Hamilelik Sürecinde Hafta Hafta Dikkat Etmeniz Gereken Beslenme Alışkanlıkları Rehberi
Düzenli beslenmek yaşamın her alanında oldukça önemlidir ancak karnınızda sizinle birlikte büyüyen bir bebek varsa beslenme şekliniz çok daha önemli hale gelir. Çünkü sizin beslenme düzeniniz bebeğinizin ömür boyunca nasıl bir beslenme düzenine sahip olacağı konusunda etkili olur. Peki, hamilelik döneminde nasıl beslenmelisiniz ve beslenme sırasında nelere dikkat etmelisiniz? Sizler için anlattık...
UYARI: Doktorunuza danışmayı unutmayın!
Hamilelikten önce ve hamilelik sırasında annelerin yetersiz beslenmesi, anne ve bebek ölümlerinin en büyük nedenlerinden biridir.
Her anne adayının beslenme düzeni farklı ve kişiye özel olmalıdır. Çünkü beslenme listeleri belirlenirken annelerin boyları, kiloları gibi kişisel bilgiler göz önünde bulundurulur.
Gebelik döneminde tüketilmesi gereken besinlerden biri de mutlaka süt ve süt ürünleri olmalıdır.
Hamileliğin ilk aylarında yapılan beslenme bebeğin beslenme düzeninin temelini oluşturur ve bu nedenle ilk aylarda tüketilen besinlerin önemi oldukça büyüktür.
Sebze ve meyve gibi besinlerin sindirimi diğer besinlere göre biraz daha zordur. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarında bu besinlerden biraz uzak durmak daha faydalı olabilir.
Hamileliğini ilk aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında şunlar sayılabilir;
Ortalama 40 hafta süren hamilelik döneminde beslenme düzeni nasıl olabilir? Gelin hafta hafta nasıl beslenilmeli birlikte bakalım!
3. hafta:
4. hafta:
5. hafta:
6. hafta:
7. ve 8.hafta:
9 ve 10. hafta:
11 ve 12. hafta:
15 ve 16. hafta
17 ve 18. hafta:
19 ve 20. hafta:
21 ve 22. hafta:
23 ve 24. hafta:
25 ve 26. hafta:
27 ve 28.hafta:
30 ve 31.hafta:
32 ve 33. hafta:
32. haftada yine protein ağırlıklı besinler tüketilmesi gerekir. Gebeliğin 33. haftasına gelindiğinde ise B2 vitaminin alımına önem verilmelidir. Bu vitamin peynir, badem, yumurta, ekmek, ada çayı gibi gıdaların içerisinde bulunur.
34 ve 35. hafta:
Hamileliğin 34. haftasında folik asit içerikli gıdalara yönelmek gerekirken 35. haftada ise molibden yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atan molibden yoğurt, buğday gevreği, patates gibi besinlerin içerisinde bulunur.
36 ve 37. hafta:
Gebeliğin 36. haftasında artık sonlara doğru yaklaşırken demir içerikli gıdalar tüketmek gerekirken 37. haftada kalsiyum içerikli gıdaların tüketiminin artırmak gerekir.
38 ve 39. hafta:
Hamileliğin 38. haftasında Omega 6 içeren besinlerin tüketimi gerçekleştirilmelidir. Bu besinler arasında ceviz, fıstık ezmesi, kaju ve badem gibi gıdalar yer alır.
39. haftada ise bakır içerikli besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Bakır içerikli besinler istiridye, ıspanak, lahana ve bitter çikolata olarak sıralanabilir.
Yorum Yazın