onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
HDL Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

HDL Kolesterol Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

Elif Ateş
01.11.2021 - 09:30

Kolesterol, insan vücudunda tüm hücrelerde bulunan yağ türü bir maddedir. Kan dolaşımında bulunan kolesterolün yaklaşık %75'i hücreler tarafından üretilirken, geri kalanı ise yiyeceklerden karşılanır. Sağlıklı doku oluşumunda ve bazı hormonların sentezlenmesinde de kolesterol oldukça önemlidir. Ancak kolesterol, suda çözünmediği için kana kendiliğinden karışamaz ve bazı maddeler üretilir. Bu maddeler, karaciğer tarafından meydana getirilerek kan dolaşımına taşınır. Kolesterolü taşıyan maddeler, düşük yoğunluklu olan LDL ve yüksek yoğunluklu olan HDL olmak üzere ikiye ayrılır. Peki HDL kolesterol nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kolesterolün, kan dolaşımında yüksek miktarda bulunması damarlarda olumsuz durumlara yol açar. Bundan dolayı HDL, kolesterolü kandan uzaklaştırdığı için iyi kolesterol olarak tanımlanır. Eğer damarlarda gerekenden fazla kolesterol birikirse, kolesterol molekülü atar ve damar çeperinde başka bir madde ile birleşir. Bununla birlikte halk arasında damar sertliği olarak da bilinen aterosklerotik plak oluşur. Bu plaklar ise damarların esnekliğine zarar vererek damarları daraltır. Kolesterolün birikmesi sonucunda ise damarlardan organlara beslenme gerçekleşemez ve kalp, beyin gibi organlar zarar görür. Dünyada en yaygın ölüm sebeplerinin başında kolesterolün neden olduğu kalp damar hastalıkları gelir. Hastalıkların tanısı için HDL kolesterolü tek başına değerlendirilmemelidir. Bundan dolayı LDL, total kolesterol de HDL ile birlikte ele alınmalıdır. İnsan sağlığı için oldukça önemli olan HDL kolesterol ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

HDL Kolesterol Nedir?

HDL Kolesterol Nedir?

İyi kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterol, fosfolipid, yağ, protein gibi birçok madden oluşmaktadır. Dokularda bulunan kolesterolü toplayıp dışarı atarak, damarlarda kolesterolün birikmesini engeller. Aynı zamanda vücuttaki proteinlerin üretiminden ve D vitaminin sentezlenmesinden sorumludur.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Sağlıklı bir insanda HDL değerlerinin yüksek olması beklenir. Kanda önemli bir madde olan lipoproteinler, kolesterolü dolaşım yollarıyla karaciğere taşınmasında görevlidir. Bundan dolayı HDL değerlerinin yüksek çıkması, vücutta fazla bulunan lipoprotein varlığının bir göstergesidir.

Ancak düşük HDL değerleri, kolesterolün kandan tam olarak temizlenmediği anlamına gelir. Bu durum damarlarda plak oluşumuna ve damar sertliğine yol açabilmektedir. Eğer HDL kolesterolü düşük ise LDL kolesterolü yüksek çıkar. Ayrıca göğüs ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, nefes darlığı gibi belirtiler de görülür. HDL kolesterolün düşük çıkmasına yol açan etkenler ise şunlardır:

  • Sigara

  • Diyabet

  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları

  • Pankreas iltihabı

  • Tiroid bezinin yetersiz çalışması

  • Fazla kilolar

  • Omega 3 eksikliği

  • Hareketsiz yaşam tarzı

  • Yanlış beslenme alışkanlığı

  • Hipertansiyon

  • Ailesel Hiperlipidemi

  • Yaşlanma

Değerleri Kaç Olmalıdır?

Değerleri Kaç Olmalıdır?

HDL değerleri cinsiyetlere göre farklılık gösterebilmektedir. Kadınlarda 55 mg/dl, erkeklerde ise  45 mg/dl üzerinde olması beklenir. Kişinin kalp damar hastalıkları ile ilgili herhangi bir şikayet olmasa bile 20 yaşından itibaren her 5 yılda 1 kontrol ettirilmelidir. Normalde 20 yaş altındaki ergenlere ve çocuklara ölçüm gerekmez. Ancak ailesinde kalp ve şeker hastalığı; kendisinde de aşırı kilo durumu var ise mutlaka kolesterol değerlerine bakılmalıdır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın