3 Soruda Gazze'nin Yıkılan Alt Yapısı Nasıl Onarılacak?
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı Gazze'nin tamamında büyük yıkım yaratırken altyapıtı da kritik bir şekilde etkiledi. BM'ye göre saldırı sırasında 10.000'den fazla ev yok edildi veya onarılamayacak şekilde tahribat gördü, 65.000 insan evsiz kaldı.
BM Uydularından elde edilen fotoğraflar yıkımın boyutunu çok daha net gösteriyor.
Aratra, Kuzey Gazze: 6 Temmuz 2014 - 25 Temmuz 2014
Jarara, Gazze: 6 Temmuz 2014 - 1 Ağustos 2014
1. Altyapı Onarımının Bedelini Kim Ödeyecek?
Filistin Başbakan Yardımcısı Muhammed Mustafa Reuters'e yaptığı bir açıklamada Gazze'nin yeniden onarılması için en az 6 milyar dolar gerektiğini ifade etti. Gazze ile İsrail arasındaki ateşkesin bittiği bu günlerde Filistinli Yetkililer kalıcı bir ateşkes için gereken şartlardan birinin de Gazze'nin altyapısını yeniden oluşturmak için gereken uluslararası kaynakların sağlanması olduğunu ifade ediyor. Norveç Hükümeti, bu konuda gelecek ay adım atacağını ifade eden ilk hükümet oldu. Ancak son 5 yılda 3 savaş yaşayan Gazze, altyapının yeniden kurulmasının kolay olmadığını biliyor.
2008 - 2009 yılında yaşanan saldırıdan sonra uluslararası toplum Gazze'ye altyapınn yeniden kurulması için 4,5 milyar dolar seviyesinde bir insani yardım taahhüdünde bulundu. Suudi Arabistan Hükümeti 1 milyar dolar bağışlarken, ABD'de 900 milyon dolar vermeyi taahhüt etti. Ancak taahhüt edilen bu meblağların çok azı Gazze'ye ulaşabildi.
Foreign Policy dergisinden Colum Lynch'e göre 'Hükümetler bol keseden bağışta bulunma taahhüdü verse de bu paraların gerçekten tahsil edilmesi Birleşmiş Milletlerin çabasını gerektiriyor.'
Filistinli yetkililer de bağış sözlerinden kuşkulu. Filistin Hükümeti Bakanlarından Mufed El Hasayna Reuters'e yaptığı bir açıklamada şöyle diyor: 'Artık yardım sözü değil, gerçek yardım istiyoruz.'
Filistin Hükümetinin içinde bulunduğu ekonomik şartlar bu tip bir altyapı yatırımına kaynak ayırmalarına müsaade etmiyor. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas çok uzun bir süredir hükümetini çok düşük kaynaklarla ve ekonomik bir çıkmazın içerisinde idare etmeye çalıştı. Gazze'de siyasi otorite konumunda olan Hamas ise Mısır'ın tünelleri kapatmasından sonra önemli gelir kaynaklarını kaybetti.
Uluslararası toplum Filistin'e yardım edemezse, Gazze'nin altyapısının kısa zamanda tekrar kurulması mümkün gözükmüyor.
2. Gazze'ye Yardım Nasıl Gönderilecek?
3. Onarım Ne Kadar Sürecek?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!