Gözaltındaki Polislere 'Fethullah Gülen' Sorusu
İstanbul merkezli “yasa dışı dinleme” operasyonunda gözaltına alınan polislere sorgularında “Şüpheli Fethullah Gülen’i tanır mısınız?” ve “Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve üst düzey bürokratları dinleyerek, suç unsuru olmadığı halde neden iletişim tespiti ve uzatılmasını talep ettiniz?” şeklinde sorular yöneltildi.
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından geçtiğimiz pazar günü 12 ilde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 21 emniyet mensubunun ifadeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın görevlendirdiği 3 savcı tarafından alınmaya devam ediliyor. “Selam Tevhid” soruşturması sırasında cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar ile bazı işadamlarının dinlenmesiyle ilgili olarak gözaltına alınan 21 şüpheli polisten 17’sinin ifadesinin tamamlandığı öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zafer Koç’un gözaltındaki bazı polislere sorgularında, “Şüpheli Fethullah Gülen’i tanır mısınız? Fethullah Gülen’in liderliğini yaptığı örgütlü bir yapının içerisinde yer aldınız mı? Bu yapıdan direkt veya dolaylı bir talimat aldınız mı?” şeklinde sorular sorduğu öğrenildi. Polis memuru E.K.’nin ise, “Şüpheli Fethullah Gülen’i basından ve medyadan gördüğüm kadarıyla tanırım. Kendisiyle görüşmüşlüğüm, tanışmışlığım yoktur. Var olduğu söylenen oluşumun içerisinde bulunmadım’’ şeklinde ifade verdiği ortaya çıktı.
DEVLET SIRRI GÖRÜŞMELER KAYDA ALINMIŞ
Soruşturmaya ilişkin kayda alınan görüşmelerle ilgili şüphelilere, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarına gizlilik teşkil edip edilmediği şeklinde sorular yöneltildiği belirtildi. İlgili makamların 26 Ocak 2015 ve 6 Şubat 2015 tarihlerinde savcılığa gönderdiği yazıda, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken” içeriğe sahip olduğu belirtildi. Ayrıca savcılık tarafından gönderilen söz konusu yazıda, “Hilal Radyo ve Televizyonculuk Yayıncılık A.Ş. Genel Yayın Yönetmeni Adnan İnanç’ın, Hakan Kılıç’ın, iş adamı Kamil Sorgun’un ve işadamı Hakkı Selçuk Şanlı’nın devlet büyükleri, üst düzey yönetici ve bürokratlar ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin güvenliği, iç ve dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken içeriği sahip olan görüşmeler yapıyor olmalarına ve yaptıkları görüşmelerde herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen haklarında iletişim tespiti yapılarak ve bu iletişim tespitinin uzatılması yönünde rapor tanzim ettikleri” ortaya çıktı.
Yürütülen soruşturmada, 2011 yılında başlatılan “Kudüs Ordusu Terör Örgütü” dosyası kapsamında tespit ve inceleme tutanaklarının 10-15 Aralık tarihlerinde tutulduğunun tespit edildiği belirtildi. Gözaltına alınan 21 şüphelinin emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından yarın sabah Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirilerek adli mercilere sevk edileceği belirtildi.
İLYAS KAÇAR