onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hafızanızı ve Zihninizi Daha Verimli Kullanmak İçin 11 İpucu

Hafızanızı ve Zihninizi Daha Verimli Kullanmak İçin 11 İpucu

Gökçen Şahin
21.06.2015 - 17:13 Son Güncelleme: 03.07.2015 - 14:00

İnsanlık tarihi boyunca aklımızın önce vücudumuzun neresinde olduğunu sonra da onu nasıl kullandığımızı anlamaya çalıştık. Gün geçtikçe yaptığımız araştırmaların ve ortaya attığımız fikirlerin sayısı da arttı. Bunlardan bazıları yanlıştı bazıları da doğruya ulaşmamız yolunda atılan adımlardı. Yunanlılarda ünlü düşünürlerin bazılarının -Aristo gibi- aklın ve hafızanın merkezinin kalp olduğunu ileri sürdüğünü biliyor muydunuz? Günümüze geldiğimizdeyse bu görevleri yüklememiz gereken organımızın beynimiz olduğunu biliyoruz ve hatta bundan çok daha fazlasını da biliyoruz; zekamızı ve hafızamızı nasıl geliştireceğimizi. Bunun için yapılan birçok araştırma ve bunların sonucunda da kaleme alınan kitaplar ve yazılar var. Bu çalışmaların en meşhurlarından bazılarını da Tony Buzan geliştirmiş ve kitaplarına aktarmıştır.

Kaynak: http://www.tonybuzan.com/books/
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Duyarlık

1. Duyarlık

Duyularınızı düzenli olarak eğitip hassas hale getirdikten sonra işbirliği içinde kullanmaya çalışmalısınız. Böylelikle hatırlama kabiliyetinizin potansiyelini arttırabilirsiniz.

2. Hareket

2. Hareket

Hareket beyninizin bağlantı kurma ihtimallerini arttıracak yeni denklemler sunacaktır size. Bunun için de zihninizde oluşturduğunuz resimleriniz, görüntüleriniz hareket ederken üç boyutlu olarak hayal etmeniz çok işinize yarayacaktır.

3. Birleşme

3. Birleşme

Yeni öğrendiğiniz bilgilerinizi hafızanızda halihazırda bulunan bilgelerle bağladığınız zaman yeni öğrendiklerinizi çok daha rahat hatırlayabilirsiniz. Bir nevi çağrışım.

4. Cinsellik

4. Cinsellik

Görsel hafızanızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz...

5. Mizah

5. Mizah

Bilgilerinizi belleğinizde ne kadar fazla saçma, mantıksız, komik bağlantılarla tutmaya çalışırsanız hatırlama potansiyeliniz de bir o kadar artar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Hayal Gücü

6. Hayal Gücü

Einstein, 'Hayal gücü bilgiden daha önemlidir.' demiştir. Hayal gücünüzü de hafızanızla ve bilgilerinizle ne kadar fazla kullanmaya çalışırsanız hafızanız da o kadar iyi hale gelecektir.

7. Sayılar

7. Sayılar

Hafızanızda kaos ve karışlık olmaması için kendinizce bir sıralama prensibi oluşturabilirsiniz.

8. Simgecilik

8. Simgecilik

Notlarınızı daha kolay hatırlayabilmeniz için farklı ve sıradan olmayan simgeler kullanabilirsiniz.

9. Renk

9. Renk

Renkli kalemlerle hazırlanan notlar, ödevler, renkli hazırlanan slaytlar.. Bunların her biri görsel algılarınıza hitap ederek hatırlama kabiliyetinizi geliştirip hatırlamak istediklerinizi daha kolay hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

10. Düzen veya Sıralama

10. Düzen veya Sıralama

Diğer prensiplerle birleşip beynin 'rastgele erişim' noktalarını arttırır. Bu da aslında sizin 1000 maddelik bir bilgiyi hafızanıza yerleştirmenizi sağlayabilecek hafıza matrisleri geliştirmenize yardımcı olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Pozitif İmgeler

11. Pozitif İmgeler

Memnuniyet verici simgeler kullandığınızda beyniniz onlara tekrar dönmek ister. Negatif simgeler ise hatırlanabilir olmaktan ziyade beyin tarafından engellenirler çünkü beyin bu negatif simgeleri hoş bulmaz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berke Biber

Çok güzel noktalara değinmişsin aga helal valla