onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Haşimato Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Haşimato Hastaları Nasıl Beslenmelidir?

Müge Kakşi
20.09.2021 - 11:53

Son dönemlerde adını daha çok duymaya başladığımız Haşimato hastalığı vücuda zarar veren bakteri, virüs, parazit ve mikrop gibi zararlı maddelerin bağışıklık sistemi tarafından tiroit bezine yönlendirerek yok etmeye çalışması sonucu gelişen bir hastalıktır. Genellikle çok geç teşhis edilen Haşimato hastalığı dünyanın birçok yerinde görülen bir hastalık olmakla birlikte hipotiroidinin gibi birçok rahatsızlığın başlıca sebepleri arasında sayılabilir. Her hastalıkta olduğu gibi haşimato hastalığında da beslenme oldukça önemlidir. Peki haşimato hastaları nasıl beslenmelidir? Sorunun cevabı haberimizin detaylarında...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Triot bezinin vücudun kendi koruma mekanizmasını ve tiroit dokusunu bir yabancı olarak algılaması sonucunda haşimato hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bir tiroit hastalığı olan haşimato vücutta tiroit fazlalığına yol açmasının yanında ileriki zamanlarda vücutta tiroit hormonu yetmezliğine kadar yol açabilmektedir. 1912 yılında Akira Haşimato adlı bilim adamı tarafından tanımlanan hastalık adını da Japon bilim adamından almıştır. Zaman içerisinde tiroitlerin tahribiyetine ve zamanla tiroit yetmezliğine dönüşen hastalıkta teşhis ve doktor tedavisi çok önemlidir. Ayrıca doktor tedavisinin yanında beslenmeye de dikkat edilmelidir. İşte Haşimato hastalarının yemesi gereken yiyecekler...

HAŞİMATO HASTALARI NASIL BESLENMELİDİR?

Haşimato direkt olarak neden olduğu klinik bir bulgu olmasa da haşimatonun neden olduğu tiroit fazlalığı veya tiroit hormonu yetersizliği çeşitli belirtilere neden olarak kişinin hastaneye gitmesine neden olur. Hızlı bir şekilde doktor tedavisine başlanması gereken hastalıkta beslenmede önemlidir. Özel bir beslenme diyeti veya programı olmasa da bazı detaylara dikkat edilmeli ve sağlıklı beslenme düzenine geçilmelidir. Haşimato hastaları şu şekilde beslenebilir;

  • Haşimato hastaları sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve doğal, mevsimsel beslenmelidir.

  • İyot fazlalığının hastalığı tetiklediğine dair çalışmalar olmakla beraber bu çalışmalar henüz kesin değildir fakat yine de tuz tüketimine dikkat edilebilir. 

  • Selenyum tüketiminin hastalığı iyileştirebildiğine dair çalışmalar devam etmekte olup özellikle soğan ve sarımsak gibi selenyum içeren besinleri tüketerek hastalıkta yükselen antikorların azalmasına neden olabilirsiniz.

  • Selenyum açısından zengin olan serbest gezen tavuk yumurtası da beslenme düzeninin içerisine eklenebilir. 

  • Yine selenyum zengini olan ay çiçeği ve ceviz de selenyum hastaları tarafından tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

  • Ayrıca haşimato hastalığı dönemince glütensiz besinlerin tüketilmesi önerilmektedir.

  • Hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise hastalığın seyrinden dolayı alınan ilaçların aç karnına alınmasına özen gösterilmelidir. 

  • Ayrıca tiroit hormon ilacının emilimini bozabilecek besinler (kepekli, yoğurt ve süt gibi) ilaçlarla beraber tüketilmemeli ve tüketilmesi için araya uzun bir saat konulmalıdır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın