Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Girişimcilerin Acun Ilıcalı’dan Öğrenebileceği 9 Şey

Girişimcilerin Acun Ilıcalı’dan Öğrenebileceği 9 Şey

Deniz Yörük
22.10.2014 - 15:05 Son Güncelleme: 22.10.2014 - 17:32

Merhaba değerli Girişimciler, Girişimci Adayları!

Türkiye’de televizyon izleyici kitlesinin neredeyse 7’den 70’e herkesin bildiği / tanıdığı bir isim olan Acun Ilıcalı’ya, bu yazımızda farklı bir açıdan bakacağız. Spor spikerliğinden başlayıp, televizyon kanalı satın almaya kadar giden bir yolun hikâyesini girişimcilere uyarlayarak bazı gözlemlerimizi paylaşacağız.

Girişimcilik basit anlamı ile ‘’kişilerin kendi işini kurması’’ anlamına gelir lakin girişimcilik çok geniş bir kavram olduğundan ötürü sadece bununla da kısıtlamamak gerekir.Acun Ilıcalı’nın diğerlerinden ayrılan özelliklerinden biri de Girişimcilik kavramını tam anlamı ile ele almasından kaynaklı olabilir.  Kendisinin hayat hikayesini Wikipedia üzerinden bu yazıdan alıntılayarak eklemek istedim. Her satırının bizler için önemli olduğunu düşünüyorum.

İnternet sektöründeki birçok arkadaşımızın bileceği üzere Acun aynı zamanda internete yatırım yapan iş adamları arasındadır. Kendisinin Acunn adında portal tarzında bir web sitesi, Özel Tasarımlı Tişörtler, Telefon Kılıfları ve Kapakları - Sekiz.com adında tişört satışı yapan bir web sitesi bulunmaktadır. Bu bilgilerle birlikte Acun Ilıcalı’yla alakalı bu yazımızın internet girişimcileri tarafından da ilgi ile okunacağını umuyorum.

Özellikle son 4-5 yıldır, arkadaş ortamlarımızda, iş ortamlarında, internette, gazetelerde, televizyonlarda, kısaca aklınıza gelecek her yerde girişimcilik ile alakalı, iş başarısı ile alakalı, tabiri caizse bir yerlerden bir yerlere ulaşma durumları ile alakalı örnekler verirken birçoğumuzun kullandığı veyahut kullanıldığını duyduğu isimlerin başında Acun Ilıcalı gelmektedir. Ailemizin Acun’u, okulumuzun Acun’u, iş yerimizin Acun’u… Çoğumuz bu ifadeleri ya kullandık ya da işittik. Peki, bu ismi sürekli işitmemizin sebebi nedir? Hayatımızda bu kadar yer almasının, sürekli gözümüzün önünde olmasının sebebi nedir? Acun’un hangi özelliklerini örnek almalıyız? Dilerseniz gelin madde madde inceleyelim.

Baştan belirtmekte fayda görüyorum ki Acun Ilıcalı’dan örneklemelerle hazırlamış olduğumuz bu yazımızda Umur Birand’ın sunduğu 32. Gün programı ile birlikte Acun Bey’in katılmış olduğu bir başka programdan da alıntılar yapılmış, sözleri buralardan birebir alıntılanmıştır.

Girişimcilerin Acun’dan Öğrenebileceği 9 Madde Nedir?

Kaynak: http://netvent.com/girisimcilerin-acu...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Her zaman azimli oldu.

1. Her zaman azimli oldu.

Girişimcilerin sahip olması gereken bekli de ilk ve en önemli özelliklerinden bir tanesi, AZİMDİR! Melek yatırımcı Mike Colwell‘e göre girişimcilik sürekli tekrar eden başarısızlıklara göğüs germeyi gerektiriyor.

Acun Ilıcalı, 1995 yılında bir kot dükkânı açarak ticarete atılmış; fakat iflas etmiştir. Bu süre sonunda bir arkadaşı vasıtasıyla İlker Yasin’le tanışan Ilıcalı, futbol bilgisiyle onu etkilemeyi başarınca denenmek üzere işe alınmıştır. Beşiktaş muhabiriyken futbolcularla samimi olup özel röportajlar yapmayı başarınca yıldızı parlamış ve daha sonra Şansal Büyüka’nın ekibine transfer olmuştur.

Acun Ilıcalı: Acun Firarda programına harcadığımız enerjinin 4 te 1ini şuanki projelerimizde harcıyoruz. Çünkü o dönemler yükselme dönemimizdi, yükselme döneminde adeta kendimizi parçalıyorduk.

2. Her zaman tutkulu oldu.

2. Her zaman tutkulu oldu.

Her ne kadar girişimcilerin motivasyon kaynağı para gibi görünse de, gerçek kaynakları yaptıkları işe ve ortaya çıkan ürüne tutku ile bağlanmalarıdır.

Acun Ilıcalı Televole’nin spor magazin programı olduğu yıllarda bu program içerisinde kendine ait bir bölüm sunmaya ve bu bölüm dâhilinde dünyayı dolaşmaya başlamıştır. Ardından bu bölümü 2002 yılında Acun Firarda adı altında ayrı bir program yaparak sunmaya devam etmiştir. Bu zaman diliminde yaptığı işe ne kadar bağlı ve tutkulu olduğunu göstermek için sürekli kamera arkası görüntülerini kullanmış, örneğin Acun Firarda’yı çekerken bankların üstünde uyuyakaldığını çekip yayınlamıştır.

3. Kendini kısıtlamadı.

3. Kendini kısıtlamadı.

İyi bir girişimci, doğru misyon ve vizyon dahilinde hareket eder. Ancak hiçbir zaman kendisini kapasitesinin altında bir oranla kısıtlamaz. Acun’un şu ana kadar yaptığı bütün söyleşilerde çıkarılacak bir ortak sonuç vardır: Acun, hiçbir zaman kendini bir hedefe kısıtlamak istememiştir. Zira bunu linkini verdiğimiz videolarda izleyebileceğiniz üzere aşağıdaki şekillerde belirtmiştir.

Acun Ilıcalı: 'Hiçbir zaman kendime hedef koymadım, hayat beni nereye götürürse en iyisini yapmaya çalıştım.'

Acun Ilıcalı: 'İlk başlarda televizyon kanalı almayı hiç düşünmedik, reytinglerde arkamızdan gelenlerle fark açılınca bu başarının ve kitlenin kalana dönüşmesi gerektiğini düşündük ve Tv8’i aldık.'

4. Hedef kitlesini iyi seçti.

4. Hedef kitlesini iyi seçti.

Başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız, hedef kitlenizi iyi analiz etmelisiniz ve bu kitleye enerjinizi maksimum seviyede yansıtmalısınız.Acun Ilıcalı’nın en iyi özelliklerinden birisi de formatlarının büyük çoğunluğunu gençleri içine katarak gerçekleştirmiş olmasıdır. Buradaki amacı, gençlerin yüksek enerjilerini ekran başındakilere yansıtmak ve ekran başındaki gençleri de kendisine çekmekti. Ayriyeten her projesine ayrı ayrı dikkatle baktığımız zaman, genç ağırlıklı fakat her yaştan / kesimden kişilerin olduğu bir konsept hazırlamış olduğunu görebiliriz. Bu tezimizi de kendi sözleri ile ispatlamış olalım.

Acun Ilıcalı: 'Bir projeye başlarken çekirdek aileyi değil, geniş aileyi baz aldım.'

Acun, Hedef kitlesini iyi seçmenin karşılığında; 2005 yılında Acun Medya adlı prodüksiyon şirketini kurmuştur; Fear Factor, Survivor Kızlar – Erkekler, Survivor Türkiye – Yunanistan, Survivor Aslanlar – Kanaryalar, Var mısın Yok musun, Devler Ligi, Yetenek Sizsiniz, Yok Böyle Dans, Survivor Ünlüler – Gönüllüler ve O Ses Türkiye programlarının yapımcısı, jürisi ve sunucusu olmuştur.

5. Kendisine güvendi.

5. Kendisine güvendi.

Uzmanlar tarafından, kendine güvenmenin girişimcilik için anahtar bir özellik olduğu belirtiliyor. Pazarlamak istediğiniz ürünün arkasında durmanız, ona inanmanız ve bu inancınızı insanlara kabul ettirebilmeniz gerekiyor. Acun Ilıcalı’nın bu durumu hakkıyla yaptığı aşikârdır. En güzel örneğini ise henüz Türkiye’de eşi benzeri yokken Türkiye’ye getirdiği projelerden görebiliriz. Gazete ve televizyonların her sezonun başında Survivor yarışması için ‘’acaba bu ünlü tutar mı’’ tartışmaları ve sezon sonunda ise yarışmanın reytinglerde 1. Sırada yer alması…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Riski gerektiği yerde aldı.

6. Riski gerektiği yerde aldı.

İş dünyasında hayatta kalmak, gerçek dünyada olduğu gibi, değişen koşullara başarılı şekilde uyum sağlamaya bağlı. Aynı zamanda girişimci ve melek yatırımcı olan Colwell, “Bir şeyin işe yaramadığını görünce ondan vazgeçip yeni bir yola girebilmek gerekli” diyor. Bu cümle aslında ‘’gerektiği zaman vazgeç’’ anlamına gelse de, ‘’gerektiği zaman risk al’’ anlamına da gelmektedir. Acun’un bir anlık cesaret ile değil de belli bir yerlere geldikten sonra gerektiği zaman risk alma durumunu aşağıdaki sözleri ile açıklayabiliriz.

Sunucu Umur Birand: 'Neden kendi kanalınızı kurmak yerine 70 milyon liraya kanal almaya karar verdiniz.'

Acun Ilıcalı: 'İnsanlara yeni kanalı buldurma / öğretme zorunluluğundan kurtulmak için, aslında riske giriyor gibi görünüyorum ama sırf riske girmemek adına kanal satın aldım.'

7. Arkadaşlarını iyi seçti.

7. Arkadaşlarını iyi seçti.

Uzmanlar, girişimcilerin sahip olması gereken en önemli özellikleri arasında doğru iş arkadaşları ve doğru dostluklar olduğunu belirtmektedir. Acun’un iflas eden kot dükkânından, birçok program hakkı ve kanal satın almasına kadar geçen sürede en büyük destekçileri şüphesiz ki doğru seçilmiş arkadaşlarıydı. Düşünsenize, İlker Yasin’in yanında stajı bittikten 2-3 ay sonra arkadaşı vasıtası ile yeniden İlker Yasin’in yanına gelmesi aslında bu zincirin ilk halkalarından birisi değil miydi? Gelin Acun’un kendi sözlerini de alalım.

Acun Ilıcalı: 'Çevrem beni motive eder ama temkinli ol diyen de var. İş konusunda ise doğru insanları seçerek hep onlarla çalıştım.'

8. Uzmanı olduğu konuya odaklandı.

8. Uzmanı olduğu konuya odaklandı.

İyi bir girişimciyseniz 2 ihtimal vardır: Ya uzmanı olduğunuz bir konu üzerine çalışma yaparsınız ya da o konu üzerinde uzmanlığı olan kişi veyahut kurumlardan danışmanlık alırsınız. 2. Seçenek maliyetleri artıracağından aynı zamanda heyecanı ve tutkuyu azaltacağından Acun bu 2. Seçeneği tercih etmemiş.

Acun Ilıcalı: 'Bu noktaya anladığım işleri yaparak geldim. Yarışma programından, eğlence programından çok iyi anlıyorum, ancak haber konseptinden anlamıyorum. Bu sebepten ötürü Tv8 de Haber programına yer vermedik.'

9. Kuralları yıktı!

9. Kuralları yıktı!

Girişimciler üzerinde yapılan araştırmalar ve gözlemler gösteriyor ki, bu kişiler arasında zeka ile birlikte “agresiflik ve kural tanımazlık” özellikleri saptanmaktadır. Özellikle Türkiye’de yeni bir fikir ortaya atmak, bir iş kurmak, yeni bir girişimde bulunmak kuralları yıkmak anlamına gelmektedir. Acun her zaman polemikten uzak oldu. Televizyon dünyası içerisinde bulunup da polemikten uzak olan nadir kişilerden birisidir. Acun, Türkiye’de denenmiş fakat tutmamış projeleri kendisi tekrardan uyarlayarak reytinglerde tepeye çıkardı. (Survivor) Bunun tek sebebi Acun’un kural tanımazlık özelliğiydi.

Son olarak;

Hatırlatmakta fayda görüyorum ki interneti kullanan insanlar ile Acun Ilıcalı’nın programlarını izleyen insanlar aynı kişilerdir. Dolayısı ile buralardan kendimize pay biçebiliriz.

Acun Ilıcalı 2013 yılında 70 milyon Türk Lirası bedelle TV8 adlı kanalı satın almış, bütün projelerini bu kanala aktarmıştır. Şuan ki hedefleri arasında yurtdışında (öncelikli ABD) büyük bir Televizyon Kanalı satın almak bulunmaktadır.

Bir önceki SEO Hataları yazımda bu hafta için Vol2 yazısını yazacağımızı belirtmiştim, ancak 2. Yazımızdan önce girişimcilere ve girişimci adaylarına böyle bir yazı yazmayı uygun gördüm. Konu ile alakalı olan yorumlarınızı ve eleştirileriniz bekliyorum.

Sürç-i lisan ettiysem affola.

Arkadaşlar Twitter üzerinden beni takip edebilirsiniz, Ramazan Deniz Yörük (@rdytr) | Twitter , fikirlerinizi direkt bana iletebilirsiniz, ilerleyen günlerde takipçilere özel çekiliş ve kampanyalar yapmayı düşünüyorum, güzel bir bilgi havuzu ortaya çıkaralım hep birlikte !

Kaynak: http://netvent.com/girisimcilerin-acu...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2005-2006 yıllarında başladığım yarı amatör internet maratonuma yaptığım 1000'lerce hata ile birlikte devam ettim. 2007-2008 yılları arasında merak sardığım SEO dünyasının içine girdiğimde henüz oldukça gençtim. Hatalarım ve sevaplarım ile birlikte Radoy ve Neobro'yu kurdum. Şuanda Netvent'te SEO Consultant ve Inbound Marketing Consultant olarak çalışmaktayım.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
14
5
4
4
3
3
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam