onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
GGT: Gama Glutamil Transferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

GGT: Gama Glutamil Transferaz Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
30.09.2021 - 10:14

Kan dolaşımında yer alan gama glutamil transferaz enzimi, sağlık açısından oldukça önemlidir. Böbrek, karaciğer, pankreas ve safra kesesinde bulunur. Vücut içerisinde taşıyıcı bir moleküldür ve başka moleküllerinde hareket etmesini sağlar. GGT, kişilerin kullandığı ilaçların ve diğer toksinlerin metobilize edilmesinde görevlidir.  Bu değerlerdeki herhangi bir değişiklik basit bir neden oluşabileceği gibi pek çok sağlık sorunlarından da kaynaklanabilmektedir. Özellikle karaciğer ve safrayla ilgili problemler GGT testi yapılarak değerlendirilir.  Karaciğer kanseri gibi birçok hastalık bu enzimin kanda yükselmesine veya düşmesine neden olabilmektedir. Peki, gama glutamil transferaz nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlamlara gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Gama glutemil tranferaz enzimi gibi pek çok enzimin yapısında protein bulunur. Canlılar tarafından doğal bir şekilde üretilen enzimler birçok aminoasitten meydana gelmişlerdir. Çoğu zaman hücre içerisinde bulunurlar, fakat hücre dışına çıktıları zamanda yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Genel olarak reaksiyonların aktivasyon enerjilerini düşürebilme özelliğine sahiptirler. Ayrıca sürekli bir reaksiyon içerisinde hareket ederler. Enzimler canlıların metabolizma faaliyetlerinden oldukça önemli bir yere sahiptir. Faaliyet gösterdikleri organlar ise oldukça hassastır. Bundan dolayı enzim fonksiyonlarında bir problem çıkması, hücre ölümlerine sebep olabilir. Karaciğerde en yüksek konsantrasyona sahip olan gamu glutemil tranferaz enzimi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

GGT Nedir?

GGT Nedir?

Gama glutamil tranferaz özellikle karaciğerde bulunan bir enzimdir. Bu enzimin görevi karaciğerle birlikte ilaçları ve toksik maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Yapılan GGT testi karaciğer sağlığı hakkında birçok bilgi verebilir. Safra tıkanıklığı gibi durumlarda bu maddeler vücuttan atılamaz ve başka sağlık sorunları ortaya çıkar.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelmektedir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlamlara Gelmektedir?

GGT değerlerinin yükselmesi her zaman bir sağlık sorunu teşkil etmez. Test yapılmadan 24 saat önce içilen alkol bile değerleri yükseltebilmektedir. Eğer değerlerde fazla bir artış yoksa herhangi problem oluşmaz. Ancak karaciğer tümörü, diyabet hastalığı, pankreas iltihabı, hepatit ve siroz, safra kanalı tıkanıklığı, bazı ilaçların yan etikleri, aşırı kırmızı et tüketimi, sigara kullanımı, magnezyum değerlerinde yükseklik, vücutta gelişen bazı enfeksiyonlar, karaciğerin yağlanması, KOAH, kalp ve böbrek yetmezliği gibi durumlar gama glutemil transferaz değerlerini yükselten faktörlerdir. GGT yüksekliğinin belirtileri ise şunlardır:

  • Vücutta kaşıntı

  • Göz akının sararması

  • Cilt renginde sararma

  • İştahsızlık

  • Mide bulantısı

  • Halsizlik

  • Karın ağrısı

  • Karında şişlik

  • Açık renkli dışkı

  • Koyu renk idrar

GGT değerlerinin düşmesi ise normal olarak kabul edilir. Özellikle yemeklerden sonra bu değerler de düşüş görülebilmektedir. Vücutta magnezyum eksikliği, yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan ilaçlar, tiroit yetmezliği, hipotalamik bozukluk, doğum kontrol hapları, aşırı kahve tüketimi GGT değerlerini düşüren etkenlerdir.

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Gama glutamil transferaz değerleri yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca testin yapıldığı laboratuvarlar değerlerde az da olsa farklılıklar yaratabilir.

  • Yetişkin kadınlarda olması gereken değerler 0- 45 U/L, yetişkin erkeklerde ise 0- 65 U/L'dir. 

  • 12- 18 yaş arasındaki kız çocuklarında bu değerler 4- 24 U/L, bu yaş aralığındaki erkeklerde ise 2- 42 U/L olması beklenir. 

  • 1 - 12 yaş arası kız çocuklarında 4- 22 U/L, erkeklerde ise 3- 22 U/L'dir. 

  • Yeni doğmuş bebeklerde ise GGT değerleri yetişkinlere göre oldukça fazladır. Ancak bu değerler 1 yaşına doğru azalmaya başlar.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın