onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Holding Yöneticisi Şikayetçi: 'Yap-İşlet-Devret'te Kur 12,50 TL'ye Sabitlendi'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Holding Yöneticisi Şikayetçi: 'Yap-İşlet-Devret'te Kur 12,50 TL'ye Sabitlendi'

Nurol Holding Finans Departmanı Başkanı Kerim Kemahlı, '1 Ocak’ta köprü ve yol fiyatları 12,5 TL'den sabitlendi oysa biz kazandığımız Türk lirasını 17 küsür liradan dolara çevirebileceğiz. Bu çok büyük bir maliyet yaratıyor' diye konuştu.

Kerim Kemahlı Bloomberg HT yayınına bağlanarak kurdaki dalgalanmanın faaliyet gösterdikleri sektörler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. 

Cirolarının yüzde 80'i Favök'ün ise yüzden 90'undan fazlasının dolar bazlı olduğunu belirten Kemahlı bu durumun sanıldığı kadar avantajlı olmadığını belirterek, 'Daha çok kur artsın daha da çok kar edelim ama bu böyle olmuyor. Öncelikle bu kadar oynak bir kur piyasası bir şeyi fiyatlandırmakta bizi zorluyor. İkinci olarak da operasyonel tarafta karlılığımız artırsa bile işin bir de finansal boyutu var. İşlerimizi büyütmek için aynı zamanda finans sisteminin son derece sağlıklı ve sabit bir şekilde faaliyet göstermesi lazım.

Faizlerin aynı seviyelerde devam etmesi lazım kurun aynı seviyede devam etmesi lazım. Tabi bu kur artışları o tarafta belli bir volatilite yaratıyor ve işleri zorlaştırıyor. Şunu söyleyebilirim kur artışı ciromuzu artırmıştır, Türk Lirası bazında ebittamızı da artırmıştır ama beni mutlu etti mi kurun 8’den 13’e gelmesi hayır etmedi. Kur farkı geliri yazıyoruz ama ona göre Döviz borçlarımız da var. Biz kendimizi olabildiğince pozisyonsuz tutmaya çalışıyoruz' değerlendirmesinde bulundu.

"1 doları 12,5 TL'den kazanıp 17 TL'den hedge ediyoruz"

"1 doları 12,5 TL'den kazanıp 17 TL'den hedge ediyoruz"

Kendi otoyol projelerinin de diğer yap işlet devret projeleri gibi oynak kurdan olumsuz etkilendiğini söyleyen Kemahlı, 'Bir kere bu projeler, proje finansmanıyla yapıldı. Örneğin bizim projemizde 5 milyar dolarlık bir proje finansmanı aldık. Dolayısıyla gelir tarafında kur ile TL bazında gelirimiz artıyor olabilir ama dolar bazında gelirimiz esasen sabit kalıyor ve şu anda biz tüm gelirimizle borç servisi yapıyoruz. Ortada ödememiz gereken 5 milyar dolarlık bir finansman var ve bu borcu son üç yılda bu otoyolu işleterek 3,9 milyar dolara kadar da indirdik. Ancak bu son dönemdeki faiz artışları gelirimizin esasen düşmesine neden oldu.

Bizim kurlarımız 1 Ocak’ta sabitleniyor ve 6 ay boyunca aynı Türk Lirası geliri kazanıyor bu projeler. Dolayısıyla bizim bunları hedge etmemiz lazım çünkü borcumuz dolar üzerinden ve dolar borç ödemek için 6 ay boyunca Türk lirası olarak elde edeceğimiz gelirleri dolara çevirmemiz lazım. Bizim kurumuz forward maliyetlerini ekleyince 17 küsürlere geldi. Dolayısıyla biz elde edeceğimiz gelirimizi 17 ila 17,5 arasında kurlara bölüp dolara çevirebileceğiz. 1 Ocak’ta köprü ve yol fiyatları 12,5 TL'den sabitlendi oysa biz kazandığımız Türk Lirasını 17 küsür liradan dolara çevirebileceğiz. Burada çok büyük bir maliyet yatıyor. Dolayısıyla doların artışı, bunun paralelinde gelen faiz maliyetlerindeki artış bize para kazandırmadı. Bu konuda herkese söz verebilirim.

Bir detay daha vereyim. Biz 1,4 milyar dolar nakit özkaynak koyduk bizim projemize. Zaten bu projelerde minimum yüzde 20 öz kaynak koyma zorunluluğu var ve nakdi olarak koymak zorundasınız. En son dolar öz kaynağı 2015 senesinde koyduk bakın geldik 2022’ye daha bir dolar temettü çekmiş değiliz biz bu projelerden. 2025’ten evvel de çekmeyi beklemiyoruz. 10 sene öz kaynak içeride bloke kalıyor. Dolayısıyla öyle düşünüldüğü kadar inanılmaz karlı değil. Bu gelir bu köprüyü ve yolları yapmak için yaptığımız yatırımların finansmanı ödemek için kullanılıyor' ifadelerini kullandı.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
kusuratialinmayanpi

Yap işlet ve yap işlet devret modelleri ekonomiye en büyük darbedir!