onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hamilelikte 18. Hafta: Artık Bebeğinizin Anne Karnında Uyuma Alışkanlığı Var!

Hamilelikte 18. Hafta: Artık Bebeğinizin Anne Karnında Uyuma Alışkanlığı Var!

Kaan Aykut
18.07.2018 - 15:44

Hamileliğin 18. haftasında bebeğinizin baş-popo arası uzunluğu 14 cm iken, 180 gram civarında bir kiloya sahiptir. Gebelikte 18. haftada bebeğinizin el, ayak kıvrımlar daha görülür bir hal alır, dişleri de oluşmaya başlamıştır. Dış ortamdan gelen sesleri işitmeye başlamıştır. Üstelik bu seslerin yüksekliğine göre karşı tepki verebilecek hale gelmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Rahminizde bebeğiniz için hala fazlasıyla genişlik var.

Rahminizde bebeğiniz için hala fazlasıyla genişlik var.

Bu durumda bebeğinizin gelişen kaslarını kullanabilmesi için pozisyon değiştirmesi, ellerini ve bacaklarını oynatabilmesi ve hatta takla bile atabilmesi için yeterli alana sahip olduğu anlamına gelir. Bebeğinizin gözlerindeki retinası ışığa duyarlı hale gelmeye başladı. Bu yüzden bebeğinizin gözü kapalı bile olsa eğer karnınıza bir ışık tutarsanız bunu algılayabilir. Bebeğinizin İlk kakası da oluşmaya başladı. Mekanyum adı verilen ölü hücreler salgılar ve amniyotik adında bir sıvıdan oluşan yapışkan kıvamında, koyu yeşil renkte olan dışkıyı oluşturur ve muhtemelen doğumdan birkaç saat sonra bu yeşil renkli dışkısını bırakacaktır. Bazı durumlarda bebek doğumdan önce bu dışkısını annesinin rahmine de bırakabilmektedir. Kıkırdak doku yavaş yavaş kemik halini almaya devam ediyor. Gebeliğin 18. haftasında kemikleşen ilk kısımlar bacakları ve köprücük kemikleridir. Aynı zaman diliminde iç kulak kemikleri ve sinirleri de hızla gelişmeye devam eder. Tat alma duyusu da gelişir ve bebeğiniz artık acı ve tatlıyı ayırt edecek yeteneği kazanır.

Yüz mimikleri yapabilme yeteneği kazanan bebeğiniz yaptığı mimiklerle size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir!

Yüz mimikleri yapabilme yeteneği kazanan bebeğiniz yaptığı mimiklerle size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir!

Bu da demek oluyor ki bebeğinizi kızdırdığınızda suratını asabilir, mutlu ettiğinizde de size gülümseyebilir. Bazen esneyebilir veya hıçkırabilir de. Emme ve yutkunma reflekslerinin geliştiğini önceki haftalarda söylemiştik. Bundan dolayı ultrasonda bebeğinizin başparmağını emdiğine daha sık rastlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki emme refleksi, bebeğinizin doğuştan kazandığı bir reflekstir.

Hamilelikte 18. haftada kendinizi diğer haftalara göre biraz daha yorgun düşmüş hissedebilirsiniz.

Hamilelikte 18. haftada kendinizi diğer haftalara göre biraz daha yorgun düşmüş hissedebilirsiniz.

Dolaşım sisteminizde değişiklikler yaşanacaktır, bu da tansiyonunuzda oynamalara yol açabilir. Bundan dolayı otururken veya ayağa kalkarken ani hareketlerden kaçının. Aynı zamanda kan şekerindeki oynamalar ve kalbinizin içinde bulunduğu yüksek tempo baş dönmesi sorununa yol açabilir. Bunun üstesinden doktorunuza danışarak veya daha fazla meyve tüketerek gelebilirsiniz. Bu eylem aynı zamanda açlık hissinizin bastırılmasına da yardımcı olacaktır. Hamilelikte 18. haftada rahminizin boyutu bir kavunu andıracak seviyeye gelir. Rahminizin bu derece ağırlaşmasından dolayı gün boyu çok fazla ayakta durursanız kendinizi yorgun hissetmeniz de kaçınılmazdır. Bu nedenle bol bol dinlenmeye özen gösterin.

Bu haftalarda bol bol süt ve süt ürünleri tüketmeniz bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gereklidir. Gebelik döneminin 18. haftasında şikayetlerinizde azalma olacağını göreceksiniz. Ancak şikayetler yerini açlık hissine bırakacaktır. Gebeliğinizin bu evresinde yüksek kalorili yiyeceklerden uzak durmalısınız. Olması gerekenden daha hızlı kilo almanız mide şikayetlerini de beraberinde getirebilir. Yeni testler yaptırmanın da zamanı geldi. Hamileliğin 16. ve 20. hafta arasında üçlü test veya dörtlü test yapılmaktadır. Eğer bu testlerin sonucunda herhangi bir risk faktörü görülürse amniosentez (bebekten su alınması) yapılarak ileri bir tetkik aşamasına gidilir.

Gebeliğiniz boyunca spor yapmaktan vazgeçmeyin.

Gebeliğiniz boyunca spor yapmaktan vazgeçmeyin.

Çünkü hamilelikte spor yapmanın kan şekeri ve insülin, solunum ve dolaşım sistemine olumlu etkileri vardır. Bu yüzden doktorunuza da danışarak bir egzersiz programı oluşturun. Ayrıca ilk aylara göre mide bulantısı gibi bazı sorunlar aşıldığı için cinsel isteğinizde de önceki aylara göre bir artış olacaktır. Bu da doğal olarak eşinizle birlikte geçireceğiniz güzel zamanlarınızın artacağı anlamına gelmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Siz de deneyimlerinizi ve görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Hamilelikte 17. hafta için tıklayın.

Hamilelikte 19. hafta için tıklayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
27
15
5
4
3
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın