Hodri Maidan
Hodri Maidan
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Maidan’a giden Türk fotoğrafçı Hüseyin Aldemir, izlenimlerini Hürriyet’e anlattı
Maidan’da genç de var, yaşlı da... Kuşak çatışması yok. Gençler yaşlılara itaat ediyor ve onların savaş bilgisine güveniyor. Gösterilere katılan ve yönlendirici roldeolanlardan bazıları Sovyetler zamanında Afganistan Savaşı’na katılmış eski askerler...
FOTOĞRAFÇI Hüseyin Aldemir geçen hafta sonu Ukrayna’ya gitti. 48 saat boyunca, Maidan’da neler oluyor, durum ne, hayat nasıl işliyor gibi sorulara yanıt veren fotoğraflar çekmeye çalıştı. Gittiği günün gecesi 02.00 civarı göstericiler, “Ukrayna Evi” denilen yerdeki 200 polisi dışarı atarak binayı ele geçirdi. Sendika binasında “medya merkezi” kurdu. Hürriyet’e, “Barikatlar dahil bölgeyi fotoğraflayabilmek için akredite oldum. Olayların yaşandığı Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı (Maidan) ve çevresinde çalıştım” diyen Aldemir’in izlenimleri şöyle:
BUZDAN BARİKATLAR
Barikatlarda yaşamın önemli bölümü barikatları bu şekilde sağlam tutmaya çalışmakla geçiyor. Herkes zemindeki buzları kırıyor ve çuvallara doldurarak barikatları yükseltiyor. Kırılmamış buz ve temizlenmemiş tek bölge, Gruşevkiy Barikatı ile polis arasındaki 100 metrelik boş alan. Bu alan bir nevi mayın tarlası işlevi görüyor.
-17’DE GİYSİ BAĞIŞI
Hava sıcaklığı eksi 14-17 arasında seyrediyor. Halk poşetlerle elbiseler getirip, göstericilere bırakıyor. Maidan ve çevresinde açık alana yığılmış ve kontrol edilmeksizin herkesin alımına açık olan elbise yığınları var.
GAZİLER YÖNLENDİRİYOR
Maidan’da genç de var, yaşlı da... Kuşak çatışması yok. Mihmandarım, gençlerin yaşlılara itaat ettiğini ve onların savaş bilgisine güvendiklerini belirtti. Gençler çok radikal ve şiddete yönelimleri yüksek, ancak daha önceki deneyimlerden hareketle yaşlıların tecrübelerine de saygı duydukları için merkezi kararlara uyuyorlar.
SAVAŞ TAMTAMLARI
Gruşevkiy Barikatı’nda Ukrayna eski ulusal marşını söyleyen bir adam gördüm. Bir defasında da bir adam trompet çalmaya başladı. Barikattaki göstericiler zaman zaman varillere sopalarla vuruyordu. Savaş tamtamları çalınıyor gibi hissettiriyorlar. Maidan’da kurulan revirdekilerin birçoğu askeriyede doktorluk yapmış kişiler ve tıp öğrencileri.
POLİS SESSİZ
Üç tip polis var ve protestocu grubun hedefindeki polisler Berkut diye adlandırılanlar. Göstericilerin hedefinde bu özel timin lağvedilmesi de var. Polisler konuşmuyor, ama bir tanesi sadece “iyi şanslar” dilemekle yetindi.
Ukrayna’da neler oluyor?
RUSYA’ya yakın Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in Avrupa Birliği (AB) ile ortaklık anlaşmasından son anda vazgeçmesi üzerine AB yanlıları kasımda sokağa dökülmüştü. 29 Kasım gecesi protestoculara karşı aşırı şiddet kullanılmasıyla gösteriler tüm ülkeye yayılmıştı. Hükümetin geri adımlarına rağmen muhaliflerin eylemleri sürüyor.
Copsavar tesisat
Bazı göstericiler kaval kemiklerine ve kollarına sert plastikten yapılmış ince tesisat boruları sarıyorlar. Düşme ve çatışma durumlarında, kırılma gibi durumları engellemek ve darbeleri hafifletmek için böyle bir önlem alınıyor.
Turşulu devrim yemeği
Barikatlarda limonlu çay ve dilim ekmekler dağıtılıyor. “Buterbrod” denen tereyağlı, jambonlu, kaşar peynirli ekmekler var. Adına “Devrim Yemeği” dedikleri, sosis ve haşlanmış buğdayın yanında, lahana turşusunun sıcak hali diyebileceğimiz bir yemek servis ediliyor.
Vitrin mankenli şaşırtmaca
Gruşevkiy Barikatı’nın hemen orada yakılmış bir butikten çıkan vitrin mankenleri polisi yanıltmak için kullanılıyor. Barikatın ön sırasını oluşturan yakılmış araçların içinde, üstünde ve arkasında gece gündüz sürekli göstericiler duruyor. Maidan’daki çadırların bazılarının önünde de ayakta bir insan gibi görünen cansız mankenler var.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!