onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Horlama İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Horlama İçin Hangi Bölüme / Doktora Gidilir?

Elif Ateş
15.09.2021 - 10:23

Horlama sadece yaşayan insanın değil, çevresindekilerin de yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bir sorundur. Uyku sırasında yumuşak damak ve çevresinde titreşim sonucu oluşan kaba sesler horlama olarak tanımlanır. Bu sorun, yetişkinlerin yaklaşık olarak %40'ında, çocukların ise %3'ünde görülür. Horlamadan kaynaklı gelişen uyku apnesi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Horlama görülen kişilerde kalp krizi riski oldukça yüksektir. Ayrıca göğüs ağrısı olarak bilinen angina ve inmeye neden olabilir. Peki, horlama için hangi bölüme/ doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uyku sırasında vücutta solunum kanalının çevresindeki doku ve kasların gevşemesi sonucu, hava yolunun dar bölgesinde mukozanın çarpışması ile horlama sesi oluşur. Solunum sürecinde hava yollarında oluşan vakum etkisiyle burundaki hava pasajı çökerek daralır. Bu daralma ile solunum azalır. Ayrıca bazı kişilerde kanal tamamen kapanabilir ve solunum durma noktasına ulaşabilir. Uyku apnesi ise ağız ve burun solunumunun 10 saniyeyi geçecek şekilde durması olarak tanımlanmaktadır. Günlük yaşamı oldukça etkileyen horlama hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

HORLAMA İÇİN HANGİ BÖLÜME / DOKTORA GİDİLİR?

Çoğu insanda görülen horlama, birçok nedenden dolayı oluşabilir. Çoğunlukla yatış pozisyonuna bağlı olarak görülür. Yorgunluk, sigara ve alkol tüketimi, uykusuzluk, vücutta var olan enfeksiyon horlamayı arttıran etkenlerdir. Horlamadan dolayı yeterli miktarda oksijen alınmadığı için kişiler uyku kalitesizliği yaşar. Bundan dolayı sabahları yorgun, halsiz ve uykusuz olarak uyanılır. Horlayan kişi uyurken horladığını fark etmeyebilir. Genellikle başkalarının rahatsız olması durumunda öğrenilir.

Uyuma pozisyonun değiştirilmesi, daha yüksek yastıklarda uyunması, burun bandının kullanılması, alkol ve sigara kullanımının azaltılması horlamayı geçirebilir. Ayrıca hafif yiyecekler tüketimi, fazla kilolardan kurtulmakta horlama için bir çözüm yoludur. Horlama bunlara rağmen geçmiyor ve şiddeti daha da artıyorsa hastanelerin kulak burun boğaz bölümüne gidilmesi gerekmektedir. 

Horlamanın altında ise bir uyku bozukluğu olan uyku apnesi rahatsızlığı yatabilir. Yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan bu rahatsızlık, çocuklarda da görülebilmektedir. Uyku apnesinin belirtileri ise şunlardır:

  • Baş ağrısı ile uyanma

  • Yeterince uyunmasına rağmen sabahları zor uyanmak

  • Uyku sırasında baş, boyun gibi bölgelerde terleme

  • Uyurken nefes alamama

  • Otururken uyuya kalma

  • Gün içinde uykusuzluktan kaynaklı yorgunluk ve bitkinlik

  • Sabahları ağız kuruluğu

  • Depresif ve sinirlilik hali

  • Uyuma sırasında sıçrama

  • Konsantrasyon eksikliği

Bu rahatsızlık tıkayıcı uyku apnesi, santral uyku apnesi ve kompleks uyku apnesi sendromu olmak üzere üçe ayrılır.  Halk arasında ise en çok görülen tıkayıcı uyku apnesidir. Bu sendrom hava yollarında meydana fonksiyon kaybıyla eşleştirilir. Oksijen düşüklüğüne bağlı uykuda kesilmeler görülür. Üst solunum yollarında oluşan tıkanma ve daralmalar hava akımının kesilmesine neden olur. Bu durumda da tıkayıcı uyku apnesi meydana gelir. Eğer tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara neden olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın