Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Uludere'de Saldırı Onayı Genelkurmay Başkanı'ndan
Dakika Dakika Roboski Katliamı
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’nın Uludere’nin Ortasu (Roboski) Köyü’nde oturan 34 kişinin hava harekatı sonucu öldürülmesine ilişkin “takipsizlik” kararında çarpıcı ayrıntılar yer aldı.
Karara göre, hava harekatı yapılmasına Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan toplantıda karar verildi. Karar, MGK toplantısı nedeniyle karargahta olmayan Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’e telefonla bildirildi. Özel, karargaha dönmek yerine bilgilerin işlendiği haritanın evindeki çalışma ofisine gönderilmesini istedi ve evinde haritaları inceledikten sonra hava harekatına onay verdi.
Özel’in MGK toplantısı nedeniyle bir arada bulunduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu aktarıp aktarmadığına veya onayını alıp almadığına ilişkin iddianamede herhangi bir bilgi yer almadı.
5 ŞÜPHELİ ASKER
Vatan gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre, Askeri Savcı Ali Müjdat Eski imzasını taşıyan takipsizlik kararında, soruşturma konusu olay “Şırnak İli Uludere İlçesi Güneyi sınır ötesinde 34 kişinin ölümü ile ilgili ihmal iddiaları” olarak belirtildi. Kararda, soruşturmadaki şüpheliler Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümg. İlhan Bölük, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korg. Yıldırım Güvenç, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, 2. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğg. Halil Erkek ve 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğg. Ali Rıza Kuğu olarak sıralandı.
ALBAY EKER: “FEHMAN HÜSEYİN OLABİLİR”
İddianamaye göre İHA’nın saat 17.20 civarında sınırın 6-7 km. güneyindeki Haftanin Deresi Vadisi’nde ilk görüntüleri tespit etmesinden sonra jandarma topçu atışı yapılması için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan izin istedi. Bu sırada Albay Aygün Eker, 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük’ün makamına giderek “İHA ekranında görüntü tespiti var. Tespitin yapıldığı bölge Haftanin Deresi Vadisi’nde terörist kamplarına yakın bir yer. Bölgede son dönemde terörist yoğunlaşması var. Fehman Hüseyin ile bazı terör örgütü mensuplarının telsiz kestirmeleri yapıldı. Bölgeye 21 Aralık günü hava harekatı ve 27 Aralık günü topçu atışı yapıldı. İstihbari bilgilere göre 21-30 Aralık arasında terörist saldırı bekleniyor” dedi. Org. Yörük yurt içindeki bölgeye topçu atışı yapılmasına, yurt dışına topçu atışı için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan (KKK) izin talep edilmesine karar verdi.
Bundan yaklaşık bir saat sonra dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Org. Yaşar Güler, Genelkurmay GİM’e (Görüntüleri İzleme Merkezi) giderek görüntüleri izledi. Güler’e, Tuğg. Kuğu tarafından, tespit yapılan bölge hakkındaki son güncel istihbari bilgiler, bölgede yapılan son faaliyetler ve terörist değerlendirmesi yapılarak yurt dışına topçu atış talebinin kabul edildiğine ilişkin bilgiler verildi. Org. Güler de görüntülerin teröristlere ait olduğu görüşüne katıldı.
KRİTİK TOPLANTI
Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı emrinde görevli Albay Serdar Eren, Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü Alb.Zorlu Topaloğlu, Tuğg. Ali Rıza Kuğu, Tümg. Satı Bahadır Köse ve Org. Yaşar Güler bir toplantı yaparak teröristlere yönelik ne tür bir harekat yapılacağı konusunu görüştü. Toplantıda “bölgenin coğrafi durumu, müdahalenin gece şartlarında yapılmasının gerekliliği, terörist grubun miktarı ve 3 ayrı grup halinde hareket etmeleri” dikkate alınarak topçu atışının yeterli olmayacağı, zayiat verilmeden PKK’lıların etkisiz hale getirilebilmesi amacıyla hava harekatıyla müdahale edilmesinin daha uygun olacağına karar verildi.
MGK’DAKİ ÖZEL’E TELEFON
Bunun üzerine Org Güler, hava harekatı yapılması kararını sunmak etmek için dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hulusi Akar’ın makamına gitti. Akar, hava herakatı için onay talebini için MGK toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e telefonla iletti.
28 Aralık 2011′de yapılan MGK toplantısı saat 13.55’te başlamış ve 5 saat 20 dakika sürmüştü. Dolayısıyla Özel’e MGK’da iken telefonla “hava harekatı için onay” talebinin MGK toplantısının bitiminden hemen sonra veya son dakikalarına denk geldiği anlaşılıyor. Özel’in MGK toplantısı nedeniyle bir arada bulunduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a konuyu aktarıp aktarmadığına ilişkin iddianamede herhangi bir bilgi yer almadı.
KONUTTAN “HAVA HAREKATI” EMRİ
Org. Özel, telefon görüşmesinde, bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istedi. Haritayı çalışma ofisinde inceleyen Özel, hava harekatının yapılmasına onay verdi. Bunun ardından 21:39′da sınır hattında bekleyen gruba uçaklar ilk bombayı bıraktı. Bombardıman 22.24′e kadar sürdü ve sonunda öldürülen 34 kişinin PKK’lı değil, Roboskili, çoğunluğu çocuk kaçakçılar olduğu ortaya çıktı.
DAKİKA DAKİKA ULUDERE’DE BOMBALAMA
Takipsizlik kararına göre 28 Aralık 2011 günü şunlar yaşandı:
15.40: 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, Tatvan’daki görevi biten İnsansız Hava Aracı (İHA)’nın, Düğün Dağı Bölgesi’nden, Çukurca Bölgesi’ne kadar sınır hattında keşif faaliyetinde bulunulmasını emretti.
16.50: İHA Düğün Dağı Bölgesi’ne gelerek anlık görüntü aktarmaya başladı.
17:20: Sınırın 6-7 km. güneyindeki Haftanin Deresi Vadisi’nde ‘motorlu araç’ olduğu değerlendirilen 3 ısı kaynağı tepit edildi.
17.35: Motorlu araçlar kuzeye doğru gitti ve Putalma Deresi ile Haftanin Deresi’nin birleştiği yer yakınlarında durdu. Bir süre sonra motorlu araçların sayısı 7′ye ulaştı.
17:45: Görüntüleri eş zamanlı izleyen 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı ve 2. Ordu Komutanlığı arasında telefon görüşmeleri başladı.
17:50: Sınır Tümen Komutanlığı, 2. Ordu’ya topçu atışı yapılacağını bildirdi. 2. Ordu ise İHA ve diğer unsurlarla koordine yapılmadan atış yapılmamasını istedi.
17:55: Sınır Tümen Komutanı Tümg. İlhan Bölük, topçu atışı yapmak istediklerini, 2. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğg. Halil Erkek’e iletti. Bu görüşmede Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korg. Yıldırım Güvenç’in de görüntüleri terörist olarak değerlendirdiği bilgisi verildi. Tuğg. Erkek ise topçu atışı için konunun 2. Ordu Komutanı’na arz edildiğini söyledi.
18:00: Alb. Aygün Eker, 2. Ordu Komutanı Org. Servet Yörük’ün makamına giderek “İHA ekranında görüntü tespiti var. Tespitin yapıldığı bölge Haftanin Deresi Vadisi’nde terörist kamplarına yakın bir yer. Bölgede son dönemde terörist yoğunlaşması var. Fehman Hüseyin ile bazı terör örgütü mensuplarının telsiz kestirmeleri yapıldı. Bölgeye 21 Aralık günü hava harekatı ve 27 Aralık günü topçu atışı yapıldı. İstihbari bilgilere göre 21-30 Aralık arasında terörist saldırı bekleniyor” dedi. Org. Yörük ise “yurt içindeki bölgeye topçu atışı yapılması, yurt dışına topçu atışı izni için de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) gönderilmesine karar verdi.
18:05: 2. Ordu Topçu Başkanı Alb. Sebahattin Türker, topçu atış talebini KKK’ya telefonla iletti ve durumun aciliyeti nedeniyle mesaj çekilmeyeceğini belirtti. KKK İstihbarat Başkanlığı’nda yapılan değerlendirmede, mevcut istihbari bilgiler ve ısı kaynaklarının tespit edildiği bölgenin özelliği dikkate alınarak, bölgedekilerin “terörist” olduğu değerlendirmesi yapıldı.
18:15: Motorlu araçların bulunduğu bölgeye doğu yönünden yük hayvanı ve insanlardan oluşan yaklaşık 20 ısı kaynağının geldiği tespit edildi. 5 dakika sonra da kuzey yönünden başka bir grubun daha geldiği görüldü.
18.20: KKK Plan Harekat Daire Başkanı Tuğg. Erhan Uzun ve KKK İstihbarat Başkanı Tümg. İbrahim Yılmaz, yurt dışına topçu atış talebinin Genelkurmay Başkanlığı’na gönderilmesine karar verdi. Talep Genelkurmay Başkanlığı Harekat Merkezi’ne telefonla iletildi.
18:30: Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı emrinde görevli İsth. Alb. Serdar Eren yurt dışı topçu atış isteğini yerinde görerek Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nca düzenlenen koordinasyon formunu imzaladı. Konu; Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü Alb. Zorlu Topaloğlu ile 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğg. Ali Rıza Kuğu’ya iletildi.
18:45: KKK Plan Harekat Daire Başkanı Tuğg. Erhan Uzun imzalı “sınır ötesindeki hedeflere topçu atışı yapılmasına müsaade edilmesine” ilişkin mesaj Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildi.
18:51: Tuğg. Kuğu ve Alb. Topaloğlu Genelkurmay Görüntü İzleme Merkezine (GİM) geldi. Alb. Serdar Eren yurt dışı topçu atış isteğinde bulunulduğu ve isteğin kabul edildiği yönünde bilgi verdi. Her iki komutan da “terörist” tespiti ve topçu atışı isteğinin kabulüne dair karara iştirak etti.
18.59: Genelkurmay GİM ceridesine, Vardiya Subayı ve Hedef Analiz ve Değerlendirme Şube Müdürü’nün telefonla, Alb. Aygün Eker ile görüştüğü ve Alb. Aygün Eker tarafından görüntülerde PKK unsurlarının olabileceği değerlendirmesinin yapıldığı kaydedildi.
HAVA HAREKATINA KARAR VERİLEN TOPLANTI
19.03: Tuğg. Kuğu’nun tespitlerini ilettiği dönemin Genelkurmay İstihbarat Başkanı Org. Yaşar Güler, Genelkurmay GİM’e gelip görüntüleri izledi. Güler’e, Tuğg. Kuğu tarafından, tespit yapılan bölge hakkındaki son güncel istihbari bilgiler, bölgede yapılan son faaliyetler ve terörist değerlendirmesi yapılarak yurt dışına topçu atış talebinin kabul edildiğine ilişkin bilgiler verildi. Org. Güler de görüntülerin teröristlere ait olduğu görüşüne katıldı. Alb. Serdar Eren, Alb. Zorlu Topaloğlu, Tuğg. Ali Rıza Kuğu, Tümg. Satı Bahadır Köse ve Org. Yaşar Güler bir toplantı yaparak teröristlere yönelik ne tür bir harekat yapılacağı konusunu görüştü. Toplantıda “bölgenin coğrafi durumu, müdahalenin gece şartlarında yapılmasının gerekliliği, terörist grubun miktarı ve 3 ayrı grup halinde hareket etmeleri” dikkate alınarak topçu atışının yeterli olmayacağı, zayiat verilmeden PKK’lıların etkisiz hale getirilebilmesi amacıyla hava harekatıyla müdahale edilmesinin daha uygun olacağına karar verildi.
19:20: Bu sırada yük hayvanı ve insanlardan oluşan ısı kaynakları gruplar halinde bulundukları bölgeden kuzeye doğru gitmeye başladı.
Aynı saatte Genelkurmay Harekat Başkanlığı’nca yurt dışına topçu atış talebinin kabul edildiği KKK’na telefonla bildirildi.
19.20-19.30: Org. Yaşar Güler, hava harekatı yapılması kararını arz etmek için Genelkurmay 2. Başkanı’nın makamına gitti. Genelkurmay 2. Başkanı, hava harekatı yapılacaksa topçu atışının bekletilmesinin uygun olacağına karar verdi. Karar 19:30′da önce karargaha ve daha sonra KKK’na iletildi.
19:28: Sınır Tümen Komutanı ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı’nın müşterek kararları doğrultusunda sınır hattı üzerine 2 topçu atışı yapıldı. Saat 20.21′e kadar yapılan topçu atışı 12′yı buldu.
BOMBALAMA ONAYI ORG. ÖZEL’DEN
19.30-20.00: Genelkurmay 2. Başkanı hava herakatı için onay talebini için MGK toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı’na telefonla iletti. Genelkurmay Başkanı, bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istedi. Haritayı çalışma ofisinde inceleyen Özel, hava harekatının yapılmasına onay verdi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve hava harekatını icra edecek 2. Hava Kuvveti Komutanlığı arasında koordine çalışmaları başladı.
20.45: Sınır hattına yapılan topçu atışlarına rağmen ilerlemeye devam eden grubun öndeki parçası sınırın sıfır hattına ulaşıp beklemeye başladı.
Gruptan ayrılan kişilerin daha yüksekte bir yerlere gidip bir süre bekledi ve daha sonra grubun yanına döndü. Geriden gelen iki grup da sınır hattından güneye doğru belirli mesafelerde toplanıp beklemeye başladı. Gruplar içinde gidip gelen insanların görüntüleri izlenmeye başlandı. Bu hareketler Genelkurmay Karargahı’nda grubun terörist olduğu görüşünü “teyit edici” bulundu.
21:39: Sınır hattında bekleyen gruba uçaklar ilk bombayı bıraktı.
21.43: İkinci bomba atıldı. Bu sırada grupların hareketleri takip edildi. Güney istikametine gidenler olduğu görüldü.
22.00: Güneye gidenlerin kuzeye doğru yeniden hareketlendiği görüldü.
22:02: Bu gruba üçüncü bomba atıldı.
22:16: Hareketsiz bekleyen üçüncü bir grup tespit edildi.
22:24: Dördüncü bomba bu gruba atıldı.
Zete
Uludere'de Saldırı Onayı Genelkurmay Başkanı'ndan
Askeri savcılık 34 kişinin hayatını kaybettiği Roboski olayı ile ilgili takipsizlik kararı verdi.
Savcılığın takipsizlik kararına göre, Roboski'de 'terörist oldukları sanılan köylülere hava saldırısı düzenleme emrinin'' Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel tarafından verildiği anlaşılıyor.
Böylece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 28 Aralık 2011’de Irak-Türkiye sınırına savaş uçaklarıyla düzenlediği hava operasyonunda askeri personelin kusuru olmadığı yönünde karar verilmiş oldu.
Olayda yakınlarını kaybedenlerden biri olan Ferhat Encü ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, takipsizlik kararının henüz kendilerine ulaşmadığını fakat kararın ayrıntılarını medyadan öğrendiklerini söyledi.
Türk medyasında yer alan haberlerde askeri savcılığın, TSK personelinin bahsi geçen TBMM ve Bakanlar Kurulu kararları çerçevesinde kanunun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görev gereklerini yerine getirdiklerini, görevi yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davası açılmasını gerektiren sebep bulunmadığını açıkladığı bildiriliyor.
BBC Türkçe’ye konuşan Ferhat Encü, Böyle bir karar bekliyordum ama çok üzüldüm. İnsanlık tarihine, Türkiye tarihine bir kara leke olarak geçecektir. Hak ve adaletin ayaklar altına alınma durumudur bu. dedi ve TBMM’de kurulan İnsan Hakları Alt Komisyonu’nun geçen sene yayımladığı raporun, bu kararın işareti olduğunu söyledi.
Tahir Elçi ise bu kararın ardından hukuki sürecin bitmediğini vurguluyor. Askeri savcılığın verdiği kararın itiraza tabi olduğunu belirtiyor.
Elçi, Genelkurmay Askeri Mahkemesi nezdinde itirazda bulunacağız ve buradan çıkacak karara göre Anayasa Mahkemesi yolu açılmış olur dedi.
28 Aralık 2011 günü akşam 9.30 civarı gerçekleşen bombardımanda Türk savaş uçakları, Irak'tan katır sırtında kaçak mazot, çay ve şeker getiren bir grup köylüyü vurmuştu.
Olayda Ortasu (Kürtçe ismi Roboski) ile Gülyazı (Kürtçe ismi Bujeh) adlı iki köyden 17'si çocuk 34 kişi yaşamını yitirmiş, 4 kişi ise sağ kurtulmuştu.
SAVCILIĞA GÖRE ULUDERE KRONOLOJİSİ
17:20 Haftanin deresi vadisi yakınlarında 3 adet motorlu araç olduğu sanılan ısı kaynağı tespit edildi. Önceki istihbari bilgiler ve bölgenin özelliği gereği 'bu ısı kaynağının teröristler' olabileceğinde şüphelenildi.
17:55 Jandarma Sınır Tümen komutanı 2. Ordu'dan topçu atışı için izin istedi.
18:05 'Tespit edilen hedeflerin' terörist oldukları değerlendirmesiyle topçu ateşi talebi telefonla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na iletildi.
18:15 Motorlu araçların bulunduğu bölgeye doğu yönünden yük hayvanı ve insanlardan oluşan 20 'ısı kaynağı' geldi.
18:20 Haftanin vadisindeki gruba yeni bir grup eklendi.
18:30 Kara Kuvvetleri, izin talebini Genelkurmay'a iletti.
19:03 ile 19:20 arasında Genelkurmay İstihbarat Dairesi ile Genelkurmay 2. Başkanı arasındaki görüşmelerde topçu ateşinin yeterli olmayabileceği ve hava harekâtının uygun olacağı önerisi gündeme geldi.
20:00 civarında Genelkurmay Başkanı'nca 'hava harekâtın yapılmasına onay verildi.
19:34 İlk topçu ateşi yapıldı. 20:21'e kadar toplam 12 topçu atışı gerçekleştirildi.
21:39 Hava harekâtı başladı. 22:24'e kadar dört bomba atıldı.
22:20 civarında bir jandarma ekibi Ortaca Köyü girişinde bir köylü tarafından durduruldu. Köylü jandarmaya ''Bizim çocuklar kaçaktan gelirken uçaklar bombalamış'' dedi.
Rengin Arslan | BBC Türkçe
Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Roboski'ye Onayı Evinden Vermiş!
Savcılık: Genelkurmay Başkanı haritaları inceleyerek operasyonunun onayını konutundan verdi
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk jetlerinin bombalamasıyla 34 sivilin hayatını kaybettiği operasyon hakkında Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’e bilgi verildiği, haritaları konutunda inceleyen Özel’in operasyona evinden onay verdiği öğrenildi
Genelkurmay Askeri Savcılığı Roboski’de 34 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısıyla ilgili başlattığı soruşturmayı tamamladı.
Soruşturmada şüpheli askerler İlhan Bölük , Yıldırım Güvenç , Aygün Eker , Halil Erkek ve Ali Rıza Kuğu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
Karar metninde saldırının gerçekleştirildiği 28 Aralık 2011 tarihinde bombalama için yapılan hazırlıklara da yer verilirken, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in operasyona evinden onay verdiği ortaya çıktı.
Karar metninde, “Genelkurmay II’inci Başkanı’nca konunun, onayını almak maksadıyla, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı nedeniyle karargahta bulunmayan Genelkurmay Başkanı’na telefonla iletildiği, Genelkurmay Başkanı’nın tespitle ilgili bilgilerin işlendiği haritanın konutundaki çalışma ofisine gönderilmesini istediği, haritanın çalışma ofisine gönderildiği, Genelkurmay Başkanı’nca hava harekatının yapılmasına onay verildiği, bu işlemlerin saat 20.00 civarında neticelendiği” ifadeleri yer aldı.
Erdoğan ile Özel birbirini akladı
Öte yandan, CHP, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nın verdiği takipsizlik kararını, “Devletin, adaletin, vicdanın çöktüğü bir gün yaşıyoruz” sözleriyle değerlendirdi.
Roboski katliamını başından sonuna kadar takip eden Ankara Milletvekili Levent Gök ’le bir basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu , Başbakan Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanlığı’nın bu olaydaki sorumluluklarına dikkat çekti ve “ Bu kararla; Başbakan ve Genelkurmay birbirini aklamıştır” dedi.
“Eğer bu işte başbakan birinci derecede sorumlu olmasa bu işler ortaya çıkardı” diyen Tanrıkulu, “ Bir insan hakları savunucusu ceza avukatı olarak iddia ediyorum, Başbakan insanlığa karşı suç işlemiş olarak bir gün yargılanacaktır. Hiçbir yere kaçamayacaktır” dedi.
AİHM’in 1994 yılında Şırnak’ta hava bombardımanında 38 yurttaşın ölümüyle ilgi Türkiye hakkında verdiği kararda, ‘ Savaş hukuku bile ihlal edilmiştir’ dediğine dikkat çeken Tanrıkulu, “ AİHM 1994'teki olayda savaş hukuku bile ihlal edildi diyorsa sayın Başbakan hiçbir yere kaçamayacaktır. Mutlaka hesabını verecektir. Bunun hesabını mutlaka yargı önünde verecektir” dedi.
Tanrıkulu ve Gök, kararın kendileri açısından sürpriz olmadığını, gelişmelerin böle bir sonuca götüreceğini neredeyse bir yıl yıl öncesinden söylediklerini vurguladı.
Gök: çocuklanınız bedavaya öldü denmiştir
TBMM İnsan Hakları Uludere Alt Komisyonu’nda görev yapan Ankara Milletvekili Levent Gök, askeri mahkemenin verdiği takipsizlik kararına, “ Devlet, çocuklarınızın ölümü bedavadır. Sudan ucuzdur” demiştir” diye yorumladı. “ 34 gencecik bedenin ölümünün bedavaya getirildiğinin üzüntüsünü yaşıyoruz” diyen Gök şunları söyledi:
Hukukun bittiği, insanlığın, vicdanın bittiği bir an yaşıyoruz. Bir başkası yapınca bedel ödeniyor ama iktidar ve genelkurmay işin içinde olunca öyle olmuyor. Aileler belki AİHM’e gidecek ve gereğini yapacak. Ancak, bu kararla aileler bir kez daha çok acı bir şekilde yüreklerinde hissetmiştir. Devlet onlardan el çekmiştir sizin çocuklarınızın ölümü bedavadır demiştir. Uludere’de yaşanan bu katliamın Genelkurmay askeri savcılığı kararıyla kapatılacağını zannetmesinler. Bugün Uludere yeniden başlıyor. Halk konuşacak. İktidar susacak. Sivil toplum konuşacak, Genelkurmay susacak.
15 gün içinde itiraz edilmeli
CHP Genel başkan yardımcısı Tanrıkulu, gazetecilerin iç hukuk yollarının tamamen kapanıp kahanmadığı sorusuna, “Takipsizlik kararına karşı 15 gün içerisinde itiraz edilmeli. Bu itirazı, Hava Kuvvetleri Askeri Mahkemesi inceleyecek” yanıtı verdi. Tanrıkulu, bu sürecin ardından Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabileceğini söyledi.
BDP’li Beştaş: Kararı aldık
BDP'li Meral Danış Beştaş , Uludere soruşturmasında askeri savcılığın takipsizlik kararı verdiğini söyleyerek, 'Kararı aldık, karar doğrudur' dedi.
‘Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız’
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı takipsizlik kararı verdiği Uludere soruşturması ile ilgili avukatlar Genelkurmay Askeri Mahkemesi'ne itirazda bulunacak. Uludereli ailelerin avukatı olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi , bu olaydan sorumlu olan Genelkurmay'ın bünyesınde yer alan bir savcılıktan objektif bir karar beklemediklerini ifade ederek, 'Bu karar bizim için sürpriz olmadı. Zaten askeri savcılıktan başka bir karar beklenemezdi. Bu karara askeri mahkeme nezdinde itirazda bulunacağız. Bir sonuç alınmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacağız' diye konuştu.
T24 | Hülya Karabağlı / Ankara
Askeri savcılık kararının tam metnini okumak için tıklayınız