onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gowers Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Gowers Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
09.12.2021 - 12:16

Gowers çocukluk döneminde semptomlar gösterir ve ilk olarak ebeveynlerin fark etmesi üzerine bir anormallik olduğu saptanır. Zamanla değişikliğe uğrayan gowers doktorlar tarafından su yüzüne çıkarılır. Bu nokta da uzmanlar rahatsızlığın ilerleme sürecini tanımlayarak bakım konusunda da rehberlik ederler. Peki, Gowers hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Gowers hastalığının tedavisi nasıldır? İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çocukluk döneminde kendini gösteren gowers rahatsızlığı, ilk atepta aileler tarafından fark edilir. İlerleyen aşamalarda belirtilerin artması ile tanısı konabilen gowers hastalığı doktor kontrolleri ile gelişme kaydeder. İşte gowers hastalığı belirtileri ve tedavisi…

Gowers Hastalığı Nedir?

Gowers Hastalığı Nedir?

Gowers hastalığı, ilerleyebilen kas zayıflığı ve yıkımına sebep olan genetik bir hastalıktır. Genellikle 3-5 yaş grubu arası çocuklarda rastlanan Gowers kas hastalığında distrofin geninde yer alan bir mutasyon sonucu, distrofin proteini sentezlenemez. Bu proteinin amacı kas bütünlüğünü sağlamaktır. Protein var olmadığında kaslar gücünü kaybeder ve yıkım meydana gelir. Kasların kaybolması sonucu ise kasların yerini yağ dokuları alır. 

Gowers Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlıkta ilk olarak kalça kuşağı ardından da omuz kuşağı kaslarında tutulma meydana gelir. Bu sebepten ötürü çocuklar yattıkları yerden kalkarken zorlanırlar. Hasta çocuklar ayağa kalkarken dizlerini elleri ile tutar ve adeta kendi bacakları özerinde tırmanırcasına ayağa kalkarlar. Kas kuvvetinin yetersizliği nedeniyle çocuklarda yürümede gecikme ortaya çıkar. Gowers zamanla ayağa kalmada zorluklar ile yerini günlük faaliyetleri yapmada güçlüklere neden olabilir.

Gowers Tedavisi

Gowers Tedavisi

Gowers hastalığının net bir tedavisi henüz bulunmamakla birlikte çalışmalar yoğun bir şekilde yürütülmektedir. Günümüzde hastalığın tedavisindeki önemli amaç, DML’li çocuklarda rahatsızlığın ilerlemesini engellemek ve çocuğun yürümesini mümkün olduğu kadar uzun süreli devam ettirmektir. Hastalarda kuvvet kaybını önlemek için Steroid tedavisi uygulanmaktadır. Kortizon kullanımı kas aktivitesini korumada etkili olsa da aşırı kilo alımına neden olduğundan beslenmeye dikkat edilmelidir. Çocuklar önerilen diyetleri takip etmeli ve fazla kilo alımı engellenmelidir. Steroid kullanımı kemik erimesine yol açabileceği için hastalar bu aşamada düzenli olarak kemik tarama testlerini yaptırabilirler. Çocuklarda meydana gelebilecek diz, kalça ya da ayak eklemi gibi bölgelerdeki hareket kısıtlamalarının operasyon ile iyileştirilmesi yaşam kalitesini arttırmaktadır. DMD tedavisinde ilaçların yanı sıra egzersizlere erkenden başlamak gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın