Gazze'ye 5.4 Milyar Dolarlık Yardım
Gazze'yi yeniden imar konferansında şu ana kadar 5.4 milyar dolar bağış sözü alındı. Katar 1 milyar dolar, Türkiye ise 200 milyon yardım taahhüdünde bulundu.
İsrail saldırılarıyla binlerce binanın yıkıldığı Gazze'nin yeniden imarı için yaklaşık 50 ülke Kahire'deki konferansta bir araya geldi. Toplam 5.4 milyar dolar yardım sözü verildi. Tahahhüt edilen toplam yardımın miktarını Norveç Dışişleri Bakanı açıklandı.
Bakan Borge Brende, Mısır'ın devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, 'Katılımcı ülkeler, Filistinlilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 5.4 milyar dolar yardım sözü verdi' dedi
Konferansta 30'a yakın ülke dışişleri bakanı düzeyinde temsil edildi. Bu ülkeler arasında ABD, Japonya, Fransa, Ürdün ve Katar da vardı. BM Genel Sekreteri Bak ki-Moon, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair da konferansa katıldı.
En büyük yardım Katar'dan
Gazze'nin yeniden inşası için en büyük yardım Katar'dan geldi. Dışişleri Bakanı Halid Atiyye, Katar'ın Gazze'nin yeniden inşası için 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıkladı.
Türkiye ise Gazze için 200 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Masası Genel Müdürü Dizdar, 'Türkiye, Gazze'nin imarı için 2014-2017 yılları arasında ilave 200 milyon dolar daha yardımda bulunacak' açıklamasına yaptı.
Dizdar, Türkiye'de düzenlenen Gazze'ye yardım kampanyalarında 32 milyon dolar yardım toplandığı bilgisini paylaştı.
Gazze'nin yeniden imarı için gereken 4 milyar dolar için ilk yardım sözü ABD'den gelmişti. Dışişleri Bakanı Kerry, Washington yönetiminin ilk açıkladığı 118 milyon doların ardından yapılan ek bağışla toplamda 212 milyon dolar bağış taahhüdünde bulundu.
Almanya da, Gazze'nin yeniden imarına katkı için 50 milyon euroluk yardımda bulunacağını açıkladı.
Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İsrail'in saldırıları sebebiyle büyük yıkımın yaşandığı Gazze'nin yeniden imarı için bugün Kahire’de düzenlenen uluslararası konferans vesilesiyle yazılı bir açıklama yaptı.
Almanya’nın Gazze’nin yeniden imarına katkı için 50 milyon avro yardım yapacağını açıklayan Steinmeier, “Beş hafta süren savaş ve yıkımın ardından Gazze’de yaşayan halk, yeniden imar için bizim acil desteğimize ihtiyaç duyuyor. Gazze’de yaşayanları umutsuz bir şekilde kendi başlarına terk edemeyiz” ifadelerini kullandı.
'Gazze'nin yeniden imarı kalıcı ateşkese bağlı'
Konferansa başkanlık eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, açılış konuşmasında Gazze'nin yeniden imar edilmesinin yapılacak kalıcı ateşkese bağlı olduğunu söyledi.
Gazze'de 51 gün süren savaşın ardından Mısır'ın bir ateşkes imzalanmasını başardığını belirten Sisi, tüm tarafları krize bir son vermeyi ve barışa ulaşmaya çağırdı.
Abbas destek istedi
Konferansta Sisi'den sonra söz alan Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise, 'Eğer Oslo Anlaşması ve Arap Barış Girişimi başarılı olsaydı bu konferansa hiç ihtiyaç duyulmayacaktı' dedi.
Abbas, 'Gazze'de büyük bir yıkım yaşandı. Yer altı ve yer üstü kaynakları yok edildi. Tek elektrik kaynağı olan santral ve tüm hükümet binaları bombalandı. Artık Filistin ekonomisinin İsrail'in kontrolü altında kalması akıl kârı değil. Dost ve kardeş ülkelerin Gazze'nin imarı için gerekli olan 4 milyar doları temin etmelerini temenni ediyorum' ifadelerini kullandı.
Artık bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu ileri süren Abbas konuşmasını şöyle sürdürdü:
'Batı Şeria’daki topraklarımızın %60’nı İsrail’in engellemeleri nedeniyle kullanamıyoruz. İsrail’in barış görüşmelerinde alınan kararları uygulamaması bölgede sürekli bir şiddete neden oluyor. İsrail Mescid-i Aksa’ya ve diğer İslami kutsal mekanlara yönelik baskınlarına tekrar başladı. Bu baskın ve baskılara işgalci İsrailliler de katılıyor. BM’nin bize yapılan haksızlıkları ortadan kaldırmak için üzerine düşeni yapmasını istiyorum'.
Kerry'den barış taahhüdü çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise konferansın sadece bağış için toplanmadığını belirterek aynı zamanda tüm tarafların barış için çalışacaklarına olan taahhüdlerini yinelemeleri çağrısında bulundu. Kerry ABD'nin bu konudaki taahhüdünü vurguladı.
Kerry, 'Diğer her şey uzun vadeli bir çözüm değil, sadece geçici bir yara sarmadır. Diğer her şey bu kabul edilemez ve istikrarlı olmayan statükoya sebep olan tahammülsüzlüğün mahkûmu olacak' ifadelerini kullandı.
Heniye: Dikkatle takip ediyoruz
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, Mısır'da Gazze'nin yeniden imarı için düzenlenen konferansı dikkatle takip ettiklerini belirtti.
Basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Heniyye, söz konusu konferansa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu konferansın diğerlerinden farklı olmasını ve uluslararası toplumdan bu kez 'gerçek bir duruş' beklediklerini belirten Heniyye, 'Filistinliler, İsrail'in sebep olduğu yıkımın faturasının ödeneceği konferansı dikkatle takip ediyor' ifadelerini kullandı.
İsrail'in 2008-2011 yıllarında düzenlediği saldırıların ardından yapılan konferansları hatırlatan Heniyye, o konferanslardan sonra 'Gazze'ye hiçbir şey ulaşmadığını' kaydetti.
Hamas'ın büyük bir milli sorumluluk örneği sergilediğini vurgulayan Heniyye, Gazze'nin yeniden imarı için Filistin uzlaşı hükümetinin önündeki engelleri kaldırma noktasında daha fazla çaba harcayacaklarını belirtti.
'Yardımlar birlik hükümetinde toplanacak'
Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Gazze'nin yeniden imarı için toplanacak bağışların, uzlaşı hükümetine teslim edileceğini belirtti.
Zuhri, Kahire'de düzenlenen konferanstaki bağışlara ilişkin, 'Gazze'nin yeniden imarı için toplanacak bağışların Hamas'la ilgisi yok. Gazze'nin imarını denetleyecek tek merci ulusal uzlaşı hükümeti. Hamas, bir an önce gerekli yardımların toplanması ve İsrail'in yerle bir ettiği Gazze'nin yeniden inşasına başlanması çağrısı yapıyor' dedi.
'İsrail ablukası gayrimeşru'
Kahire'de bulunan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Yüksek Komiseri Pierre Kraehenbühl ise, 'İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası gayrimeşrudur ve bu ablukayı bitirmek üzerinde çalışılması gereken temel bir görevdir' dedi.
Kraehenbühl, Gazze'nin İsrail'in son saldırılarından önceki ambargo ve abluka altındaki durumuna dönülmesine izin verilmemesi gerektiğini dile getirerek uluslararası topluma saldırılardan dolayı büyük yıkıma uğrayan Gazze'nin yeniden imarı için sorumluluk yüklenme çağrısında bulundu.
'Abbas Refah Sınır Kapısını'nı görüşecek'
Konferansa katılmak için Kahirede bulunan Filistin uzlaşı hükümeti Başbakanı Rami Hamdallah da konferansın olumlu sonuçlanması ve İsrail saldırıları nedeniyle acilen desteğe ihtiyaç duyan Gazze'ye mali destek sağlanması konusunda umutlu olduğunu belirtti.
Hamdallah, Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasında bir geçiş koridoru açılması konusundaki çalışmalara devam ettiklerini ancak Refah Sınır Kapısı konusunda ise Devlet Başkanı Mahmut Abbas'ın gerekli görüşmeleri yapacağını ifade etti.
Gazze'de büyük yıkım
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin yeniden imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: Al Jazeera, AFP ve AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!