onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hastanelerde Muayene Süresi 5 Dakikaya Düşürüldü, Hekimler ve Vatandaşlar Sosyal Medyada İsyan Etti

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Hastanelerde Muayene Süresi 5 Dakikaya Düşürüldü, Hekimler ve Vatandaşlar Sosyal Medyada İsyan Etti

Ulaş
19.09.2021 - 23:43 Son Güncelleme: 20.09.2021 - 17:04

Sağlık Bakanlığı ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki randevu aralıklarını 5 dakikaya düşürdü. 

TTB, hastaya ayrılan beş dakikalık muayene süresinin hataları ve dolayısıyla da sağlıkta şiddet olaylarını arttıracağı kaygısı ile Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Öte yandan Twitter'dan da pek çok hekim, Sağlık Bakanlığı'na tepki gösterdi.

Detaylara beraber bakalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu aralığının beş dakikaya düşürülmesi ve hekimlerden günde 90’dan fazla hastayı muayene etmesinin istenmesi ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı’na bir yazı gönderdi.

“Tıbbi bilgiye, bilimsel kanıtlara aykırı bir şekilde çıkabilecek tıbbi uygulama hatalarından bu koşullarda meslektaşlarımızın sorumlu tutulamayacağını, ortaya çıkacak hatalardan doğrudan sağlık kurumları yöneticilerinin sorumlu sayılacağını belirtiriz” denilen yazıda randevu altyapısının bilimsel gereklere uygun hale getirmesi ile performans uygulamasının sonlandırılmasının birlikte ele alınması gerektiği vurgulandı.

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre, TTB Şiddet Çalışma Grubu üyesi Dr. Samet Mengüç “Sistem daha çok hasta bakmaya odaklı. O zaman da hekim-hasta ilişkisi yok oluyor. Hasta, ‘Doktor yüzüme bile bakmadı’ diyerek, tabi ki bilmediğinden, sistemi değil hekimi suçluyor. O an orada bir şiddet yaşanmasa da hastanın kafasında doktora karşı bir ön yargı oluşuyor, haliyle bunu çevresine yansıtıyor. Dolayısıyla bir sonraki karşılaşmada şiddet ihtimali artıyor. Tersinden bakalım: Hekim, kafasına göre muayene süresini uzatsın diyelim. Bu sefer de diğer hastalar kapıya vurmaya, ‘Hocam sıram geldi niye bekliyorum hala?’ demeye başlıyor. Nitelikli sağlık hizmeti sunmak ve almanın en önemli kuralı muayene sisteminin oturtulmasından geçer. Bu bile tek başına çözülse eminim şiddet büyük oranda yok olacaktır” ifadelerini kullandı.

MHRS'ye girenler 10 dakikalık aralıklarla randevu alabiliyor yalnız bir detayı atlamamak gerek.

MHRS'ye girenler 10 dakikalık aralıklarla randevu alabiliyor yalnız bir detayı atlamamak gerek.

Sistem, hastanın randevusuna gelmeme ihtimalini de hesaba katarak aynı saate 2 randevu da verebiliyor.

Twitter'da hem hekimler hem de diğer sosyal medya kullanıcıları tarafından tepki geldi...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki ideal muayene süresi ne kadar olmalı?

Peki ideal muayene süresi ne kadar olmalı?

Dünya Tabipleri Birliği ve Türk Tabipleri Birliği tarafından sağlık hizmetinin nitelikli sunumu ve iyi hekimlik için, hasta başına ayrılması gereken sürenin en az 20 dakika olması gerektiği belirtilmektedir. Avrupa Birliği ülkelerinde de, hasta başına 20 dakika ayrılması kuralına uyulmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
176
88
46
14
9
4
3
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Beş dakika çok bile... .... Kapıdan doktora el sallayalım... ..... Doktor kullanacağımız ilaçları mesaj atsın.... ..... 🤪😡🤪

pazartesi

Ya nah çekenler olursa? Asfhjl

Atakan Çavdar

Merak ediyorum devlet hastaneleri neden var ? Kimler devlet hastanelerinden faydalanabilirler ? Benim bildiğim devlet hastaneleri halk kullansın diye var ama... Devamını Gör

Ukela

Haklısın ama biraz doktorlarında kabahati var , Covid'den önce süreler makuldü , virüs ortaya çıktığından beri doktorlar devamlı mazeret iznine çıkıyor , ayl... Devamını Gör

oğuz güneş

Hindistan'dan hallice