Hemen Hemen Herkesin Sürekli Yaptığı 14 Banyo ve Tuvalet Hatası
Banyo, evde en sık kullandığımız alanların başında geliyor. Banyo ve mutfakta yaptıklarımız doğrudan sağlığımızı etkileyen davranışlar olduğu için, orada yaptığımız hataların sonuçları büyük olabilir. Bu nedenle alışılan bazı yanlış rutinlerin dışına çıkmaya çalışmak gerekiyor. İşte banyo ve tuvalette yaptığımız yanlışlar.
1. Sifonu klozet kapağı açıkken çekmek.
2. Elleri olması gerekenden kısa sürede yıkamak.
3. Aynı yüz havlusunu defalarca kullanmak.
Pek çok uzman kağıt havluyu önerse de, klasik havlunun yerini tutmadığını düşünen insan sayısı çok fazla. Ancak bu havlular kıs sürede bir bakteri yuvasına dönüşebiliyor. Havlunuzu sadece siz kullanır ve en fazla bir hafta dolmadan değiştirirseniz, klasik havlu kullanmanın bir sakıncası yok.
4. Saçları çok sık yıkamak.
Bu da doğruyu uygulamanın zor olduğu bir alışkanlık. Günümüzde pek çok insan saçlarını her gün ya da iki günde bir şampuanla yıkıyor. Bu oldukça yanlış çünkü şampuanlar saçı koruyan doğal yağları kurutup saçları savunmasız bırakıyor. Ayrıca yağlanma yüzünden şampuanlarken daha fazla yağlanmasına sebep oluyorsunuz. Seyrek yıkamaya alışmak için en azından her gün duş alsanız bile saçlarınızı şampuanlamadan çıkabilirsiniz.
5. Kulakları pamuklu çubukla temizlemek.
Duş sonrası rutinlerden biri olan kulak temizlemenin pamuklu çubukla yapılması, kirleri daha da geriye iterek problemi artırmaktan başka işe yaramıyor. Kulakları parmağınızı sıcak suya batırılmış ince bir havlu geçirip temizleyebilirsiniz.
6. Kişisel eşyaları klozetin yakınlarına koymak.
Diş fırçanız başta olmak üzere hiçbir direkt temas ettiğiniz eşyayı klozet yakınına koymamalısınız. Çünkü sifon çekildiğinde tuvaletten çıkan bakteriler eşyalarınıza yapışıyor. Saç fırçanızda, makyaj ürünlerinizde tuvalet kalıntıları istemezsiniz. Harvard Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre bu tür eşyalar klozetten en az 6 adım uzaklıkla olmalı.
7. Aynı banyo lifini çok uzun süre kullanmak.
Banyo lifleri, süngerler ve fırçalar sürekli ıslandıkları ve vücutla temas ettikleri için bakterilerin hızla üremesi için ideal ortamlar. Doğal lif ve süngerlerin dört, sentetik olanların sekiz haftada bir değiştirilmesi öneriliyor. Fırçaların kullanım süresi ise 3 ay. Bu süreyi biraz uzatmak için her banyo sonrası lifleri yıkayıp kurutabilirsiniz.
8. Duş perdesinin boy ve eninin küvete uygun olmaması.
Olması gerekenden uzun ve geniş bir duş perdesinin su sıçratmama konusunda daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak olması gerekenden uzun veya geniş bir duş perdesinin araları küf, mantar ve rutubet için ideal ortamlardır. Duş perdesini açıldığında dümdüz duracak şekilde kesebilirsiniz. Duş sonrası duş perdesini buruşuk bırakmak yerine iyice açarak kurumaya bırakmalısınız.
9. Tuvalete çıplak ayakla girmek.
Tuvaletteki en pis yerin klozetin içi olduğunu düşünürüz. Ancak yapılan çalışmalara göre tuvalet zemininde klozete oranla çok daha fazla bakteri bulunuyor (her karo başına 200 milyon). Terlik giymek için yeterli bir sebep.
10. Tüm banyoyu tek bir süngerle temizlemek.
Banyoyu nasılsa steril temizleyiciler kullanılıyor diye tek bir süngerle temizlemek büyük hata. Lavabodaki bakterileri aynaya, yerdekileri küvete taşımak temizliğinize pek yardımcı olmayacaktır. Tuvalet, lavabo, küvet ve yer silme süngerleri birbirinden faklı olmalı.
11. Temizlikte zehirli kimyasallar kullanmak.
Daha temiz hissettiriyor olsa da zehirli kimyasallar sağlığınız için çok zararlı. Banyoda kullandığınız temizlik malzemelerini asla birbiriyle karıştırmamalı ve doğal alternatiflere yönelmelisiniz. Limon, tuz, karbonat ve sirkenin ne kadar işe yaradığını görünce inanamayacaksınız.
12. Tuvalete koltuğa oturur gibi oturmak.
Tuvaletinizi sağlıklı bir şekilde yapmak için klozete oturmak değil, çömelmek gerekiyor. Alaturka tuvalet olarak bilinen ve günümüzde hala Japonya'da kullanılan tuvalet şekli en sağlıklısı. Artık evlerde klozet olduğu için çömelme hareketini alçak bir sehpa ile klozete de uyarlayabilirsiniz.
13. Taharet musluğu kullanmadan tuvaletten çıkmak.
Elbette bu durum bizim için geçerli değil, ancak ülkemizde de her geçen gün taharet musluğu kullanım oranı düşüyor. Dünyada ise bu musluk pek yaygın olmadığı halde ıslak temizliğin önemi artıyor. Genital bölge sağlığı için her tuvalet sonrası suyla temizlenme şart.
14. Duştayken suyu sürekli açık tutmak.
Bunu yapan çok kişi var. Dünyanın temiz su kaynaklarını tüketmek ve su faturasını şişirmenin yanı sıra suyu sürekli açık tutmak verimli şekilde yıkanmanıza da engel olur. Tıpkı el yıkama gibi, saç ve vücudunuzda da köpüğün bir süre kalması hijyenik açıdan faydalıdır. Suyu sadece durulama sırasında açmalısınız.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
#4 "Şampuanlar saçı koruyan doğal yağları kurutup saçları savunmasız bırakıyor. Ayrıca yağlanma yüzünden şampuanlarken daha fazla yağlanmasına sebep oluyorsu... Devamını Gör
doğal yağları kuruttuğu için saç tepki olarak daha fazla yağlandırıyor olabilir
#4 Sulli <333
#1 i evde yapsak bile umumi tuvaletlerde yapmak zor. Bazı yerlerde klozetlerin kapağı bile yok.