onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Geri Kabul Anlaşması Askıya mı Alındı?

Geri Kabul Anlaşması Askıya mı Alındı?

Türkiye'den AB ülkelerine yasa dışı yollardan giden sığınmacıların iadesini içeren ve 1 Haziran’da yürürlüğe girmesi gereken Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alındığı öne sürülüyor. Nihai kararın bu akşamki Bakanlar Kurulu toplantısında ortaya çıkacağı belirtiliyordu ancak Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş anlaşmanın askıya alınmasının gündemde olmadığını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan ve 2014 yılında TBMM’de kabul edilen anlaşmanın 1 Haziran 2016 itibarıyla yürürlüğe girmesi kararı alınmıştı. Ancak uygulama henüz hayata geçmiş değil.

Anlaşma, Danimarka ve İrlanda dışındaki tüm AB ülkelerine, Türkiye rotasını kullanarak kaçak giriş yapan üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye’ye iade edilmesini öngörüyor.

Akşam gazetesinin dün 'Oyunbozan AB'ye Rest' başlığıyla yayınladığı haberinde anlaşmanın Türkiye tarafından askıya alındığı belirtildi.

Haberde AB'nin terörle mücadele yasalarını bahane ederek vize serbestisi adımını bir türlü atmamasının Ankara'nın sabrını taşırdığı ifadelerine yer verildi. Kararın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik’in Avrupa Komisyonu 1'inci Başkan Yardımcısı Timmermans ile Antalya’da gerçekleştirdiği görüşmelerde de AB tarafına iletildiği vurgulandı.

Yürürlüğe girmesi için Bakanlar Kurulu’nun onayı gerekiyor

Yürürlüğe girmesi için Bakanlar Kurulu’nun onayı gerekiyor

Geri kabul anlaşmasının 1 Haziran itibarıyla hayata geçmesi bekleniyordu.

Ancak basına yansıyan haberlerde anlaşmanın 3. maddesinde yer alan, 'Bu Kanunun hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür' düzenlemesinin AB'ye karşı Ankara'nın elini güçlendirdiği ve Ankara'nın anlaşmanın uygulanmasını hukuka uygun bir şekilde ertelediği ve geciktirdiği belirtiliyor.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre de Dışişleri Bakanlığı kaynakları iç onayla ilgili hükümetin nihai tavrını henüz ortaya koymadığını vurguladılar. 

Ergan'ın bilgi aldığı bir Dışişleri yetkilisi; “Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması’nın üçüncü ülke vatandaşları bakımından geçerli olmasını teminen iç onay sürecinin tamamlanması için Resmi Gazete’de yayımlanan kararın uygulanmasının uygun bulunduğuna dair bir Bakanlar Kurulu kararının çıkması gerekiyor. Konuya ilişkin diğer detaylar ihtiyaç hasıl olduğunda Sayın Bakanımız tarafından açıklanacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Numan Kurtulmuş: Gündemimizde değil

Numan Kurtulmuş: Gündemimizde değil
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Konunun bugün akşamki Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınması  ve nihai kararın çıkması bekleniyordu. Ancak toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş anlaşmanın askıya alınmasının gündemde olmadığını söyledi.

Kurtulmuş; 'AB ile Türkiye arasında yapılan müzakere ciddi bir müzakeredir. Hiçbir cümle laf olsun diye söylenmemiştir. Biz Türkiye olarak üzerimize düşeni samimiyetle yerine getirdik. Geri kabul anlaşmasının askıya alınması gündemimizde değil. Vize serbestisi ve geri kabul anlaşması eş zamanlı olarak gündeme gelecektir.' dedi.

Peki Dikili'ye gönderilen mülteciler?

Peki Dikili'ye gönderilen mülteciler?

Geri Kabul Anlaşması yürürlüğe girmemesine rağmen, 4 Nisan'da Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan 200 kadar mülteci Türkiye'ye gönderilmişti. 

Bu mülteciler 18 Mart’ta Brüksel’deki Türkiye- AB Zirvesi'nde mutabakata varılan “1'e 1 değişim formülü” çerçevesinde gönderilmişti.

Akşam ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
16
6
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın