Görüş Bildir
Haberler
"Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?" Sorusuna Yanıt Olacak 13 Baharat ve Kullanım Alanları

"Hangi Baharat Hangi Yemekte Kullanılır?" Sorusuna Yanıt Olacak 13 Baharat ve Kullanım Alanları

Özlem Güler
26.12.2016 - 01:33

Yemeğin lezzetine lezzet katan küçük sırların başında tartışmasız baharatlar gelir. 

Hangi baharat hangi yemekte kullanılır pek çoğumuz biliyoruz. 

Peki ya bilmeyenler?

Tadına doyulmaz yemekler için baharatların dünyasına giriş yapıyoruz.

1. Bir tutamı ile lezzet şöleni yaratan: Biberiye!

Marketlerde de sık sık bulabileceğimiz biberiyeyi, evlerde de saksı içerisinde yetiştirebiliriz. Böylece hep elimizin altında olmuş olur. Patatesli yemeklere, sabah omletinize, çorbalarınıza, farklı soslara ve salataya bir kaç tutam biberiye ekleyerek lezzet bombaları yaratabiliriz.

2.

2.

3. Defne yaprağı deyince aklına sadece balık gelenler!

Hoş kokusu ile mutfaklarımızdan eksik etmememiz gereken defne yaprağı, defne ağacının kurutulmuş yapraklarından elde edilir. Sadece balık değil, makarnalar için hazırlanan soslar içinde, domatesli yemeklerde ve sebze yemeklerinde sık sık kullanılmaktadır.

4.

4.

5. Her türlü pasta böreğin baş tacı: Çörek Otu!

Hemen hemen her bölgede yetişen çörek otu, hamurlu yiyeceklerde daha sık kullanılır. Yumurta veya yoğurt ile hamurun üzeri bulanır ve ardından çörek otu serpilir. Çörek otu öğütülmüş olarak bal ya da yoğurt ile de tüketilmektedir.

6.

6.

7. Yemeğe o güzel kokuyu veren tek baharat: Kakule!

Asya ülkelerinde yetişen kakule, zencefiller familyasından bir bitkidir.  Şifalı özelliğinin yanında, yemeklerde ve tatlılarda aroma katması için de tercih edilir. Çay ve kahvede kullanılmasının yanı sıra bazı likör ve şuruplarda kullanılır. Hatta keklerde, baharatlı ekmeklerde de kullanılır.

8.

8.

9. Pesto deyince akla ile gelen: Fesleğen!

Sadece pesto sos yapımında değil, bir çok sosun yapımında fesleğeni rahatlıkla kullanabiliriz. Çorbalara ve salatalara hoş koku vermesi için ekleyebiliriz. Her türlü et yemeğine eklerken dikkat etmeniz gereken tek şey, pişerken değil ocaktan aldıktan sonra eklemek olacaktır.

10.

10.

11. Maydanozgillerden: Kişniş!

Yaprakları maydanozu andıran ve kurutulmuş meyvesi baharat olarak kullanılan bir bitkidir.Dolmalarda, Çerkez tavuğunda, İzmir köftelerinde, balık çorbalarında, enginar, kereviz, ve patlıcan yemeklerinde mayonez yapımında kullanılır.

12.

12.

13. Sadece tavuk baharatı olarak bildiğimiz: Köri!

Asya ülkelerinde çok sık kullanılan köri, ülkemizde özellikle tavuk yemeklerinde kullanılmaktadır. Tavuk yemeklerinin yanı sıra, özellikle baharat düşkünleri bu baharatı koyun, kuzu ve diğer et yemeklerinde hatta soslarda rahatlıkla kullanabilirler.

14.

14.

15. Fırından çıkan o nefis kokunun sahibi: Mahlep!

Acı bademi andıran ve toz halini kullandığımız mahlep, genelde keklere ve  çöreklere katılır. Kuru pastalara ve sütlü tatlıların lezzetine de lezzet katar.

16.

16.

17. Yemeğin hem rengini hem kokusunu değiştiren: Safran!

Safran, kendine özgü kokusu ve tadı olan soğanlı bir bitkidir. Safran çiçeğinden elde edilen ve yemeklerde kullandığımız bir baharat çeşididir. Bazı Balkan ülkelerinde ekmeğe katılır. Bazı yemeklere renk ve koku vermek için kullanılan safrandan zerde adı verilen tatlı da yapılır.

18.

18.

19. Tatlılardan, dolmalara her yemeğe yakışan: Yenibahar!

Sıcak bölgelerde yetişen bir bitkinin tohum şeklindeki küçük meyvesinden kurutularak elde edilir. Dolmalardan, sebze yemeklerine hatta balık buğulamalarına kadar bir çok yemekte sık sık kullanılır.

20.

20.

21. Zerdeçal mucizesi!

Zencefilgiller familyasından, boyuna yükselen ve çok yıllık bir bitkidir. Kışın soğuk algınlıklarında çaylarda kullanılır. Beşamel soslarından, kereviz salatalarına kadar lezzet katar. Makarna, hamur işleri ve pirinç pilavı da kullanıldığı yerlerdendir.

22.

22.

23. O sos, muskat olmadan olur mu?

Muskat, zeytin büyüklüğünde, üzerinde çizgiler bulunan bir ceviz türüdür. Hindistan cevizi meyvesiyle isim benzerliği dışında tamamen farklıdır. Patates yemeklerine özellikle pürelere çok yakışır. Beşamel sosunun olmazsa olmazıdır. Etli ve mantarlı yemeklere, hatta keklere çok yakışır.

24.

24.

25. Sebze pürelerine Hindistan Cevizi katmaya ne dersin?

Hindistan cevizi meyvesi, tropikal bölgelerde yetişen hurma cinsinden bir çeşit ağacın yemişidir. Kurutularak baharatı elde edilir. Patates ve sebze pürelerine çok yakışır. Beşamel gibi soslara farklı bir hava katar. Ayrıca hamur işleri ve tatlıların baş tacıdır.

26.

26.
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
85
29
6
5
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın