Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Günümüze Dek Korunmuş Olmasıyla Bilim İnsanlarını Şaşırtan 540 Milyon Yıllık Anüssüz Fosil
Çin'in Şensi bölgesinde kayalıkların içinde iki üniversite ortaklığında yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilen 540 milyon yıllık küçük fosil evrim teorisine göre 7 milyon kuşak öncesinden büyük büyük dedemiz olabilir. Buzzfeed'in sunduğu habere göre bu 'kırışık kese' hayvanı türünün dahilinde şimdiye kadar keşfedilen en yaşlı fosil.
Çin'in Northwest Üniversitesi ve İngiliz Cambridge Üniversitesi ortaklığı ile yapılan yeni bir araştırmaya göre bu tuhaf görünümlü fosil dünya üzerinde familyasının bilinen en eski atası.
Kuzeybatı Çin'de Şensi bölgesindeki kayalık bir alanda bulunan fosil bir 'Saccorhytus coronarius', 1 mm boyunda ve 540 milyon yaşında.
Fosili bulan bilim insanları bu türün eski bir deuterostom türü olduğunu düşünüyor. Deuterostom, omurgalıların yanı sıra solucan, deniz yıldızı, deniz hıyarı gibi canlıları da içine alan bir tür.
Bu fotoğrafta gördüğünüz de antik bir deuterostom denilebilecek bir deniz hıyarı.
Cambridge Üniversitesi'nde görev yapan paleontoloji profesörü Simon Conway Morris, 'Mühim olan vücudun yanlarındaki vücut konisi diye adlandırılan açıklıklar,' diyor. Araştırmacılara göre bu koniler bu küçük canlı avını yerken açılıyor ve dışarıya su veriyordu. Profesör Morris şöyle devam etti; 'Bu kesinlikle deuterostomların karakteristik özelliğidir. Kesin delil bu.'
Bu yaratıkların sonraki nesillerinde bu vücut konileri tıpkı balıklardaki gibi solungaç yarıklarına dönüştü. 'Bu solungaç yarıkları, hangi açıdan bakılırsa bakılsın başka hiçbir grupta görünmez. Bilimin her yönü nihai değildir, ama eğer bu doğruysa iyi bir dizi kanıta benziyor,' diyor profesör.
Eğer bilim insanları haklıysa, bu bulunan en yaşlı deustrom - yani evrime göre insanın da bilinen en yaşlı atası.
İlginç bir nokta daha var ki, bu yaşlı fosilin bir anüsü yok.
Bu noktada iki ana olaslık ortaya çıkıyor; ya fosillerin anüsleri düzgün bir şekilde muhafaza olmamış ya da anüslerinin olmamış olması ama bu pek duyulmuş bir şey değil.
'Genel olarak anüsün olması işe yarar bir şey. Bu bağlamda %100 şoke edici bir durum değil. Moleküler kanıtlara bakılacak olursa deustromlarla bağlantısı olan 'acoela' adında bir başk grup solucan var ve onların anüsü yok. Midesi, ağzı var ama anüsü yok,' diye açıklıyor profesör Morris ve atık besinin muhtemelen tekrar ağızdan dışarı verildiğini anlatıyor.
Yorum Yazın
Şu demodex'i gördüm kıllandım. Gidip bi kese yapıcam yüzüme
Ne? G*tü mü yokmuş? Nerden sıçacak la bu
Ağız ;)
Sudan çıkıp karada yaşamaya başlayanları görünce şaşkınlıktan dötü düşmüş :P