onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Havalar Soğudu Salgın Dönemi Başladı! Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Havalar Soğudu Salgın Dönemi Başladı! Soğuk Algınlığı Nasıl Geçer?

Don't mind me
09.10.2018 - 09:01

Sonbaharın iyice etkisini göstermesiyle soğuk algınlığı ya da nezle, yediden yetmişe herkesin derdi haline gelmeye başladı. Sürekli insanlarla temas halinde olunan işlerde çalışanların, öğrencilerin, ofis çalışanlarının kaçınılmazı olan bu bulaşıcı hastalık nedir ne değildir, korunmak için neler yapılmalı, soğuk algınlığı nasıl geçer sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Soğuk algınlığının en belirgin semptomlarından bazıları burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve öksürüktür.

Vakaların %40'ında boğaz ağrısı, %50'sinde öksürük ve kas ağrısı görülür. Öksürük grip kaynaklı öksürüğe göre daha hafiftir. Ateş ise genellikle çocuklarda yaygındır, yetişkinlerde görülen ateş gribin habercisidir.

Semptomların sebebi, virüslerin dokuları tahrip etmesi değil bağışıklık sisteminin enfeksiyona verdiği tepkidir.

Ancak bu semptomlardan bazıları soğuk algınlığının değil, gribin habercisi olabilir. Bu nedenle baş ağrısı ve ateş kalıcı bir hale gelmişse, sıkça öksürüyorsanız grip olmuş olabilirsiniz.

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki farkları anlatan aşağıdaki başlığa da bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

Soğuk algınlığı üst solunum sisteminde oluşarak kolay şekilde yayılan viral bir hastalıktır. Pek çok virüs bu hastalığa sebep olabilir, koronavirüsler ya da rhinovirusler başlıcalarıdır.

Soğuk algınlığı virüsü taşıyan insanlardan tarafından ya da objelerden hava yoluyla bulaşır. Yani gündelik bakım ve elleri yıkamak hastalıktan korunmamızı sağlar.

Çocuklara dikkat! Yetişkinler yılda ortalama 2-4 defa soğuk algınlığına yakalanırken çocuklarda bu yılda 6-8 civarında.

Yaşıtlarıyla okulda sık sık bir arada ve temasta olan çocuklar bulaşıcı olan bu hastalığa çok sık yakalanıyor, ayrıca bağışıklık sisteminin daha zayıf olması ve daha çok eşya ile temas halinde olmaları da büyük etkenler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Soğuk algınlığı genellikle halsizlik, üşüme, hapşırma ve baş ağrısı ile başlar, iki ya da daha fazla gün sonra burun akıntısı ve öksürük gibi diğer semptomlar belirir. Semptomlar tipik olarak enfeksiyon başladıktan iki ila üç gün sonra en kötü hallerine ulaşır.

Semptomlar çoğu zaman yedi ila on gün arasında geçse de üç haftaya kadar da sürebilir. Çocukların dahil olduğu vakaların %35-40’ında öksürük on günden fazla sürer. Çocukların dahil olduğu vakaların %10’unda ise 25 günden fazla sürmektedir.

Peki soğuk algınlığı nasıl geçer?

Nezleye sebep olan etkeni direkt olarak hedef alan, tıbben kanıtlanmış ve kabul edilmiş hiçbir ilaç olmadığından, nezlenin tedavisi semptomlara yöneliktir. Bol sıvı tüketimi ve istirahat önerilir.

Yıllardır halk arasında alınan antibiyotiklerin soğuk algınlığına karşı bir etkisi yok. Antibiyotiklerin virüs enfeksiyonlarına karşı ve bu sebepten dolayı soğuk algınlığına karşı bir etkileri yoktur.

Antibiyotikler bakterilere karşı etkili olan ilaçlardır. Virüs enfeksiyonlarında ve dolayısıyla soğuk algınlığı ya da nezlede hiçbir etkileri yoktur. Nezleyi antibiyotikle tedavi etmeye çalışmak ters tepebilir zira ilaca dirençli bakterilerin türemesine neden olabilir.

Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Hastalık durumlarında ilk adresinizin dokturunuz olması gerektiğini unutmayın.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
2
2
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın