Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Google Yeni Şeffaflık Raporunu Açıkladı
Google, yeni şeffaflık raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'den 2013'te gelen içerik silme taleplerinin yıl sonuna doğru azaldığı belirtildi.
İnternet arama motoru Google, devletlerin çıkarılmasını talep ettiği veriler hakkında bilgi sunan şeffaflık raporunun sonuncusunu açıkladı. Yeni raporda öncekilerden farklı olarak hükümetlerin çıkarılmasını talep ettiği bilgilere yönelik örnekler verildi.
ABD hakkında verilen örnekte, tutukluların suistimal edildiği bir videonun, cinsel taciz nedeniyle tutuklanan bir eczacı hakkında dokümanıın ve polislerin itibarını düşüren bazı videoların çıkarılmasının talep edildiği ifade edildi. Google, bu taleplerin hiçbiri için kesin onay vermedi.
Verilen bir diğer örnekte, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 20 Müslüman ülkenin, 'Müslümanların Masumiyeti' filmine ait videoların çıkarılmasını talep ettiği belirtildi. Google, talep üzerine Endonezya, Hindistan, Ürdün, Malezya, Rusya, Suudi Arabistan, Singapur ve Türkiye'de filmin YouTube videolarını kaldırırken, Mısır ve Libya'da geçici olarak erişimi engelledi.
Genel istatistiklere bakıldığında, Google Temmuz 2013-Aralık 2013 döneminde devletlerden toplam 14 bin 367 veri parçasının silinmesi için 3 bin 105 talep aldı. Bir önceki 6 aylık dönemde yapılan başvurusu sayısı ise 2 bin 846 olmuştu. İlk şeffaflık raporunu 2010'da yayımlayan Google, 2013'e kadar veri silinmesi taleplerinin yüzde 60 attığını belirtti.
Türkiye'den gelen talep yavaşladı
Google, 2013'ün ilk yarısında gelen yüksek taleplerde Türkiye'nin etkisinin bulunduğunu, ancak sonradan Ankara'nın içerik silinmesi taleplerinin azaldığını belirtti. Türkiye'ye nazaran, 2013'ün ikinci yarısında İtalya ve Tayland'dan gelen tapler artarken, söz konusu yılda yapılan taleplerin yüzde 25'i Rusya'dan geldi.
Raporda, Temmuz 2013-Aralık 2013 döneminde gelen taleplerin bin 66'sının blog, 841'inin arama motorları ve 765'inin de YouTube ile bağlantılı olduğu ifade edildi. Devletler verilerin silinmesi gerekçelerini ağırlıklı olarak 'hakaret' ve 'çıplaklık' ve 'mahemiyet' olarak belirtti.
Rapora gözatmak için tıklayın.
Al Jazeera Turk