Görüş Bildir
Haberler
Gerçeküstü Eserlere Sahip Olan Salvador Dali Kimdir? Salvador Dali Nereli, Kaç Yaşında Öldü?

Gerçeküstü Eserlere Sahip Olan Salvador Dali Kimdir? Salvador Dali Nereli, Kaç Yaşında Öldü?

Özge Tepe
11.05.2022 - 11:30

Dünyaca ünlü ressam Salvador Dali, 118. doğum gününde tekrar hatırlandı. 11 Mayıs 1904 günü doğmuş olan ve 23 Ocak 1989 tarihinde yaşamını yitiren Salvador Dali, gerçeküstücülüğü benimsediği çarpıcı eserleriyle dikkatleri üzerine topluyor. Doğum günü sebebi ile kullanıcılar sosyal medyada 'Salvador Dali kimdir? Salvador Dali nereli, kaç yaşında öldü?' gibi araştırmalar yapıyor. 84 yaşında yaşamını yitiren Salvador Dali'nin hayatını sizler için derledik. İçeriğin devamında...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Salvador Dali Kimdir?

Salvador Dali Kimdir?

Salvador Dali, 11 Mayıs 1904 tarihinde doğan bir ressamdır. Katalan kökenli ressam, gerçeküstü eserleri, tuhaf imgeleri ve çarpıcı detayları ile tanınır.

Ressamlığın yanı sıra Salvador Dali, heykelcilik, fotoğrafçılık ve filmcilik ile de ilgilenmiştir. 

Kendisi Katalonya doğumludur ancak Mağribilerin soyundan geldiğini iddia eder. Lüks hayata ve kıyafetlere düşkünlüğünü ise Arap kökenine bağlar.

Hayatı boyunca sanatının yanı sıra farklı giyimi, davranışları ve sözleri ile dikkat çekmiştir. Bu yönüyle kendisini sevmeyenler kadar sevenleri de usandırdığı bilinir. Bu davranışları ona kötü bir şöhret kazandırsa da tüm dünya genelinde tanınmasını sağlamıştır.

Salvador Dali'nin Eserleri

Salvador Dali'nin Eserleri

Salvador Dali, yaşamı boyunca 1500'den fazla eser üretmiştir. Bu eserler resim, heykel, taş baskı, kitap illüstrasyonu, tiyatro dekoru ve kostümler şeklindedir.

Moda tasarımcılar ve fotoğraf sanatçıları ile birlikte çalışan Salvador Dali'nin bugün eserlerinin büyük çoğunluğu Dali Tiyatro ve Müzesindedir.

Genel olarak gerçeküstücülüğü benimseyen ve bu görüşü ciddi anlamda yaşamına entegre eden Salvador Dali, en popüler eseri olan Belleğin Azmi'ni 1931 yılında tamamlamıştır.

Salvador Dali'nin Politik Görüşü

Salvador Dali'nin Politik Görüşü

Ünlü ressam Salvador Dali'nin yaşamında politikanın büyük bir etkisi vardır. Sürrealizmin kurucusu Andre Breton yanlısı olarak sanat hayatına başlasa da zamanla faşist Franko yanlısı olarak devam etmiştir.

Kendisi 1922'de Madrid'e taşınmıştır. Çarpıcı eğitim hayatı, tutuklanmaların olduğu politik yaşamı ile öne çıkan Salvador Dali, Barcelona'da ilk kişisel sergisini açmıştır. Buradaki resimleri eleştirmenler tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştır.

1926'da Paris'e giderek Pablo Picasso ile tanışan Salvador Dali, birkaç yıl boyunca eserlerinde Picasso etkilerini yansıtır. 

İspanya İç Savaşı'nda Francisco Franco'nun kazanmasıyla yeni kurulan faşist rejimi desteklemiştir. Bu da büyük bir kesimin kendisine sırt dönmesine neden olmuştur.

Salvador Dali, 1949'da Katalonya'ya eşiyle birlikte geri döner ve hayatının sonuna kadar burada yaşar. 23 Ocak 1989 tarihinde kalp yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir.

Bunlara da göz atın:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın