onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Her Katında Lezzet Patlaması Yaratan Bir Klasik: Baklava Tarifi

etiket Her Katında Lezzet Patlaması Yaratan Bir Klasik: Baklava Tarifi

user
11.04.2017 - 14:11

Ülkemizin nadide lezzetlerinden, dünya çapında göğsümüzü kabartan gururumuz baklava.. Değişik yörelerde, değişik usullerle yapılsa da her biri birbirinden lezzetli, her biri adeta bir sanat eseri. Eee, 'Mutfak Sanatı' diye boşuna demiyorlar. Bu sanatın en nadide parçası da hiç şüphesiz ev baklavası. Evlerde binbir emekle yapılan baklava, meşhur tatlıcıların çeşit çeşit alet edevatla seri olarak her gün imal ettikleri tepsi tepsi baklavadan çok daha değerli. Kesinlikle büyük maharet ve sabır gerektirir evde baklava yapmak ve her babayiğidin harcı değil. Baklava yufkası yapmak herhangi bir poğaça hamuru yapmaktan farklı değil, mesele o hamuru oklavayla tül inceliğinde açmak. Sırf bu yüzden, internette ev baklavası tarifi arayanları cesaretlerinden ötürü baştan kutlamak, teşvik etmek gerek.

Baklava için malzemeler


  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı süt

  • 1 su bardağı sıvı yağ

  • 1 adet kabartma tozu

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • yarım çay kaşığı tuz

  • 6 su bardağı un (azar azar ekleyeceksiniz, biraz eksik biraz fazla olabilir )

  • Ceviz, fındık, fıstık vs. iç malzemesi

  • Nişasta, baklava yufkalarını açmak için tezgaha ve yapışmamaları için aralarına serpilecek

  • 500 gr. tereyağı erit-soğut (evet, biraz fazla ama baklava yapıyoruz, olacak o kadar)

Pastanelere taş çıkarak baklava tarifi

Rahat çalışabileceğiniz, geniş bir kapta 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ ve 3 yumurtayı karıştırın. Üzerine 1 yemek kaşığı sirke, kabartma tozu ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Buraya kadar olan karıştırma işi için bir çatal kullanabilirsiniz. Yumurta çırpılmış, kabartma tozu da iyice ezilmiş olur böylece. Süt, yağ, yumurta, sirke, tuz ve kabartma tozu iyice karıştıktan sonra un eklemeye ve yoğurmaya başlıyoruz. İşte az önce söz ettiğimiz sabır, burada başlıyor. Unu azar azar eklemeli, sabırla yoğurmaya devam etmeli ve ne kadar iyi yoğurursanız o kadar iyi bir hamur elde edeceğinizi bilmelisiniz. Hamur cıvık olursa un, fazla sert olursa süt ya da su ekleyebilirsiniz. Hedefiniz, orta yumuşaklıkta bir hamur elde etmektir ki bu da bildiğiniz kulak memesi kıvamı.
Yoğurma işleminden sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yarım saat dinlendirin. Bezin nemli olması, hamurun kurumasını önlemek için. Hamur dinlenirken boş durmayın, baklavanın içini hazırlayın. Ceviz ya da fındık, fıstık ne koyacaksanız, çok fazla inceltmeden çekin. Dönelim yine hamurumuza; 30 eşit parçaya ayıralım, hemen hemen 1 iri yumurta büyüklüğünde yani. Baklava hamuru hazır. Gördüğünüz gibi, buraya kadar hiç bir zorluk yok.

Asıl mücadele şimdi başlıyor!

Mutfak masasının üstünü boşaltın, geniş bir alana ihtiyacınız var. Masaya bolca nişasta serpin. 30 hamur parçasından en bahtsız olanını masaya koyun ve elinizle bastırarak hafifçe açın. Üzerine de nişasta serperek oklava ya da daha kolay olacağını düşünüyorsanız merdaneyle, hamuru bir tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Oklavanın hamura yapışmaması ve rahatça dönmesini sağlamak için altını ve üstünü nişastalamaktan çekinmeyin. Açma işlemini hamurun önünü arkasını çevirmeden, hep aynı yüzüne uygulayın. Ama hamuru kendi etrafında döndürmek serbest. Unutmayın sırada daha 29 parça var. Kısaca anlatmak gerekirse, her birini tatlı tabağı büyüklüğünde açtığımız 10'ar yufkayı, aralarına nişasta serperek üst üste koyacağız. Böylece 3 adet 10'lu hamur grubumuzun olacak.



Şimdi önünüzde, açarak tepsi boyutuna getirmeniz gereken 3 yuvarlak var. Yine üstüne bolca nişasta serperek, kendi etrafında çevirerek her birini açıyor, inceltiyorsunuz.
Sona yaklaşıyoruz, az kaldı. Fırın tepsisini tereyağıyla yağlayın. 10 katlı 3 yufkadan birini tepsiye yerleştirin. Fırçayla tereyağı sürün, iç malzemesinin yarısını bu kata serpiştirin. Diğer yufkayı bunun üzerine alıp yağlayın ve kalan içi de buraya serpiştirin. Son kat yufkayı da tepsiye yayın. Bundan sonrası çocuk oyuncağı. Fırını yakıverin bu arada; 180 derece.
Baklavanızı (evet, artık ona baklava diyebiliriz) fırına vermeden önce üzerine erimiş tereyağının yarısını gezdirin, bir fırçayla yayın. İstediğiniz şekilde dilimleyin. Kalan tereyağını da döküp yaydıktan sonra, verin tepsiyi fırına. Nar gibi kızarana kadar pişecek.

Sıra geldi şerbeti hazırlamaya


  • 4 bardak şeker

  • 5 bardak su

  • Birkaç damla limon suyu gerekiyor bunun için.


Su ve şekeri birlikte karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın ateşini kısın ve birkaç damla limon suyu damlatıp, 5-6 dakika daha kaynatmaya devam edin.
Baklava gibi kat kat yufkayla yapılan şerbetli tatlılarda, şerbetin ya da tatlının, birinden birinin soğuk olması gerekir. Böylece tatlı hamurlaşmaz, gevrek kalır. İlk diş temasında çıkan çıtırtı, metrelerce uzaktan duyulur. Aynı anda ağıza yayıla şerbet, gırtlaklardan yağ gibi akar. Tamam, belki hemen ilk seferde böyle olmaz ama bir gün mutlaka.. Bu yaptığınız baklavayı, şerbetlemeden uzun süre saklayabilirsiniz. Yiyeceğiniz zaman şerbeti pişirir, soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti, kepçe kepçe dökersiniz.

Afiyet olsun.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/video-white Video
category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/test-white Test
DMP tracking codeDMP tracking code
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın