onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Halepçe Katliamı'nın Üzerinden 34 Yıl Geçti! Halepçe Katliamı Nedir, Ne Zaman Oldu? Tarihin Kanlı Katliamı...

Halepçe Katliamı'nın Üzerinden 34 Yıl Geçti! Halepçe Katliamı Nedir, Ne Zaman Oldu? Tarihin Kanlı Katliamı...

Bugün insanlık tarihinde sivilleri hedef alan en büyük kimsayal saldırı olarak kayıtlara geçen Halepçe Katliamı'nın 34. yıl dönümü... Savaş uçakları, Halepçe'yi bombaladı. Ortalığa keskin bir elma kokusu yayıldı ve çocuklar kokuya doğru koştu. Son sözleri, ‘Daye behna seva te’ yani 'Anne elma kokusu geliyor' oldu. Sonra da birer birer öldüler. O gün, kentte çıkan isyanı bastırmak için zehirli gaz saldırısı yapıldı. Bu olay sonucu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Peki Halepçe Katliamı nedir, ne zaman oldu? İşte tarihin kanlı katliamı...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Halepçe katliamının 34. yıl dönümünde bu katliamın neden gerçekleştirildiği ve hangi ülke tarafından yapıldığı merak edildi. Pek çok insanın hayatını kaybettiği Halepçe katliamı ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Halepçe Katliamı Halepçe bölgesinde yaşanan katliamdır. Irak'ın Halepçe kentinde, 34 yıl önce dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in kimyasal bombalarla düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden binlerce kişi katliamın yıl dönümünde anıldı. Peki Halepçe Katliamı nedir, ne zaman oldu?

Halepçe Katliamı Nedir?

Halepçe Katliamı Nedir?

Halepçe Katliamı, İran-Irak Savaşı sırasında yaşanmıştır.

1986-1988 yıllarında Saddam Hüseyin'in, 1986-1988'de Irak'ın kuzeyinde yaptırdığı El-Enfal Harekâtı adlı isyanı bastırma operasyonunun bir parçası olan Halepçe katliamında kente zehirli gaz saldırısı gerçekleştirilmiştir.

Halepçe Katliamı Ne Zaman Oldu?

Halepçe Katliamı Ne Zaman Oldu?

Saddam Hüseyin, İran ordusunun ilerleyişini durdurmak amacıyla Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Ali Hasan al-Majid al-Tikriti'ye zehirli gaz bombaları kullanması talimatını verdi.

Olay 16 Mart 1988 yılında meydana geldi.

Zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi.

Halepçe Katliamı Emrini Kim Verdi?

Halepçe Katliamı Emrini Kim Verdi?

Kimyasal bombalar ilk olarak Balisan Vadisi'nde kullanıldı. Bu saldırıda kaç kişinin öldüğü hâlâ tam bilinmiyor. Balisan’ı, Şanexşê köyü takip etti. Kimyasal saldırıların üçüncü ve en büyüğü ise Halepçe’ye yapıldı.

Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî'ye (batı medyası tarafından 'Kimyasal Ali' lakabı ile bilinir) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti...

Halepçe Katliamı'nda Kaç Kişi Öldü?

Halepçe Katliamı'nda Kaç Kişi Öldü?

Resmi rakamlara göre 5 bin sivil kimyasal gazlardan zehirlenerek öldü, 14 bini aşkın kişi de yaralandı. Olay nedeniyle 1 milyondan fazla kişi Türkiye ve İran'a sığındı.

Irak birlikleri 16 Mart’ta Enfal’in en acımasız saldırısı için düğmeye bastı. Önce hava bombardımanı, ardından topçu atışı başladı. Ancak Halepçe sakinleri çok korkmadı. Saldırıyı, yıllardır süren savaş nedeniyle, artık yaşamlarının bir parçası olarak algıladı. Evlerine ve sığınaklara girdiler. Ancak Irak Ordusunun taktiğinden haberdar değillerdi.

Irak ordusu önce bölgeyi konvansiyonel silahlarla bombalayarak camların kırılmasını sağladı. Bununla ikinci harekatın önünü açtı. Sonra da kimyasal bombalar devreye girdi. Camlar kırıldığı için içeri kaçanlar da zehirli gazlardan kurtulmadı.

İkinci bombardıman başladığında ortaya kesif bir koku yayıldı. Hayatta kalanların çoğunun “elma kokusu” dediği kokuya kimse anlam veremedi. Verecek zaman da kalmadı zaten. Kokuyu genizlerinde hisedenler birer birer ölmeye başladı. Hem insanlar, hem hayvanlar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bombardımanda hardal, sarin ve VX gibi gazlar içeren bombalar kullanılmıştı. Gazı soluyanların derisi yanmaya başladı, solunum sistemleri çöktü. Kimisi evinin kapısının eşiğinde, kimisi bahçesinde, kimisi duvar dibinde, kimisi ise ‘kurtulurum’ umuduyla kaçtığı dağ yolundu ölüme yakalandı.

17 Mart’a kadar aralıklarla süren saldırılarda ölenlerin sayısı hâlâ net değil. Birçok kesiminin kabul ettiği ortak sonuç, çoğu kadın ve çocuk en az 5 bin kişinin öldüğü, 14 bin 765 kişinin yaralandığı. Ancak savaştan sonra kasabaya giden yabancı gözlemciler, sayının çok daha fazla olduğu görüşünde.

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın