Hitler'den Kaçarak Türkiye'ye Gelen ve Çağdaş Diş Hekimliğimizin Öncüsü Olan Alfred Kantorowicz
Hitler'den Kaçarak Türkiye'ye Gelen ve Çağdaş Diş Hekimliğimizin Öncüsü Olan Alfred Kantorowicz
Türkiye'den yolu geçen iyi bilim insanlarından biri de Kantorowicz olur.
Kaynaklar: Ahmet Efeoğlu
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1880 yılında doğan Kantorowicz için hayat aslında fena başlamaz. İyi bir eğitim alan genç Alfred liseyi bitirdikten sonra diş hekimliği okur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1918'de sivil hayata geri dönen doktor Bonn Üniversitesi'ne atanır. Aynı zamanda Bonn şehrinin çocuklarının ağız ve diş sağlığı da kendisine emanet edilir.
Dahası Kantorowicz'in geçmişte 2 kez Rusya'ya gidip bir süre kalması onun komünist olduğuna dair dedikoduları da arttırır. Yani Nazilerin istemediği ne varsa hepsi doktorda var gibidir.
Börgermoor toplama kampına gönderilen doktor için daha sıkıntılı günler başlar. Bu arada kardeşi de aynı sebeplerden görevden alınmış ve karısı da intihar girişiminde bulunmuştur.
Ama şundan eminiz ki Gazi, Hitler'den kaçan bilim insanlarına kucak açar ve onların üniversiteler bünyesinde istihdam edilmesi için elinden geleni yapar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki doktor Türkiye'de neler yaptı, ne gibi katkılar sundu derseniz, kısaca özetlemeye çalışayım. Kendisi eğitim direktörü olarak öğretim, araştırma ve eğitim konusunda yetkili kılınır.
Bütün bunlar sayesinde ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi uluslararası bir üne sahip olur. 1946'da TC vatandaşı olmak için başvurduğu sırada Kantorowicz anavatanından çağrılır.
Artık bana kalan şey üniversite amirlerine ve dolasıyla Türkiye Hükûmetine teşekkürlerimi sunmaktan ibarettir. Ben Türkiye'nin kendi başına bırakıldığı bir zamanda yapmış olduğu tarihi...
Böylece Bonn'a geri dönen Kantorowicz akademisyenliğinin 60. yılını kutladığı 1962'de 82 yaşında hayata veda eder.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın