Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Galataport ve Park Orman'da Şimdi Ne Olacak?

Galataport ve Park Orman'da Şimdi Ne Olacak?

adem kara
14.10.2014 - 10:28 Son Güncelleme: 14.10.2014 - 14:09
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dün Ferit Şahenk’in patronu olduğu Doğuş Holding ve birçok projede ortak olduğu Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili için oldukça kritik bir gündü. Danıştay 6’ncı Dairesi Şahenk ve Bilgili ortaklığındaki Galataport projesi için yürütmeyi durdurma kararı alırken, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç de Fatih Ormanları projesi için imar izni vermediklerini, vermeyeceklerini söyledi.

Peki tüm bunlar Doğuş ve Bilgili için kapıların kapandığı anlamına mı geliyor?

WSJ Türkiye’ye konuşan Avukat Turgut Barış Narin, Danıştay Daireler Kurulu’nun aldığı Galataport yürütmeyi durdurma kararının projenin ya da ihalenin iptali anlamına gelmediğini söylüyor. Narin’in verdiği bilgilere göre Danıştay 6’ncı Dairesi şimdi Galataport için davanın esasını görüşecek ve iptal isteği hakkında bir karar alacak. Yani proje ya iptal edilecek ya da devam edecek.

İHALE İPTAL Mİ OLUYOR?

Yürütmeyi durdurma kararının bu son kararın alınmasına kadar yürürlükte kalması bekleniyor. Çünkü Danıştay’daki idari davalar kurulu bu konudaki en üst karar mercii. Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararından dönmesi ise pek alışıldık bir durum değil. Bu Galataport’ta esasa dair kesin karar çıkana kadar herhangi bir inşaat ya da projeye dair işlem yapılamayacağı anlamına geliyor.

Ancak Danıştay’ın son kararının projenin iptal talebine ret olması halinde, yürütmeyi durdurma kararı yürürlükten kalkabilir. Danıştay’ın son karar çıkana kadar Fatih Projesi’nde yürütmeyi durdurma kararında geri adım atması ise beklenmiyor.

Avukat Umut Metin’e göre Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı projenin iptaline dair bir karar çıkacağı konusunda bir gösterge değil. Çünkü Galataport için davanın esasını yürütmeyi durdurma kararını alan Danıştay Daireler Kurulu değil, Danıştay 6’ncı dairesi görüşüyor.

MAHKEME ESASI GÖRÜŞECEK

2013’te kendisine gelen yürütmeyi durdurma kararını reddeden 6’ncı Daire şimdi esas hakkında karar alacak. Danıştay’ın alacağı bu karar her ne olursa olsun, tarafların bu karar ile ilgili temyiz hakkı olacak. Yani bugünkü yürütmeyi durdurma kararını alan Danıştay Daireler Kurulu temyiz durumunda yeniden devreye girebilir.

PARK ORMAN İÇİN DAVA YOLU AÇIK

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in açıklaması ise hukuken bir anlam taşımıyor. Genç’in Fatih Ormanları’na Park Orman Tabiat Park projesine onay vermeyeceğini söylemesi dava açmak için yeterli değil. Ancak Genç’in yazılı olarak onay vermemesi durumunda Şahenk ve Bilgili ortaklığı hukuka başvurup itiraz hakkını kullanabilir.

Doğuş Grubu konu hakkında yorum yapmadı. Bilgili yetkililerine ise kısa sürede ulaşılamadı.

2013 Mayıs ayında İstanbul Salıpazarı Liman Sahası’nın 30 yıllık işletmesi için düzenlenen ihaleyi 702 milyon dolara kazanan Doğuş Holding, bu yıl Ocak ayında projeyi geliştirmek için kendisine bir ortak bulmuştu. Ortak ise Beşiktaş’ın eski Başkanı ve Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili olmuştu.

İki şirketin ortak kurduğu yeni şirket aracılığıyla geliştireceği Galataport projesinin Karaköy rıhtımından başlayıp, Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan bölgede inşa edilmesi planlanıyordu. Toplam 100 bin 280 metrekare Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ mülkiyetindeki planlama alanı, denize yapılacak 11 bin 867 metrekarelik dolgu alanıyla birlikte toplam 112 bin 147 metrekareye çıkacaktı. Proje kapsamında 127 bin 811 metrekare yapılaşma ve 99 bin 256 metrekare inşaat planlanıyordu. Bu alanda alışveriş merkezleri, oteller ve limanlar yer alacaktı. Şimdi tüm bunlar için yürütme durduruldu.

GALATAPORT GALATAMORT OLMUŞTU

Projenin geleceğini ise Danıştay’ın esas hakkındaki kararı belirleyecek.

Bu Galataport için yaşanan ilk kriz değil. 2005 yılında İsrailli İşadamı Sami Ofer ve Global Yatırım Holding ’in ortaklığındaki Royal Carribean konsorsiyumu proje için 3.5 milyar Euro’luk teklif vermiş ve kazanmıştı. Ancak, yine Danıştay projenin yürütmesini durdurmuş, Abdullatif Şener de ihale kararını imzalamamıştı. Abdullatif Şener ve Dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan o dönemde proje konusunda fikir ayrılığına düşmüştü.

2005’te yapılan ihaleye Royal Carribean’ın yanı sıra Fiba-Riksos ortaklığı ve Tepe Ortak Girişim Grubu, ABD’li AVM yatırımcısı Rouse TRI Party, IC Antbel Antalya ve Limak İnşaat ortaklığı ile Monakolu Sasso Holding katılmıştı. Bu gruplardan Global Yatırım hariç hiçbiri ikinci Galataport ihalesine ilgi göstermedi.

İhaleyi daha önce Ofer ile birlikte kazanan ancak iptal nedeniyle gerçekleştiremeyen Global Yatırım ise Galataport’tan vazgeçmedi. Ancak, Global Yatırım bu kez Ofer ile değil, Özak Yatırım ve Delta ile ortak bir konsorsiyum oluşturdu.

Üçüncü havalimanını kazanan Limak ve IC, 2005’te gerçekleşen ilk Galataport ihalesine katılmış, ancak kazanamamışlardı. Geçtiğimiz ihalenin iptal olmasının ardından Eyal Ofer “Galataport Galatamort oldu” yorumu ile çok konuşulmuştu.

Ayşegül Akyarlı Güven | WSJ Türkiye

Kaynak: http://www.wsj.com.tr/articles/SB1048...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam