Haksız Sayılmazlar: Japonların Dövmeli İnsanlardan Pek de Haz Etmemesinin Ardındaki Tarihi Neden
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Haksız Sayılmazlar: Japonların Dövmeli İnsanlardan Pek de Haz Etmemesinin Ardındaki Tarihi Neden
Japonya'yı ziyaret eden pek çok turist, dövmelere karşı bu kadar katı bir duruş sergilenmesini anlamakta zorlanıyor. Ancak dövmeler, Japon kültüründe tahmin edilenden çok daha köklü bir anlam taşıyor. Dövmeli insanların Japonya'da karşılaştıkları bu önyargının ardında yüzyılları aşan bir geçmiş var. Peki dövme ile ilgili ne yaşamış olabilirler ki? Tarihin derinliklerine inelim 👇🏻
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Japonya'da dövmelerin suçla ilişkilendirilmesi sanıldığı kadar yeni bir olgu değil. Jomon döneminde (MÖ 1400 - MÖ 400) dövmeler, kimlik belirleme amacıyla kullanılıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak Nara dönemine (710-794) gelindiğinde dövmeler suçlular için bir ceza haline geldi ve toplum içinde damgalanmak amacıyla kullanıldı.
Tekrar suç işleyen bazı kişilerin ise alnına “köpek (犬)” gibi damgalayıcı karakterler dövülüyordu. Bu uygulama, dövmelerin toplum gözünde bir ceza sembolü olarak algılanmasına neden oldu ve dövme sahibi kişilerin suç geçmişine sahip olduğu izlenimini pekiştirdi.
Günümüzde ise dövmeler, Japonya’da ünlü suç örgütü Yakuza ile ilişkilendiriliyor. Yakuza üyeleri genellikle dövmelerle kaplıdır ve Japon halkı, dövme görünce bu örgütü anımsamakta.
Dövme yaptırmanın, Yakuza üyeliğine işaret ettiği yönünde bir önyargı hala güçlü bir şekilde devam ediyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yakuza üyelerinin dövmeleri, çoğu zaman tüm vücutlarını kaplar ve parmak kaybı gibi belirgin işaretlerle birleştirilir.
Yani anlayacağınız günümüz Japonya'sında dövme = Yakuza. Açıkçası dövmenin Japon tarihindeki yerini öğrenince korkmalarına hak vermedik değil!
Resmi kurumlarda bile dövmeye tolerans yok! 2012 yılında Osaka Belediye Başkanı Tōru Hashimoto, kamu görevlilerinin dövmeli olmalarını çocuklara korku verdiği gerekçesiyle uygun bulmadı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Sadece Japonya değil, Uzak doğu dediğimiz Pasifik Asyası ülkelerin (Çin, Kore, Vietnam, Filipinler vs) tamamında böyle.