Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gazetecilerle, Belge Sızdıranları Buluşturacak Platform: Karakutu

Gazetecilerle, Belge Sızdıranları Buluşturacak Platform: Karakutu

Batuhan
20.01.2015 - 17:22
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Korsan Parti, bilgi sızdıranlarla gazetecileri buluşturacak güvenli bir platform olan Karakutu’yu hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Henüz proje aşamasında olan Karakutu, bugün The Washington Post, The Guardian gibi gazetelerin kullandığı, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olan SecureDrop’un altyapısını kullanarak Türkiye’den gazetecilerin de sızdırılan bilgilere ulaşmasını sağlayacak.

Karakutu kullanan IP saklayamayacak

Korsan Parti’den Yasin Özel “Gazetecilere gelen isimsiz bir mektup olarak düşünün” diyor.

“Karakutu’nun Tor* üzerindeki bilgi ve belge sızdırma sistemine sadece Tor Browser aracılığı ile bağlanılabilecek. Tor ağının mimarisi gereği, “gizlenmiş hizmet” olarak Tor ağı üzerinde çalışan web sitelerine erişen kişilerin IP adresleri alınamıyor.

“Bu sayede bilgi sızdıracak olanlar bize dahi güvenmek zorunda değiller çünkü biz bile onların IP adreslerini göremiyoruz. Dolayısıyla Karakutu insanların güvenlik ve gizlilik konusunda kimseye bel bağlamadan halkın çıkarlarını zedeleyen her şeyin bilgisini ve belgesini özgürce ve korkmadan yayınlayabileceği bir platform olacak.

“Ülkemizde gazetelere ve gazetecilere uygulanan baskıyı gördüğümüz için böyle bir projeyi, gazeteci olmayan ancak gazetecilerle iletişimde olabilecek insanlar olarak biz yapmaya karar verdik.”

Sistem üzerinde bilgi sızdıranlarla gazetecilerin çok kısıtlı bir etkileşimi olacak. Özel, bilgi sızdıranların anonim kalacağının altını çiziyor.

Şurada hakkında daha fazla bilgiye erişebileceğiniz Karakutu, hem teknik, hem de kullanıcıların anonimlik hali sebebiyle ve buna ek olarak sistemi çalıştıranların isteseler de IP numarası tutamayacakları için, soruşturma olduğu takdirde bilgiyi sızdıran kişilerin verilerine ulaşılamayacak.

Ancak Karakutu şu durumlarda kendisini kullananları koruyamayacağının belirtiyor:

  • Karakutu'ya bir şeyler gönderirken arkada duran ve ne yaptığınızı gözetleyen kişiler varsa Karakutu sizi o kişiden gizleyemez.

  • İnternetinizi izleyen kurumlar Karakutu'ya girdiğinizi ve orada ne yaptığınızı göremese bile Tor'a girdiğinizi anlayacaktır.

  • Sızdıracağınız bilgiyi sadece iki kişi biliyorsa, diğer kişi sizin sızdırdığınızı anlayacaktır.

  • Eğer sızdıracağınız bilgileri bilgisayarınızda saklıyorsanız ve yetkililer başka bir nedenden dolayı bilgisayarınızı incelerse Karakutu sizi koruyamaz.

Proje aşamasındaki Karakutu, ilk üçe kaldığı şu hibe programını kazanırsa çalışmalarına hemen başlayabilecek. Özel, aksi halde kitlesel fonlama ile projeyi tamamlayacaklarını söylüyor.

SecureDrop, iki yıl ölen internet aktivisti Aaron Swartz'ın öncülük ettiği projelerden biriydi. Swartz ve Kevin Poulsen DeadDrop isimli açık kodlu, şeffaf bir proje üzerinde çalışıyordu. Daha kodlama aşamasında herkesin gözetimine ve düzenlemesine sunularak açık kaynaklı olan DeadDrop, Swartz’ın ölümünden sonra Freedom of Press Foundation tarafından geliştirildi ve SecureDrop ismini aldı. (EA)

  • Tor, insanların rastgele seçilmiş bilgisayarlar üzerinden verlerini şifreli göndererek kimliklerini gizleyebildikleri bir yazılım. Tor, bilgisara indirilip herhangi bir tarayıcı gibi çalıştırılabiliyor.

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam