Güney Kutbu'nda Yaşayan Balıklar Buz Gibi Sularda Nasıl Oluyor da Hayatta Kalabiliyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Güney Kutbu'nda Yaşayan Balıklar Buz Gibi Sularda Nasıl Oluyor da Hayatta Kalabiliyor?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Balıklar soğukkanlı hayvanlardır, yani vücut sıcaklıkları çevrelerindeki sıcaklığa bağlıdır. Bu, neredeyse tüm balıklar, sürüngenler ve amfibilerde görülen bir özellik. Sıcakkanlı hayvanlar ise kendi vücut sıcaklıklarını kontrol edebilirler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Balıkların kanının büyük bir kısmı sudan oluşur. Güney Kutbu'nun tuzlu suları -1.9°C gibi düşük bir sıcaklıkta donarken, balıkların kanındaki su da normalde donar ve vücut hücrelerine zarar verir.
İşte bu noktada balıkların inanılmaz bir adaptasyonu devreye girer: Antifriz proteinleri!
Antifriz denince aklınıza arabanızın soğutma sistemi gelebilir ancak burada bahsettiğimiz antifriz, balıkların kanında doğal olarak üretilen bir proteindir.
Proteinler, balıkların kanındaki suyun donmasını engelleyerek buz kristallerinin oluşmasını durdurur. Su molekülleri, belirli bir düzen içinde kristal yapılar oluşturarak donar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antifriz proteinleri, bu kristal yapılar içine girerek moleküllerin birbirine bağlanmasını ve zararlı buz kristalleri oluşmasını önler. Bu sayede balıklar, donma tehlikesinden korunmuş olur.
Antifriz proteinleri yalnızca Güney Kutbu balıklarına özgü bir özellik değil. Doğada bu adaptasyonu geliştirmiş birçok canlı var. Bazı böcekler, deniz diatomları ve hatta kar küfü mantarları bile bu özelliğe sahip.
Adaptasyonun farklı canlı türlerinde benzer şekilde evrimleşmesi ise "yakınsak evrim" olarak bilinen ilginç bir biyolojik fenomenin örneğidir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın