Görüş Bildir
Haberler
Geceleri Uykunuzda Sürekli Terliyorsanız Bu İçeriği Okumalısınız!

Geceleri Uykunuzda Sürekli Terliyorsanız Bu İçeriği Okumalısınız!

İrem Coşkun
12.09.2023 - 10:01

Uyku esnasında terleme, çoğu insanın başına sık sık gelen durumlardan biridir. Peki bildiğimiz belli sebepler dışında uyku sırasında terlemeye sebep olan etkenler ve çözümleri nelerdir? Gelin bu içerikte birlikte öğrenelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Çevresel faktörlerin etkisi

Yatak odasının sıcaklığı ve nem seviyesi gece terlemesini etkileyebilir. Aşırı sıcak bir ortamda uyumak veya aşırı kalın giysilerle yatmak terlemeye neden olabilir. Bu nedenle uykudan önce oda sıcaklığına göre bir uyku ortamı hazırlayıp daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

2. Menopoz

Kadınlarda yaygın bir neden, hormon seviyelerindeki değişikliklerdir. Menopoz döneminde östrojen seviyeleri azalır ve bu da sıcak basmaları ve gece terlemesini tetikleyebilir. Menopoz döneminde uyku sırasında terlemeleri daha aza indirmek için, bulunduğunuz ortamı havalandırarak uyumayı tercih edebilirsiniz.

3. Çeşitli enfeksiyonlar

Vücut, enfeksiyonlara karşı savaşırken özellikle uyku esnasında vücut sıcaklığını artırabilir. Bu da terlemeye neden olabilir. Eğer bu konudaki şikayetiniz devam ederse doktorunuza danışabilirsiniz.

4. Stres ve anksiyete

Zihinsel stres ve anksiyete gece terlemesine yol açabilir. Özellikle gün içinde yoğun çalışmak, stresli ortamlarda bulunmak da bu durumu tetikleyebilir ve vücut, strese tepki olarak terlemeyi artırabilir.

5. Aşırı egzersiz

Yoğun bir egzersiz sonrasında vücut sıcaklığı artabilir ve bu da terlemeye yol açabilir. Bu nedenle egzersiz programınızda değişiklikler yaparak daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Beslenme düzeni

Genel olarak çok sağlıklı bir beslenme düzeniniz yoksa bu uyku durumunuzu etkileyebilir. Ayrıca baharatlı yiyecekler, alkol ve kafein gibi maddeler vücut sıcaklığını artırıp ve terlemeye neden olabilir.

7. Tıbbi durumlar

Bazı tıbbi durumlar, özellikle hormonal veya nörolojik rahatsızlıklar gece terlemesine yol açabilir. Örneğin, hipertiroidizm (tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır) gibi durumlar terlemeyi artırabilir.

8. Kullanılan ilaçlar

Grip, soğuk algınlığı gibi bazı hastalık durumlarında kullanılan ilaçlar, özellikle ateş düşürücüler terlemeye neden olabilir. Bunun haricinde antidepresanlar da uyku sırasında terlemeye sebep olabilir.

9. Alkol kullanımı

Alkol veya bazı uyuşturucu maddeler, vücut sıcaklığını artırabilir ve terlemeye yol açabilir. Uyku sırasında terlemenin önüne geçmek istiyorsanız sağlığınıza da dikkat etmelisiniz.

10. Obstrüktif Uyku Apnesi

Bu durum, solunumun tekrarlayan durması veya azalması nedeniyle uykuda düzensiz solunuma yol açar ve terlemeye neden olabilir. Böyle bir durum yaşıyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın