Hitachi'den Parmak Damarı Teknolojisi
Parmak damarı teknolojisi, şube içi işlemlerde biyometrik imza çözümü olarak da kullanılmaya başlandı
Parmak damar haritasını kullanan ve kişilerin bilgisi haricinde kopyalanamadığı için yüksek güvenlik çözümleri sunan Hitachi Parmak Damarı Teknolojisi, bankacılık işlemlerinde de güvenliği en üst seviyeye taşıyor.
Temel Parmak Damarı uygulamaları bankacılıkta şube içi işlemlerinin imzalanması, ATM’lerden kartsız para çekme, elektronik belge imzalama ve online bankacılık işlemlerinin onaylanması gibi pekçok işlemde kullanılıyor.
Hitachi’nin parmak damarı teknolojisi, Polonyalı Bank Zachodni WBK tarafından şube içi işlemlerde biyometrik imza çözümü olarak da kullanılmaya başlandı. Bu yılın Nisan ayından itibaren Lubin’deki Bank Zachodni WBK müşterileri ve Haziran ayından itibaren de Varşova’daki müşteriler sadece parmaklarını kullanarak kişisel hesap sözleşmelerini imzalayabiliyor.
Hitachi’nin bu teknolojisinin pilot olarak uygulandığı şubelerde Parmak Damarı okuyucusunu ve dokunmatik monitörü kullanan müşteriler, sadece parmaklarını kullanarak bankayla bir kişisel hesap sözleşmesi imzalayabiliyor. Elektronik olarak imzalanan belgeler otomatik olarak e-posta adreslerine gönderiliyor. Bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştıran teknoloji ile işlem güvenliğinin artmasının yanı sıra şubede kullanılan kağıt belgelerin oranını da yaklaşık yüzde 80 oranında azaltılması sağlanıyor.
Bank Zachodini pilot uygulamanın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından bu uygulamayı tüm şubelerinde hayata geçirmeyi planlıyor. Şu anda banka diğer kanallarında, yani ATM’ler ve online bankacılık hizmetlerinde (kurumsal müşterileri için) de bir pilot uygulama başlatmayı planlıyor.
Türkiye’de İş Bankası ATM’lerinde kullanılıyor
Biyometri, bir kişiyi iris, parmak izi, ses veya damar haritası vb. fiziksel veya davranışsal özelliklerini temel alarak tanımlamak için kullanılan bir teknolojidir. Parmak Damarı biyometrisi de insan parmağındaki bireye özgü damar desenini temel alıyor. Küresel bankacılıkta kendisini kanıtlayan bu teknoloji, banka müşterileri için en üst düzeyde güvenlik ve gizlilik sağlıyor. Hitachi’nin Parmak Damarı okuyucuları Japonya bankacılık sektöründe kullanılan biyometrik çözümler içinde yüzde 80’lik bir pazar payına sahipken, Türkiye’de de 2012 yılından beri İş Bankası ATM’lerinde kartsız para çekme işlemlerinde kullanılıyor. Ayrıca SGK’nın özel hastane ve üniversite hastanelerinde devam eden biyometrik doğrulama projesinde de başarıyla kullanılıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!