onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Google Motorola'yı Neden Sattı?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Google Motorola'yı Neden Sattı?

Google Motorola'yı Neden Sattı?

Motorola’yı 12,5 milyar dolara alan Google’ın şirketi dün 3 milyar dolara Lenovo’ya sattığını sizinle paylaştık. Bundan 3 yıl önce o dönemde borsa değeri 7,27 milyar dolar olan Motorola’yı, Google yüzde 30 daha fazla değerlemeyle satın almıştı. Dün açıklanan satışa şirket değeri açısından bakıldığında şirket değeri 4′te 1′ine düşmüş durumda.

Google’ın Motorola’yı almasında sıkça konuşulan konu Motorola’nın sahip olduğu patent hakları ve dün yapılan satışta Lenovo’ya patent haklarının sadece bir bölümünü sattığı konusu gündeme gelse de basit bir matematikte patent haklarının değerine bakmamız mümkün.

Google’ın Motorola’nın bir parçası olan Motorola Home’u ARRIS’e geçen yıl 2,35 milyar dolara satmasını ve Lenovo’ya 3 milyon dolara satışı toplayıp 12,5 milyar dolarlık satın almadan çıkardığımızda Google’ın zarar etmemesi için 7,15 milyar dolar patent değerini elde etmiş olması gerekir.

Bu konuda tüm patent varlıklarını incelemenin mümkün olmadığını ama geçtiğimiz yıl Motorola’nın Microsoft’tan istediği yıllık 4 milyar dolar patent hakkına karşılık mahkemenin kararı 1,8 milyon dolar yani 3 binde biri olduğunu paylaşmakta yarar var. Google’ın istediği ama satın alamayacağını düşündüğü patentler haricinde Motorola’yı sadece bunun için satın aldıysa sonuç Google en büyük satın almasından zararla çıkmış oluyor. Soru da burada geliyor; Google 2003 yılından beri yaptığı satın almalar arasında en fazla para verdiği Motorola’yı neden sattı?

Soruyu olası cevaplarla değerlendirdiğimizde ilk cevap yazılımla yakaladığı katma değeri seven Google donanım sektöründe çekirdek yetkinliğini kullanamadı, uyum sağlamayadı. IBM’in PC bölümünü donanım sektöründen Lenovo’ya satmasını takip eden Google da aynı yolu izleyerek geç girdiği donanım sektöründen çıkıyor mu? Cevap tabii ki hayır; hatırlayacağınız üzere Google Ocak ayının ortasında akıllı ev sistemi Nest’i 3,2 milyar dolar nakit karşılığında ve robot üretimi için Boston Dynamics’le birlikte 7 robot üreticisini Aralık ayında satın almıştı. Ayrıca Google Glass’ta yeniliklerini devam ettiriyor.

Google’ın donanımdan çıkması bütünsel olarak değerlendirdiğimizde doğru sonuç olmasa da aradığımız cevabın buraya yakın olduğunu Larry Page’in Motorola’nın satışı için kaleme aldığı akıllı telefon pazarının aşırı rekabetçi yapısına değindiği yazıdan anlıyoruz. Samsung’un akıllı telefonlarda satışının büyüme hızının düşmesiyle birlikte değerlendirğimizde doygunluğa ulaşmaya yakın olan pazardaki rekabetçi yapıda Google, yeni pazarları değerlendirdi.

Google’ın hangi pazarları değerlendirdiği için uzağa gitmeden Nest’i satın alması önemini koruyor. Ekim ayında paylaştığımız Cisco’nun raporunda birbirlerine bağlantılı cihazlar 2018′de akıllı telefon pazarından daha büyük pazar olması öngörülüyor. Pazardaki oyuncuların yeterli büyüklüğe ulaşmaması da Google’ın burada ki isteğini artırıyor.

Google’ın yoğunlaşmak istediği bir diğer pazar Google Play olması önemli noktların başında geliyor. Distimo’nun Aralık raporunda Google Play’in uygulama mağazalarının pazar payında Haziran 2013′ten bu yana yüzde 7′ lik bir artışla yüzde 37 pazar payına çıktığını Apple’ın ise %63 ‘e gerilediğini görüyoruz. Google, Motorola ile ulaşamadığı noktaya Google Play’le ulaşmış durumda.

A. Buğra Ferah

Webrazzi

Kaynak: http://www.webrazzi.com/2014/01/30/go...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam