Hepimizin Beyaz Sandığı Heykeller Aslında Geçmişte Capcanlı ve Renkliydi!
Hepimizin Beyaz Sandığı Heykeller Aslında Geçmişte Capcanlı ve Renkliydi!
Antik dönemler aslında sandığımızdan çok daha renkliydi! Bembeyaz barok bir havaya sahip olduğunu düşündüğümüz heykeller aslında cıvıl cıvıl renklere sahipti. Gelin heykellerin renginin arkasındaki gerçeği öğrenelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Antik dünyayı düşündüğünüzde aklınıza muhtemelen birçok insan gibi öncelikle heybetli ve bembeyaz olan güzel heykeller geliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak sanılanın aksine aslında antik yapılar ve heykeller aslında oldukça renklilerdi.
Hatta öyle ki heykellerin renklendirmesine verilen özel bir terim bile var. Polikrom, mimari öğeleri ve heykelleri çeşitli renklerde dekore etmeye verilen isimdir.
Roma'nın düşüşünden sonra heykeller açık havada yıllarca gömülü bir şekilde kaldılar.
Geleneksel olarak antik çağ heykelleri beyaz mermer veya bronz olarak düşünüldü ve bu nedenle renksiz olarak kabul edildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Pliny the Elder adlı antik Roma yazarı heykellerin gerçekçi bir şekilde boyandığını ve renklerin heykellerin detaylarını vurgulamak için kullanıldığını belirtmişti.
Heykellerde kalan renk izleri ise daha yeni arkeolojik kazılarda ve keşiflerde ortaya çıkmıştır.
Bu bulgulara dayanarak bugün birçok müzede sergilenen antik heykellerin orijinal olarak renkli olduğu ve zaman içinde renklerini kaybettikleri düşünülmektedir.
Antik çağdaki renkli heykeller sanatın ve kültürel ifadenin zenginliğini ve çeşitliliğini vurgulamaktaydı. Bu heykellerin renklerinin keşfedilmesi ve restorasyonu, antik dünyanın sanatsal mirasının takdir edilmesine yardımcı oluyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Ne yalan söyleyeyim bende beyaz sanıyordum 😬