Gözler 'Mini Anayasa Değişikliği'nde: Üç Parti Temsilcisinden 'Uzlaşma' Mesajı
Üç siyasi partinin milletvekilleri yargıya yönelik düzenlemeler içeren ağırlıklı mini bir anayasa paketi üzerinde çalışmak üzere ilk toplantılarını yaptı. Toplantının açılışında konuşan AK Parti’li Abdülhamit Gül, “Bizi burada buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur” dedi. 3 parti temsilcisi Salı gününden itibaren her gün bir araya gelme kararı aldı.
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Anayasa’da yargı alanına ilişkin değişikliklerin acilen yapılması hedefleniyor.
Bunun için önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti, CHP ve MHP Genel Başkanlarının bir araya geldiği toplantıda bu konuda temel bir anlaşmaya varıldı.
Ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşmelerinde ise üç siyasi parti temsilcilerinin dar kapsamlı bir anayasa değişikliği için görüşmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
Bu kapsamda ilk toplantı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, darbe girişiminde bombaların hedefi olan koridorun hemen yanında yapıldı.
Ortak basın toplantısı
Toplantıya AK Parti adına Abdülhamit Gül, CHP adına Bülent Tezcan, MHP adına ise Mehmet Parsak katıldı. Üç parti Salı günü yeniden bir araya gelecek. Takip eden süreçte de her gün çalışma yapmak için toplanacak.
'Yenikapı ruhunu pekiştirmekte kararlıyız'
Toplantının açılışında ilk konuşmayı yapan Abdülhamit Gül, “Biz bu uzlaşma içinde demokrasizimizi pekiştirecek adımları sürdürmeye kararlıyız” dedi.
“Bizi buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur. Çalışmalarımızı yapıp Genel Başkanlarımıza sunacağız. 15 Temmuz demokrasi mücadelesini kalıcı hale getirmek, Yenikapı ruhunu pekiştirmekte kararlıyız. Umuyoruz demokrasimizin acil ihtiyaç duyduğu konularda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz.”
'Yargı siyasetin, tarikatların, cemaatlerin elinde olmamalı'
CHP’li Tezcan ise önce “darbecilerle hukuk alanında hesaplaşmak, daha sonra normalleşmek, son olarak ise demokratikleşmek gerek” dedi. Tezcan, demokratikleşmenin bir gereğinin de mini anayasa değişikliği bağımsız ve tarafsız bir yargı oluşturulması olduğunu belirtti.
“Ciddi biçimde ihtiyaç duyulan değişikliklerin bir an önce yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu çetenin devletin tüm kurumlarını nasıl teslim almaya çalıştığını gördük. Hal böyle olunca yargının bağımsız ve tarafsız olmasının da ne kadar önemli olduğunu gördük. Yargı siyasetin, tarikatların, cemaatlerin elinde olmamalıdır.”
Tezcan, HDP’nin ilerleyen dönemlerde de olsa bu çalışmaya dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
MHP’li Mehmet Parsak da 'uzlaşma iklimi' vurgusu yaptı.
“Ortaya çıkmış olan uzlaşma ikliminin heba edilmeden anayasa çalışmalarında milletimizin beklentisi, devletimizin ihtiyaçları ve devam etmekte olan yangını sürdürmek için bu komisyon çalışmalarının ana merkez olarak görülmesini bekliyoruz.”
Mini yargı paketi niteliğinde
Anayasada yapılacak değişikliklerin yargı alanında olması bekleniyor. “Mini bir yargı paketi” olarak da adlandırılan çalışma kapsamında askeri ve sivil alanda ikiye ayrılan temyiz mahkemelerinin birleştirilmesi, askeri yargının yeniden düzenlenmesi ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak ikiye ayrılması planlanıyor.
"Kenan Evren’in yaptığı gibi tepeden bir anayasa çalışması olacak"
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşemelere HDP'nin çağrılmamasına ilişkin, “HDP dışlanarak yapılacak faaliyet Kenan Evren’in yaptığı gibi tepeden bir anayasa çalışması olacak. HDP de olsa 4 siyasi parti de bir araya gelse anayasa yapmamalı. Toplumun da bu sürece katılması lazım' demişti.
Demirtaş; 'Toplumun önemli kesiminin dışta tutularak, yapılacak düzenleme ile anayasa yapmanın bir anlamı yok. Kendileri bilir. Ama bu bir toplumsal sözleşme olmayacaktır. Biz anayasa yapma çalışmalarına katılmaya hazırız, ancak böyle bir ortamda yapılamayacağını da belirtiyoruz' ifadelerini kullanmıştı.