Hollanda'ya Yerleşmek Zorlaşıyor: Türklere 'Uyum Sınavı' Geliyor
Hollanda'da yaşayan Türklerin topluma uyumla ilgili birçok sorun yaşadığını savunan hükümet ortağı partiler, Türklerin uyum sınavına tabi tutulmasını talep etti. Hollanda Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees, Türkiye'den yeni gelen göçmenlere zorunlu uyum yükümlülüğü için araştırma yaptıklarını açıkladı.
Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması uyarınca şimdiye kadar Türk vatandaşları Hollanda'daki uyum sınavlarından muaf tutuluyordu.
Şimdi ise hükümet ortakları Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ile Demokratlar 66 Partisi (D66), Türk vatandaşları için zorunlu uyum sınavı istiyor.
Hıristiyan Demokratlara göre, Türklerin Hollanda toplumuna uyumuyla ilgili birçok sorun var. CDA milletvekili Pieter Heerma, Türkiye'de artan siyasi gerilim nedeniyle Hollanda'ya gelen Türklerin sayısının da aynı ölçüde çoğaldığını söyledi.
"Avrupa Adalet Divanı kararı Türk vatandaşlarına uygulanabilir"
BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, D66 milletvekili Jan Paternotte de, Hollanda Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, ülkeye yeni gelen Türk vatandaşlarının dil öğrenmeleri ve kısa sürede iş bulabilmeleri gerektiğini vurguladı.
Paternotte, AB'nin en üst düzey yargı kurumu olan Avrupa Adalet Divanı'nın, 'Bazı durumlarda Türk vatandaşlarına zorunlu uyumun mümkün olduğuna' ilişkin kararına atıfta bulunarak, aynı kararın Hollanda'da uygulanabileceğine işaret etti.
Sosyal İşler Bakanı Wouter Koolmees de CDA ve D66 millletvekillerinin konuşmaları sonrası Hollanda Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, 'Türk vatandaşlarına uyum zorunluluğu ile ilgili olasılıkların araştırıldığını' açıkladı.
Geçici oturum isteyenlere uyum sınavı zorunluğu 2006'da getirildi
Yılbaşından bu yana yaklaşık 8 bin Türk vatandaşı Hollanda'ya geldi. Her yıl bu sayının biraz daha arttığına işaret ediliyor.
Hollanda, Mart 2006'dan bu yana geçici oturum izni isteyen yabancı ülke vatandaşlarının uyum sınavına girmesini zorunlu tutuyor.
Aile birleşimi ya da başka nedenlerle Hollanda'ya gelmek isteyen başka ülke vatandaşları, bulundukları ülkede belirli bir süre kursa giderek Hollanda'da dil, kültür ve günlük yaşam hakkında eğitiliyor. Daha sonra Hollanda temsilciliklerinde yapılan sınava giren adaylar, yeterli puanı almaları durumunda oturma izni almaya hak kazanıyor.
Yorum Yazın
Çorum'dan Hollanda'ya gidip neye uyum sağlayacak zaten. Hala ne kadar iyimserler. Oradki çomarların orada ne işi var bir kere? Gönderin buraya gelsinler, yaş... Devamını Gör
Çok geç kalmadınız mı eyy Hollanda? Bütün kekolar ülkeye doluştuktan sonra önlem alsan kaç yazar. Bunlar iyi günleriniz bu arada.
ne kadar güzel bir sistem, bizde mültecilere uygulayabilsek keşke