onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hayata Geçirdikleri Önemli Projeler Sayesinde Teknoloji Dünyasını Değiştiren 9 Kadın

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Hayata Geçirdikleri Önemli Projeler Sayesinde Teknoloji Dünyasını Değiştiren 9 Kadın

Laurie Strode
21.07.2021 - 13:00

Bugün teknoloji ve internet dünyasının orta yerinde kavrulup duruyoruz. Hayatımızı müthiş kolaylaştıran, hayatlarımızın her alanına nüfuz etmiş olan teknoloji ve internet dünyası günümüze kadar -tabii ki her bilim alanında olduğu gibi- büyük devrimlerle geldi. Teknolojinin bugün gelmiş olduğu noktada onlarca kadının başarısı saklı. Bilgisayar, internet ve teknoloji alanında birçok önemli buluşa öncülük etmiş bu kadınlardan 'iyi ki varlar' dediğimiz dokuz bilim insanını derledik. 

İşte hayata geçirdikleri önemli projeler sayesinde teknoloji dünyasını değiştiren 9 kadın!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Ada Lovelace

1. Ada Lovelace

1815 doğumlu İngiliz Ada Lovelace, dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul edilmektedir. 37 yıllık ömrüne önemli çalışmalar sığdıran Ada Lovelace, annesinin de desteğiyle genç yaşlarında matematiğe ve mantığa yöneldi. Döneminin önemli bilim insanlarından eğitim almış ve sürekli olrak kendini geliştirmiş olan Lovelace İtalyan Ordusu’nun mühendisi olan Luigi Menabrea’nın motor üzerine yazdığı makalesini çevirmiş, üstelik bu çeviriyi kendisine ait ayrıntılı notlarla pekiştirmiştir. Bilgisayar programcılığı ve yazılım tarihinde çok önemli bir yere sahip olan bu notlar, bilgisayarın yapabilmesi için tasarlanan ilk algoritma olarak düşünülüyor.

Daha birçok önemli çalışmaya da imzasını atan Ada Lovelace’ı tanıtmak amacıyla 2009 yılından beri her Ekim ayının ikinci Salı günü “Ada Lovelace Günü' olarak kutlanıyor.

2. Hedy Lamarr

2. Hedy Lamarr

Listenin en dikkat çekici isimlerinden biri olan Hedy Lamarr, 1914 Avusturya doğumlu. 1930'ların önde gelen aktrislerinden Lamarr, oyunculuğunun yanı sıra başarılı bir matematikçi ve mühendisti. Bugün yaygın olarak kullandığımız GPS, Bluetooth ve Wi-Fi teknolojisinin geliştirilmesinde ilk en önemli buluşu yapan bir dâhi kendisi. Aynı zamanda kendi döneminde önemsenmemiş frekans veri aktarımı alanındaki çalışması kendisinden yıllar sonra geliştirilecek olan cep telefonu ve internet gibi teknolojilerde kullanılan çok önemli bir adımdı.

3. Grace Hopper

3. Grace Hopper

1906 - 1992 yılları arasında bir yaşam süren Grace Hopper, önemli bir matematikçi ve ABD donanmasında rütbeli askerdi. 1949 yılında dünyanın ilk ticari bilgisayarı olan UNIVAC I’i geliştiren takımda çalışmaya başlayan Hopper, 'Harvard Mark I' bilgisayarının ilk programcısı oldu. Aynı zamanda FORTRAN ve COBOL gibi ilk modern programlama dillerinin standartlarının geliştirilmesine öncülük etti.

4. Frances Elizabeth Allen

4. Frances Elizabeth Allen

1932 doğumlu bilim insanı Frances E. Allen'ı geçtiğimiz yıl kaybettik. Turing Ödülünü kazanan ilk kadın olan Allen, aynı zamanda 1989'da IBM teknoloji şirketinin ilk kadın bilimsel araştırma bursiyeri oldu. Bilgisayar sisteminde bulunan derleyici (compiler) mekanizmalar üzerindeki çalışmalarıyla tanınan Allen, Ulusal Güvenlik Ajansı'nın önemli projelerinde kod kırma ve programlamalar üzerinde çalıştı.

5. Radia Perlman

5. Radia Perlman

1951 doğumlu Amerikalı bilgisayar programcısı ve ağ mühendisi Radia Perlman, 'İnternet'in Annesi' olarak tanınıyor. Günümüzde kullandığımız internetin temellerini atan bir bilim insanı olan Perlman, farklı ağlar arasında köprü kuran ve farklı sunuculardan bağlananların iletişim kurabilmesini sağlayan  protokol STP’yi tasarlamış, şu anda milyarlarca insanın gözyaşlarının mutluluktan pıt pıt dökmesine neden olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Elizabeth Feinler

6. Elizabeth Feinler

1931 doğumlu bilim insanı Elizabeth Feinler, modern internet dönemine imzasını atan önemli isimlerden biri. Network Information Center'daki yöneticilik görevi süresince internet adresleri, uzantıları, url'leri ve dns'lerin geliştirilmesinde öncülük eden bilim insanlarından biriydi.

7. Anita Borg

7. Anita Borg

1949 - 2003 yılları arasında bir yaşam sürmüş olan Anita Borg, Amerikalı bir bilim insanı ve bilgisayar bilimcisiydi. Bilim insanı olma sıfatının yanı sıra Borg, hayatı boyunca kadınların bilişim ve teknoloji alanında aktif olmalarına öncülük eden birçok girişimde bulunmuş isimlerden biriydi. Yüksek hızlı bellek sistemlerini analiz etmek ve tasarlamak için tam adres izleri üreten bir yöntem geliştiren ve patentini alan Borg, e-posta iletişimi konusunda sürekli genişleyen Systers posta listesini çalıştırma deneyimi oluşturdu. Bunun yanı sıra sanal topluluklarda iletişim için bir e-posta ve Web tabanlı sistem olan MECCA'yı geliştirdi.

8. Margaret Hamilton

8. Margaret Hamilton

1936 doğumlu Margaret Hamilton, 'yazılım mühendisliği' terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul ediliyor. Genç yaşında MIT'de programcı olarak çalışmaya başlayan sonrasında NASA'nın Apollo Uzay Projesi için uçuş yazılımı geliştiren ekibin başına geçen Hamilton, biligsayarlardaki sistem belirleyebilmek ve olası bir bilgisayar çökmesi durumunda tüm verileri kurtarabilmek için bir yazılım geliştirdi. Bugün onun bu muhteşem buluşu sayesinde insanlık Ay'a başarılı bir şekilde insan gönderdi.

9. Karen Spärck Jones

9. Karen Spärck Jones

1935 - 2007 yılları arasında yaşamış olan İngiliz bilim insanı Karen Spärck Jones, arama motorlarının temelleri atan bir bilgisayar bilimcisiydi. Yaptığı çalışmayla bugün hayatımızda çok çok önemli bir yeri olan bir sistemi geliştirmiş olan Jones, kısacası yapay zekanın da temelini oluşturan ve bugün Doğal Dil İşleme (NLP) dediğimiz sistemi geliştirerek bilgisayarların ve dijital sistemlerin kodlardan ibaret olmadığını ortaya atmıştı. Kodları ve dilbilimi bir araya getirerek bu sistemlerin kullandığımız dilleri algılamasını sağlayarak günümüzde arama motorlarının bu algoritmayı takip ederek ortaya çıkmasına öncülük etmiş oldu.

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo’da!

Herkes için daha akıllı teknolojiler Lenovo’da!

Lenovo, onsuz olmuyo…

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
10
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın