Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her 5 Gençten 1'i İşsiz

Her 5 Gençten 1'i İşsiz

ATKN
05.12.2015 - 18:35 Son Güncelleme: 05.12.2015 - 21:33

Genç ve eğitimli nüfusta işsizliğin artışı dikkat çekici boyuta ulaştı. Her 5 gençten biri işsiz. Türkiye İstatistik Kurumu'nun son açıkladığı Ağustos verilerine göre, genel işsizlik yüzde 10,1 iken, üniversite mezunlarında bu oran 12,1. Genç işsizlik ise yüzde 18,3. Türkiye İş Kurumu'na göre üniversite mezunu olup iş arayanların sayısı 355 bine ulaştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Zaman'dan İsa Yazar, Kübra Engin ve Şakir Tanrıver'in haberine göre Türkiye'nin kronik meselelerinin başında işsizlik geliyor. 3 milyon bandında açıklanan işsiz sayısı, TÜİK'in verilerine göre aslında 5,5 milyona yaklaşmış durumda. 2015 başında 3 milyon 8 bin olan işsiz sayısı, Haziran döneminde 3 milyon 105 bine yükseldi. Büyümenin 3,8 olduğu ikinci çeyrekte işsizlikte artış daha hızlı oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 932 binden 3 milyon 105 bine çıktı. Bu veriler, ekonomideki büyümenin istihdam oluşturamadığını gösteriyor. İşsizler ordusunda dramatik artışın yaşandığı alan ise genç ve üniversiteli işsizler ordusu. Yine TÜİK ve İşkur verilerine göre üniversite mezunu olup iş arayanların sayısı 355 bin, önlisans mezunu iş arayanların sayısı ise 315 bin. Lise ve dengi okul mezunu olan kayıtlı işsiz rakamı da 871 bin.

Eğitimlilerde işsizlik oranı daha yüksek

Eğitimlilerde işsizlik oranı daha yüksek

Gelişmiş ülkelerde istihdamla eğitim ters orantılıyken Türkiye'de doğru orantılı. Pek çok ülkede eğitim arttıkça işsizlik azalıyor, Türkiye'de ise eğitim seviyesi arttıkça işsizlik de artıyor. Üniversite mezunları arasında işsizlik hızla yükselirken, eğitimli olmak, istihdam için önemli bir avantaj sunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İş Kurumu (İşkur) verileri incelendiğinde işsizliğin eğitimli nüfusta giderek büyüyen bir sorun olduğu görülüyor. Yıllara göre kıyaslandığında da eğitimli nüfusta işsizlik hep yüksek seyrediyor. 2010 yılı Ağustos'unda yükseköğrenim mezunları arasında işsizlik 12,9 iken bu rakam 2011 yılının aynı döneminde yüzde 12 olarak, 2012'de yüzde 11,6, 2013'te 12,5 olarak gerçekleşti. 2014 ise 12,8 oldu. Bu yıl ise 12,1 olarak gerçekleşti.

Hükümet programında uyarı

Hükümet programında uyarı
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

2015 hükümet programında yer alan TÜİK verilerine göre, son 3 yılda genç işsizlikte artış yaşanıyor. 2012'de yüzde 15,8 olan genç işsizlik, geçen yıl yüzde 17,1'e çıktı. Bu sene ise ağustos itibarıyla 18,3'lük rakam dikkat çekti. Ekonomik krizler ve antidemokratik ve hukuk dışı uygulamalarla içe kapalı bir ülke haline gelmemiz, istihdamdaki sıkıntının daha da büyüyeceğine işaret ediyor. AK Parti hükümet programında da genç işsizliğin Türkiye'nin temel sorunlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, “Gençlerin işgücüne katılımının düşüklüğü, eğitimden işgücü piyasasına geçişte yaşadığı sıkıntılar, işsizlik oranlarının yüksek olması ve temel becerilerindeki eksiklik önemini korumaktadır. Gençlerde hem genel işsizlik hem de tarım dışı işsizlik oranı, yetişkinlerdeki işsizlik oranının yaklaşık iki katıdır. Ayrıca genç nüfus içinde kadınların işgücüne katılım ve istihdam oranları erkeklerinkine nispetle düşüktür.” deniliyor. Ancak bu alanda iyileşme görülmüyor.

Atanamayan öğretmen sayısı sürekli artıyor

Atanamayan öğretmen sayısı sürekli artıyor

Atanamayan öğretmenler, her geçen gün büyüyen bir başka sorun. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken, işsiz öğretmen ordusuna her yıl binlerce yeni mezun ekleniyor. Atanamayan öğretmenlerin bir bölümü, geçimlerini sağlayabilmek için ders ücreti karşılığı çalışıyor. Bir ay boyunca derse giren bu öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin üçte biri kadar maaş alabiliyor. Aynı okulda çalışan meslektaşlarına göre çok düşük ücret almaları, okuldaki çalışma ortamını olumsuz etkiliyor. Ders ücretiyle geçinmeleri mümkün olmadığı için ekonomik sıkıntı yaşıyorlar. Ayrıca geçici öğretmen gözüyle bakılan bu kişiler, öğrenci üzerinde etkili olamıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
103
21
18
9
6
4
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam