onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geçmişten Bugüne Gençlerin İcat Ettikleri 10 Şey

etiket Geçmişten Bugüne Gençlerin İcat Ettikleri 10 Şey

GE Türkiye
23.11.2015 - 11:01

1. Televizyon

1. Televizyon

15 yaşındaki Philo T.Rarnsworth televizyonun yaratılmasının sebebidir. 1921 yılında televizyon üretmek için çeşitli çizimler, diyagramlar ve notlar tuttu. 1922 yılında vakum tüpünü düşündü ve kimya öğretmeni ile bunları paylaştı. 21 yaşında kendi ürettiği ve elektronik görüntü sahibi ilk televizyon setini yaptı. 1971 yılında öldüğünde televizyonun ilk patenti ona aitti.

2. Hesap Makinası

2. Hesap Makinası

1642 yılında Fransız Blaise Pascal, daha 18 yaşındayken ilk sayma makinesini icat etmiştir. Bu makine, dört rakamlı aritmetik işlemlerini yapabiliyordu. Pascal’ın babası vergi tahsildarıydı ve hesaplamaları hep kalem kağıt ile yapıyordu.  Bu makine, dişli tekerlekler yardımıyla ekleme ve çıkarma, bölme ve çarpma yapabiliyordu. Kimse bu buluşla ilgilenmedi ve tam 300 yıl sonra hesap makineleri yaratıldı. 1968 yılında Pascal, programlama diline verilen isim oldu.

3. Körler Alfabesi

3. Körler Alfabesi

1909 yılında Fransa’da Louis Braille, daha 3 yaşındayken gözlerini kaybetti. Paris’te Kör Gençlik Enstitüsine devam ederken kitap okumayı sağlayacak bir format olmalı diye düşünmeye başladı. Karanlıkta, savaş mesajlarını okumayı sağlayan tasarlanmış askeri kod üzerine çalışmaya başladı. 1924 yılında, 15 yaşındayken ilk körler alfabesini ortaya çıkardı. Bugün hala, Braille’in alfabesi körler tarafından kullanılmaktadır.

4. Kuantum Uzay Sevk Sistemi

4. Kuantum Uzay Sevk Sistemi

19 yaşındaki Mısırlı Fizikçi Aisha Mustafa'nın buluşu bilim-kurgu filmlerinde görmeye alışık olduğumuz bir yapıya sahip. Kuantum Uzay Sevk Sistemi adı verilen proje ile tek bir damla yakıt tüketmeden uzaydaki araçlara itme ve çekme kuvveti uygulayabilecek olan bir sistem için çalışıyor.

5. Güneş Ağaçlarından Elektrik Üretme

5. Güneş Ağaçlarından Elektrik Üretme

7. sınıf öğrencisi Aidan Dwyer, ağaç dallarında ki dizilişin güneş enerjisinden elde edilen verimi arttıracağını düşünüyordu. Bu dizilişte fibonacci serisi ve spiral desenler prensiplerinin rol oynadığını fark edip, ayni desenleri güneş paneli tasarımına aktardı.. Dwyer’in sistemi, günde 2.5 saat daha fazla güneş enerjisi toplayabilmekte ve ortalama %20 (kışın %50) oranında daha fazla enerji üretebilmektedir.

6. Afet Bölgesi Elektrik Jeneratörü

6. Afet Bölgesi Elektrik Jeneratörü

Afet bölgelerinde ve ulaşıma uzak bölgelerde kullanılması planlanan elektrik jeneratörü, idrarla çalışıyor. 1 litre idrar ile 6 saat elektrik üreten sistem, 14-15 yaş arasındaki 4 Nijeryalı öğrenci tarafından geliştirildi.

7. Biyo-Plastik

7. Biyo-Plastik

16 yaşındaki Türk mucit Elif Bilgin'in geliştirdiği Biyo-Plastik, tamamen doğada çözünebilir bir yapıya sahip ve muadillerinden çok daha ucuza mal edilebilir yapıda. 2 yıl boyunca 12 farklı yöntem denediğini belirten Elif, 10 denemesinin başarısız olduğunu ancak son 2 deneme ile istediği sonuca ulaştığını belirtti. Google Bilim Yarışmasında finale kalan Elif, 168 yıldır aylık yayın yapan Science Action dergisinden de 50 bin dolarlık ödül ve bir senelik mentorlük kazandı.

8. Süper Kondansatör

8. Süper Kondansatör

18 yaşındaki Kaliforniyalı Eesha Khare, cep telefonu ve akıllı cihazlardaki şarj sorununu ortadan kaldırabilecek tasarımı ile herkesin dikkatini çekti. 20 saniyede şarj olabilen süper kapasitör, 100.000 kez kullanılabiliyor. Bu sayede cihazlar süper hızlı bir şekilde şarj edilebiliyor.

9. Temizleyici Yüzer Bariyer

9. Temizleyici Yüzer Bariyer

19 yaşındaki Hollandalı Uzay Mühendisliği öğrencisi Boyan Slat, okyanuslardaki 7.250.000 ton çöpü toplayıp işleyebilecek bir gemi geliştirdi. Büyük bariyerleri ve işleme merkezi ile dev huni işlevi gören gemi, aslında bir okul yarışması için tasarlanmış. The Ocean Cleanup Foundation (Okyanus Temizleme Vakfı) tarafından desteklenen projenin hayatı geçmesi halinde tüm okyanusların 5 sene içinde temizleneceği tahmin ediliyor.

10. Biyoyakıt Üretimine Yönelik Yeni Bir Yöntem

10. Biyoyakıt Üretimine Yönelik Yeni Bir Yöntem

16 yaşındaki Mısırlı öğrenci Azza Abdel Hamid Faiad ise atık plastiklerden biyoyakıt üretmek için ekonomik bir katalizör geliştirdi. Hidrokarbonlardan enerji elde etmeye yarayan bu yöntem, genç bilim adamına 23. Avrupa Birliği Yarışmasında ödül kazandırdı.

Endüstrinin Geleceği GE Garaj'larda hayat buluyor!

Endüstrinin Geleceği GE Garaj'larda hayat buluyor!

Peki siz en çok hangi ihtiyacınızı karşılayacak ürünü üretmek istersiniz? GE Türkiye İnovasyon Merkezi’nde fikirlerinizi ürüne dönüştürebilirsiniz.

GE Türkiye Blog websitesini ziyaret etmek için yukarıdaki fotoğrafa tıklayın.

Nesnelerin interneti ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1630
399
198
181
132
124
108
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mevlüt Semih Tuna

benim anlamadığım her saçma paylaşımın altına anında yorum yapan insanların nerede olduğu?!...

buaradanianben

burdayım kardeş

the_war

Kuantum Uzay Sevk Sisteminin gerçekleşmesi ilginç olurdu.

'Serkan Külünk

O insanlar anlayabileceği konularda konuşa biliyorlar.