Gözlüklerinden Kurtulmak İsteyenler İçin Doktorların Paylaştığı Birbirinden Kıymetli 7 Tavsiye
Vücudunuzda hangi kasların en çok aktif olanlar olduğunu biliyor musunuz? Guinness Rekorlar Kitabı'na göre gözlerimiz gün içerisinde 100.000'den fazla hareket kabiliyetine sahip. Ne kadar da çok değil mi? Ama bütün bu hareketler gözlerimizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmuyor ve görünen o ki, görme konusundaki problemler dikkatsiz davranışların sonucu ortaya çıkabiliyor. İşte gözlerimizi hunharca kullandığımızı gösteren birbirinden dikkatsiz yedi davranışımız...
1. Sebzelerden, A ve C vitamini içeren besinlerden, lütein ve beta karoten yönünden zengin olan besinlerden uzak durmak
2. Herhangi bir işle çok uzun süre meşgul olmak
3. Gözleri hareket ettirmeyi unutmak
4. Uykusuzluğun gözlere zarar vermeyeceğini düşünmek
5. Sigara içmek
6. Çıplak gözle güneşe bakmak
Amerikalıların %75'i gözlerinin UV ışınlarına maruz kalmasından endişe ederken, yalnızca %31'i dışarı çıkarken güneş gözlüğü kullanıyor. Dışarıda uzun süre kalmayacaklarını söylemeleri veya reçeteli gözlüklerinin olmayışı ise bahanelerinden yalnızca birkaçı.
Bunun sonucunda ise keratit, pterygium, katarakt, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, hatta göz kapağı ve çevresinde kanser gibi rahatsızlıklar meydana gelir.
7. Karanlıkta kitap okumak, çalışmak veya bir şeyler izlemenin gözlere zarar vereceğini düşünmek
Şaşırtıcı olacak ama doktorlara göre loş ışık gözlerimize zarar vermiyor.
BONUS: Gözlerde meydana gelen değişikliklerin hepsi sorumsuz davranışlardan kaynaklanmaz.
Mesela göz akının rengi yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu süreç yaşamımızda yavaş yavaş ilerlediği için çok fark etmeyiz. 286 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, 20-70 arasındaki kadınlardan yaşları ileri olanların genç olanlara oranla daha koyu, kırmızı veya sarı tonlarda göz akları var.
Yorum Yazın
#4 Uyuyan da gözlük takıyor uyumayan da, çok kasmıyorum o yüzden