve iki devlet çözümünün gerçekleştirilmesi için önemli olduğu ifade edilmişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/fra...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam