onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Giresun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Giresun'da Ne Yenir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Giresun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Giresun'da Ne Yenir?

Elif Ateş
07.10.2021 - 08:06

Giresun, Karadeniz Bölgesi'nin doğusunda yer alır. Şehrin doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, güneyinde Sivas ve Erzincan, batısında ise Ordu ve Sivas illeri bulunur. Şehir, yeryüzü şekilleri itibariyle oldukça engebeli bir bölge olan Aksu ve Batma Vadileri'nin arasına kurulmuştur. Giresun'da vadiler, dağlar ve dik kıyılar oldukça yer kaplamaktadır.  Kelküt Çayı Vadisi ve Giresun Dağları'nın yükseltileri ise bu yerlerden biridir. Bu il, her dönem yağış aldığından dolayı da yeşilin her tonunu içinde barındırır. Sadece doğal güzellikleri ile değil, tarihi güzellikleri ile de herkesin ilgisi çekmektedir. Peki, Giresun'da gezilecek yerler nerelerdir? Giresun'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yapılan araştırmalar sonucunda, Giresun tarihinin M.Ö 2000'li yıllara kadar gittiği ortaya çıkmıştır. Bu bölgeye ilk yerleşenler, Hititlerin çağdaşı olarak nitelendirilen Gaşkalar'dır. Göçebe bir kavim olan Gaşkalar, M.Ö 8.yy'a kadar bu bölgede yaşamışlardır. Giresun daha sonraları Pers İmparatorluğu, Kapadokya Krallığı ve Pontusların hakimiyeti altına girmiştir. Roma Dönemi'nde ise kiraz meyvesi, bu bölgeden tüm dünyaya yayılmıştır. Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesi ile birlikte Giresun, Doğu Roma İmparatorluğu'nun topraklarına katılmıştır. 1200'lü yıllarda ise Trabzon Rum İmparatorluğu'nun sınırları içerisine girmiş olsa da,  Selçuklu ve Moğol Devletlerinin varlığı ile Türkleşmeye başlamıştır. Birçok medeniyete tanıklık eden Giresun'un gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Giresun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Giresun'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Kümbet Yaylası: Muhteşem manzarası ile gelenleri kendine hayran bırakan bir yayladır. Özellikle her yıl Temmuz aylarında yapılan şenlikleri oldukça meşhurdur. Ayrıca yaylada birçok konaklama imkanı da bulunmaktadır.

  • Bektaş Yaylası: Bu yaylayı diğerlerinden ayıran özelliği ise kış mevsimlerinin vazgeçilmez aktivitelerinden biri olan kayak sporudur. 

  • Gölyanı Yaylası: Giresun Yağlıdere'de bulunan yaylalar, sit alanı olarak kabul edilmiştir. Dağ bisikleti sürüşü, kampçılık gibi  doğa sporları yapılabilmektedir.

  • Kuzualan Şelalesi: Doğu Karadeniz'in doğal güzelliklerinden biri olan bu şelale, birçok bitki ve hayvan türünün barındığı tabiat parkı içinde yer alır.

  • Mavi Göl: Bu bölgenin dere şeklinde akan tek gölü, Mavi Göl'dür. Bahar aylarında karların erimesiyle birlikte rengi yeşilden maviye döner.

  • Kuzualan Tabiat Parkı: Zengin biyolojik bitki örtüsü, travertenleri ve şelalesi ile 2013 senesinde tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Travertenlerin ormanın içinde bulunmasından dolayı, oldukça önemli bir parktır.

Giresun'da Ne Yenir?

Giresun'da Ne Yenir?
  • Pazı Mücveri: Giresun halkının yöresel yemeklerinden biri olan pazı mücveri, ara öğünlerde oldukça sık tüketilir. Soğan,un, yumurta ve pazı gibi malzemelerden yapılır.

  • Lahana Diblesi: Pirinç, soğan ve karalahana ile yapılan bu yemeğin içine tercihe göre pastırma da eklenmektedir. Lahana severlerin mutlaka denemesi gereken yemeklerdendir.

  • Tavada Mısır Ekmeği: Karadeniz Bölgesi'nde en sık tüketilen un çeşiti, mısır unudur. Ayrıca tavada pişirlerek mısır unu ile yapılan bu yemek, oldukça lezzetlidir.

  • Hamsi Böreği: Yufka, hamsi, dolmalık fıstık ve soğan gibi malzemelerle yapılır. Özellikle akşam yemeklerinin vazgeçilmezlerindendir.

  • Fırın Kurusu Fasulye: Bilindik kuru fasulyeden farklı olarak, Giresun fasulyesi fırında pişirilerek yapılır. Aynı zamanda bu yemek yapılırken ispir fasulye tercih edilir.

  • Merevcan: Giresun halkının en sevdiği kavurmalı yemeklerden biridir. Yöreye özgü bir ot olan merevcan otu bahar aylarında toplanarak kavrulur.

  • Siron: Ramazan aylarının gözde yemeklerinden biridir. Kurutulmuş hamurun içine kıymalı, baharatlı harç koyulur. Üzerine ise tereyağlı sos döküldükten sonra servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın