Geleceğin Mücadelesi: 7 Yaşındaki Çocuk Pakistan Hükümetine Çevre Kirliliği Davası Açtı
Pakistan'da çığır açacak nitelikteki bir davada 7 yaşındaki Rabab Ali, kendinin ve kendisinin de içinde bulunduğu jenerasyonun sağlıklı yaşama haklarını ihlal ettiği için hükümeti karşısına aldı. Ali 'Hükümetin bana ve arkadaşlarıma içinde büyüyeceğimiz güvenli bir çevre vermesini istiyorum. Bana bu çevreyi gelecek nesiller için korumamda yardımcı olmasını istiyorum' dedi.
Rabab Ali ve onu Pakistan Anayasa Mahkemesi'nde temsil eden çevresel işler avukatı babasının başvurusunu yüksek mahkeme tescil memuru reddetmişti. Ancak Temyiz Mahkemesi Başkanı bu kararı geri çevirince baba kız oldukça fazla cesaret kazandılar. Temyiz Mahkemesi Başkanı reşit olmayan çocukların da kamuoyunu ilgilendiren konularda yasal bir dilekçe verme haklarının bulunduğunu bildirdi.
"Pakistan Anayasa Mahkemesi'nin reşit olmayan bir çocuğa böyle bir hak tanımış olması, ülke için örnek teşkil eden ve çığır açan bir karar oldu."
İklim ve Gelişim Bilgi Ağı Asya Kıtası Genel Yöneticisi Ali Tauqeer Sheikh konuyla ilgili olarak 'Anayasa Mahkemesi'nin reşit olmayan bir çocuğa böyle bir hak tanımış olması ülke için örnek teşkil eden ve çığır açan bir karar oldu ve bu gibi kişilerin daha alt mahkemelere başvurabilmesinin önünü açtı' diyor.
Avukat baba ise, 'Bana çok umut veriyor,' diyerek sevincini dile getirdi.
Rabab Ali, Sindh ilinin Tharparkar bölgesinde bulunan kirli linyit kömürünün Pakistan'ın karbondioksit emisyonunu şiddetli bir şekilde arttıracağını, aynı zamanda gelecek nesiller için hava kirliliğini felaket seviyelere ulaştıracağını ve küresel ısınmada da payı olacağını ileri sürdü. Bu yasal başvuruda mevcut durumun; anayasada temin edilmiş olan 'yaşama hakkı' ve Pakistan'ın gelecek nesillerinin 'temel hakları'nı ihlal ettiği maddeleri de bulunuyor. Üstelik hükümetin doğal ve kültürel kaynakları 'Kamu Güveni Prensibi' kapsamında koruması gerektiği ilkesine de karşı geldiği ileri sürülüyor.
Bu Pakistan tarihinde ilk defa reşit olmayan bir kişinin kamu yararına bir dava açması anlamına geliyor. Ayrıca küresel olarak bir akım gibi süren ve hükümetleri iklim değişikliği konusunda aksiyon almaya mecbur bırakan yasal adımların en yenisi olarak değerlendirilebilecek bir örnek.
Bu dava aynı zamanda Karachi şehrindeki düzensiz ve sık yaşanan elektrik kesintilerini protesto eden gösterilerle aynı zamanda oldu.
Yaz mevsiminde yükselen ve dayanılmaz hale gelen sıcaklar ile birlikte doğal gazların da daha fazla havaya karışması günlük hayatı oldukça zorlaştırıyor.
Fakat Rabab Ali gibi konuya duyarlı yaklaşanlar ise, bu kararların tekrar düşünülmesini ve enerji için kömürden başka alternatiflere yönelinmesinin gerekliliğini savunuyor. Şikayetinin içinde bulunan bir çok haklı savunması ayrıca bölgede yaşayan Thari ve Dalit halkının yaşam alanını ve yerel hayatı yok edeceği iddiası da yer alıyor.
thethirdpole.net'in bu haber kapsamında Rabib Ali'nin babası Qazi Ali Athar gerçekleştirmiş olduğu röportajda hastane atıklarının kontrolü, trafik kirliliği yönetimi ve diğer çevresel konularda 2003 yılından beri vermiş olduğu mücadelenin önemi gözler önüne seriliyor. Kızının açtığı davanın ise gelecek nesillerin sağlığıyla doğrudan ilgili olduğunu ve zaten Pakistan Başbakanı'nın da Birleşmiş Milletler Paris iklim konferansında ülkenin hassas uluslardan biri olduğunu belirttiğini hatırlatıyor. Anayasal hakkını en doğru şekilde kullanmayı kendine görev edinmiş baba kızının da kendi adımlarından yürüyor olmasından gayet mutlu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Oha amk. Ben 7 yaşındayken babamın ne iş yaptığını bilmiyordum.
Hep deriz ya "Dünya bu güzel insanlar hatrına dönüyor." İşte dünya bu güzel çocuk ve beraberindeki güzel insanlar hatrına dönüyor.
Büyüdüğünde çocuklarını da umarım bu şekilde yetiştirirsin. Yaşı kaç olursa olsun hepimize örnek olacak bir birey. Tebrik ederim.