Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
GİRİŞİMCİLER İÇİN PRATİK BİLGİLER
Girişimciler İçin Pratik Bilgiler 1
İş hayatında her gün başarı ve başarısızlık hikayeleri dinleriz, anlatırız. Birçoğumuz farklı sebepler ve kaygılardan ötürü kendi işimizi kuramayız ve rutine bağlayan işlerde ömrümüzü tüketip dururuz. Eğitim alırız, sonra iş ararız. İş bulduktan sonra işe gitmek için araba, çalıştığımız şehirde yaşayabilmek için ev almak için uzun vadeli planlar yaparız ve hayata geçiririz. Herkes eşit şansa ve fırsata sahip olmadığı için farklı gelir aralıklarında zor veya kolay yoldan bir hayat tüketir.
İçinizde bir girişimci ruhunuz varsa elinize geçen ilk fırsatta kendi işinizi kurmak, yeni bir marka ortaya çıkarmak ve para kazanmak için çalışacaksınız. Fakat yeni bir iş kurmak dışarıdan gözüktüğü kadar zor mu yoksa kolay mı?
Yıllarca hizmet sektöründe yönetici pozisyonunda çalıştıktan sonra 2016 yılında kendi işimi kurup bende bir girişimci oldum. Bu konuda sizinle tecrübelerimi kısaca ve pratik bir şekilde paylaşmak istiyorum.
Başarılı bir iş kurmanın pratik aşamaları
1. Güçlü bir kişilik
2. Katıksız Girişimci Ruh
3. Araştırma ve Planlama
Ekonomik verilerin analizleri
Hedef kitle & Pazar
Rakipler
Sektörel riskler ve avantajlar
Amaç
Teşvikler ve destekler
4. Doğru bir proje oluşturma
Ürün & Hizmet
Firma & Marka İsmi
Kurumsal Kimlik
Hedefler
5. Finans
6. Cesaret ve Hayata geçirme
7. Sabırla ve öz güvenle çalışma
8. İşin meyvelerini toplama (bazen acı olabilir)
Girişimci olup kendi işinizi kurmaya karar verdiyseniz öncelikle hemen KOSGEB’e uğramanızı tavsiye ederim. KOSGEB’den alacağınız girişimcilik sertifikası ile başta büyük problem olarak gördüğünüz sermaye için 50.000 TL ‘ye varan hibe desteği alabilirsiniz. Bu destek ile firma kurulumunu, tescil işlemlerini( yurtdışı), demirbaş alımını, kurumsal kimlik çalışmalarını, vereceğiniz hizmet veya üreteceğiniz ürünün tanıtımını, personel maaşları ve sosyal güvenceleri konularında kullanabilirsiniz. Hibe sayesinde size küçük fakat çok önemli bir can suyu verilmiş olacaktır.
Firma ismi ve Marka ismi seçimi: Bu konu çok görecelidir fakat mevcut rakipler ve yeni girişimciler her türlü isimi sürekli tüketerek size çok dar bir alan bırakmaktadır. Bu konuda ilk bakmanız gereken yer TPE olmalıdır.
Planladığınız firma isminin tescili var mı? Hangi sınıf veya pazarda tescilli
vb. konuları araştırmanızı tavsiye ederim. Ayrıca iyi bir web sayfanız için
domain ismi boş mu? Bu konular hep es geçilen fakat zamanla baş ağrıtan konulardır.
Doğru bir firma ismi ve marka ismi bulunduktan sonra kuruluş işlemlerine başlayabilirsiniz. Firmanın resmi gazetede kuruluşu beyan edildikten sonra ilk işiniz e imza almak ve marka tescili işlemleri olsun. Marka ve firma tesciline hemen başlarsanız 6 ay sürecek bu süreçte hem marka isminiz korunmaya alınır hem de yapmanız gereken diğer işlerinize odaklanırsınız. E imza konusunda PTT’den daha ucuza hizmet alma şansınız var. Marka tescil işlemlerinde ise e imzanız ile TPE web sayfasından online başvuru yapabilirsiniz. Bu konuda birçok marka-patent
firması da size hizmet vermektedir. Fakat sizin başvuru yapıp işinizi takip
etmenizle profesyonel bir firmanın bu konuyu yönetmesi arasında ciddi bir bütçe farkı olacaktır. Seçim sizin.
Girişimcilerin her süreçte karşılaşması muhtemel bazı problemler vardır. En önemlisi size bu süreçte yol gösterecek kişilerin yaptıkları işe hâkim olmalarıdır. Kanunlar, yönetmelikler vb. birçok konuya hâkim olabilirseniz hiç problem yaşamaz tıkır tıkır resmi sürece devam edebilirsiniz. Ama yol göstereniniz ile sizde bazı konulara hâkim yâda bilgileriniz güncel değilse zamanla ve para ile işi bir güzel öğrenirsiniz.
Yaşanmış komik bir tecrübe: Ürünlerimizin dağıtımı için aldığımız ticari
araçlara logo ve kurumsal çalışmaların giydirilmesi bize güzel bir tecrübe
kattı. Eski yönetmelikte logolar aracın ön ve arka kısmına da konulurken yeni yönetmelikte aracın önüne ve arkasına firma logosu konulmuyormuş. 2 aracımız sırayla TÜV ‘e gitti. İlk araç muayeneden geçti diğer aracımız kaldı. Komik olan aracın kurumsal giydirmesini tasarlayan firmanın, aracın fiziki olarak giydiren firmanın ve bizim konuyu tam anlamıyla bilmiyor olmamız ve kontrol esnasında aracımıza bakan görevli arkadaşın da ilk aracı kontrol ederken bu konuyu es geçmesi oldu. Sonuç işi bilen ve güncel konulara hâkim tecrübeli görevli diğer araca onay vermedi ve
biz öğrendik. Sırasıyla ruhsat işlemlerimiz ve Ticaret Odasından alınan K2
belgesi işlemlerimiz aksadı, araçları zamanında kullanamadık.
Daha uzatmadan yazımın devamını ilerleyen günlerde paylaşacağım.
Saygılarımla,
Emrecan AYDIN
Yorum Yazın